• 14 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 14 Μαρτίου

Kρήτη: Στον Άγιο Νικόλαο θα έρθει για προετοιμασία ο χρυσός ολυμπιονίκης μας Μίλτος Τεντόγλου

Χανιά: Σηκώνεται ελικόπτερο για τη μεταφορά της σορού του 21χρονου Γιόχαν – Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που βρέθηκε (Φωτο)

Σε… κλοιό ειδικών δυνάμεων το αεροδρόμιο Ηρακλείου – Εκρηκτικά, πυροβολισμοί και όμηροι στη μεγάλη άσκηση (Φωτο)

O επικίνδυνος… στύλος της Πίζας στο Ηράκλειο (Φωτο)

Κρήτη: «Καμπάνες» 500 ευρώ σε δύο άτομα που άναψαν φωτιά αψηφώντας την απαγόρευση

Κρήτη: Ισόβια και στο Εφετείο στον 52χρονο για τον βιασμό 14χρονης

Νεκρός βρέθηκε ο 21χρονος που είχε εξαφανιστεί στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα – Οι Κρητικοί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς εκπροσώπηση το Ηράκλειο

Eurovision 2025: Κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ της Αστερομάτας

Vinkmag ad

Αυτή είναι η Λουίζα, το 4 μηνών μωράκι που έχει δύο χέρια, δύο πόδια, κι ένα έξτρα χρωμόσωμα! – Το άρθρο που πρέπει να διαβάσεις!

Vinkmag ad

luiza

 

 

 

 

 

 

 

 

Γράφει η Caroline Boudet, δημοσιογράφος και μητέρα δύο παιδιών για την κόρης της με σύνδρομο Down:

Έγραψα αυτό το μικρό άρθρο όχι για να εκφράσω την κακή μου διάθεση, αλλά μετά από μερικά σχόλια – αρκετά συνήθη για μένα- που έλαβα σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας για την κόρη μου Λουίζα. Με τον καιρό το συνηθίζεις – λες στον εαυτό σου ότι αυτά είναι απλά λάθη, ότι πρέπει να γίνεις πιο σκληρός- αλλά μερικές φορές έρχεται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Αναρωτήθηκα τι μπορούσα να κάνω για να νιώθω καλύτερα αλλά και να αποτρέψω να συμβεί το ίδιο σε άλλους ή έστω να συμβαίνει σε μένα τόσο συχνά. Έγραψα λοιπόν αυτό το κομμάτι και το μοιράστηκα στο Facebook.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα τερματίσει το θέμα της διαφορετικότητας της κόρης μου, και ότι δεν θα χρειάζεται πια να το εξηγώ. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση. Αλλά ίσως να μπορούσε να αλλάξει μερικές απόψεις πάνω στο θέμα…

Αυτή είναι η κόρη μου, Λουίζα. Είναι 4 μηνών, έχει δύο χέρια, δύο πόδια, δύο τρυφερά μαγουλάκια, και ένα έξτρα χρωμόσωμα.

Σας παρακαλώ, όταν βλέπετε κάποιον σαν τη Λουίζα, μη ρωτάτε τη μητέρα της «Πώς και δεν το εντοπίσατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;». Είτε το είχε εντοπίσει, που σημαίνει ότι πήρε την απόφαση να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της, είτε δεν το είχε εντοπίσει, και η έκπληξη ήταν αρκετή ώστε να μη χρειάζεται να επανέλθει στο θέμα. Επιπλέον, κάθε μητέρα έχει την τρομερή συνήθεια να νιώθει ενοχές για σχεδόν τα πάντα, οπότε όσον αφορά το έξτρα χρωμόσωμα…Δεν χρειάζεται να σας πω.

Μην πείτε στη μητέρα «Είναι το μωρό σου, όπως και να χει». «Όχι. Είναι το μωρό μου, τελεία.». Και η φράση «Όπως και να χει», δεν είναι ότι καλύτερο. Είναι πολύ καλύτερο να αναφερόμαστε σε αυτήν με το όνομά της, «Είναι η Λουίζα ».

Μην πείτε στη μητέρα της «Τι ωραίο παιδάκι με σύνδρομο Down…ή κάτι αντίστοιχο». «Όχι. Είναι ένα τεσσάρων μηνών κοριτσάκι που πάσχει από σύνδρομο Down ή που έχει σύνδρομο Down, αν θέλετε. Το 47ο χρωμόσωμα που έχει δεν είναι αυτό που ΕΙΝΑΙ. Είναι αυτό που ΕΧΕΙ». Δε θα λέγαμε ποτέ πχ. «Τι ωραίο παιδάκι που πάσχει από καρκίνο…».

Μην λέτε «Αυτά τα παιδιά είναι έτσι ή είναι αλλιώς». «Αυτά» τα παιδιά έχουν τη δική τους προσωπικότητά, το δικό τους σώμα, τη δική τους αντίληψη, τη δική τους διαδρομή. Είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όσο εσείς από το γείτονά σας.

Ξέρω ότι όταν δεν το ζούμε καθημερινά, δεν το σκεφτόμαστε, αλλά οι λέξεις παίζουν σημαντικό ρόλο. Μπορεί να παρηγορούν ή να πληγώνουν. Οπότε σκεφθείτε το για ένα δευτερόλεπτο, ειδικά αν είστε μέλος της ιατρικής κοινότητας, και φοράτε λευκή, ροζ ή πράσινη μπλούζα.

Δεν συνηθίζω να κοινοποιώ τις αναρτήσεις μου στο Facebook σε όλους, αλλά για αυτή την ανάρτηση, επέλεξα να το κάνω. Μπορείτε αν θέλετε να το μοιραστείτε κι εσείς. Γιατί υπάρχουν 500 νέες «μαμάδες της Λουίζας» κάθε χρόνο, των οποίων η ψυχολογία καταστρέφεται από τέτοιες αγενείς φράσεις. Ξέρω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι φράσεις. Το να το ξέρουμε είναι αρκετό.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην HuffPost France και μεταφράστηκε στα Ελληνικά.

tilestwra.com

 

Read Previous

Έβαλε τραγικό τέλος με μία καραμπίνα…Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη συγκλονίζει την τοπική κοινωνία

Read Next

Μάθε τι να βάλεις στην ηλεκτρική σου σκούπα για να μοσχοβολάει όλο το σπίτι όταν καθαρίζεις!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular