elies ladi

«Μαγειρεύουν» νέες εισαγωγές λαδιού από Τυνησία

Τις πόρτες στο αδασμολόγητο τυνησιακό ελαιόλαδο, για να συνεχίσουν μέσα από τέτοιες μεθοδεύσεις να κρατούν χαμηλά τις τιμές του Ευρωπαίου παραγωγού, ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να ξανανοίξουν οι Βρυξέλλες, μετά από νέο αίτημα της κυβέρνησης της Τυνησίας, η οποία προφανώς και “γλυκάθηκε” από την πρώην συμφωνία, που έληξε στο τέλος του 2017, αλλά ακόμα μέχρι και σήμερα φαίνεται πως πληρώνουν οι δικοί μας παραγωγοί τα φτηνά λάδια που διοχετεύτηκαν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή τη φορά μάλιστα θα ήταν κάτι παραπάνω από εγκληματικό αν για μια ακόμη φορά ανοίξουν οι πόρτες στο τυνησιακό ελαιόλαδο με την υπογραφή και της Ελλάδας, όπως είχε γίνει και κατά τις διεργασίες του 2015, τότε που ο κ. Αποστόλου έλεγε «δεν υπέγραψα εγώ» και πετούσε το “μπαλάκι” στον υπηρεσιακό υπουργό Δημήτρη Μελά!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να δώσει για άλλη μια φορά στην Τυνησία το “πράσινο φως” για την εξαγωγή συνολικά χωρίς δασμό ποσότητας ίσης με 30.000 τόνους ανά έτος για το 2019 και το 2020, δηλαδή συνολικά για 60.000 τόνους. Αρχικά υπήρχαν φήμες, αλλά τώρα έρχεται η επιβεβαίωση, και μάλιστα από τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας.

Στη γραπτή απάντησή του στις 9 Αυγούστου 2018 στην κοινοβουλευτική ερώτηση της Mara Bizzotto, ο Phil Hogan επιβεβαιώνει ότι η Τυνησία έχει ζητήσει την παράταση μηδενικών δασμών για το ελαιόλαδο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται να δώσει για άλλη μια φορά στην Τυνησία το “πράσινο φως” για την εξαγωγή συνολικά χωρίς δασμό ποσότητας ίσης με 30.000 τόνους ανά έτος για το 2019 και το 2020, δηλαδή συνολικά για 60.000 τόνους. Αρχικά υπήρχαν φήμες, αλλά τώρα έρχεται η επιβεβαίωση, και μάλιστα από τον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Ευρωπαίου επίτροπου αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση της Τυνησίας έχει ζητήσει την παράταση των αυτόνομων εμπορικών μέτρων κατ’ εξαίρεση για το ελαιόλαδο, τα οποία έληξαν οριστικά στο τέλος του 2017.

Το αίτημα εξετάστηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι η στάνταρ δασμολογική ποσόστωση, η οποία προβλέπεται στη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας για το ελαιόλαδο, έχει μικρό αντίκτυπο στην κατάσταση της αγοράς της Ε.Ε. Τα τελευταία πέντε χρόνια, το 79% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου της Τυνησίας έχει διοχετευτεί στην Ε.Ε. Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στο 4,8% της μέσης παραγωγής στην Ε.Ε. την ίδια περίοδο. Ακόμα και μετά τη λήξη της δασμολογικής ποσόστωσης, ο ελαιοκομικός κλάδος της Ε.Ε. αγοράζει το τυνησιακό ελαιόλαδο υπό το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης.

Η ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Απριλίου 2018 αναφέρεται σε μια αμοιβαία συμφωνία, που βασίζεται στο άρθρο 18 της Συμφωνίας Σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας, βάσει της οποίας τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν για περαιτέρω εμπορικές παραχωρήσεις.

Η ποιότητα, η γνησιότητα, η σήμανση και το μάρκετινγκ του ελαιολάδου ρυθμίζονται και προστατεύονται από τον Κανονισμό (Ε.Κ.) αριθ. 2568/1991 και τον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθ. 29/2012. Οι δύο κανονισμοί προβλέπουν ότι τα κράτη-μέλη προβαίνουν σε ελέγχους συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ελαιόλαδο που διατίθεται στην αγορά αντιστοιχεί στη δηλωθείσα κατηγορία και προέλευση.

Όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας του ελαιολάδου, το άρθρο 18 του Κανονισμού (Ε.Κ.) αριθ. 178/2002 [6] προβλέπει ότι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να διασφαλίσουν την ιχνηλασιμότητα όλων των επεξεργασμένων τροφίμων, ώστε να μπορούν να παρέχουν τη σχετική πληροφόρηση όταν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές».

Πώς παίζεται το “παιχνίδι”

«Σιγά μην το κάνουν για την Τυνησία»

«Λέτε να τους έχει πιάσει ο πόνος της αλληλεγγύης για την Τυνησία; Τις τιμές του ευρωπαϊκού ελαιολάδου θέλουν να ρίξουν, όπως κάνουν πάντα και για όλα τα προϊόντα» είναι το σχόλιο που κάνει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν πως το τυνησιακό λάδι είναι πιο ακριβό από το ελληνικό και ως εκ τούτου δε θα προκαλέσει ζημιά, τονίζει πως «αυτό δεν ισχύει. Εγώ έχω επισκεφτεί την Τυνησία. Η διαφορά του νομίσματος από το ευρώ στο δικό τους νόμισμα ήταν 7 προς ένα. Αυτό ίσχυε πριν από μερικά χρόνια που είχα πάει εγώ. Και δε νομίζω ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Το αντίθετο μάλιστα. Έχει χειροτερέψει».

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης πρόσθεσε ότι, «αν πουλήσει για παράδειγμα το λάδι του ο Τυνήσιος ένα ευρώ, στη χώρα του το ένα ευρώ έχει αγοραστική δύναμη για 7 ευρώ. Άρα λοιπόν θα μας κάνει ζημιά το δικό τους λάδι. Θα σας πω και κάτι άλλο που δείχνει πώς παίζεται το “παιχνίδι”: Μία γερμανική εταιρεία έχει το δικαίωμα, βάσει της νομοθεσίας που έχουν περάσει, να εισάγει λάδι από την Τυνησία. Να αγοράσει και ελληνικό. Και έχει το δικαίωμα να βάλει ετικέτα που θα γράφει “Γερμανικό προϊόν”. Και στη σταφίδα μπορεί να το κάνει αυτό. Και σε άλλα προϊόντα»… Και έρχεται η νέα αυτή συμφωνία σε μια δύσκολη χρονιά σαν τη φετινή.

«Αλλού υπάρχει παραγωγή, αλλού δεν έχει. Ο δάκος έχει κάνει τεράστια ζημιά. Και ο παραγωγός δίνει μια μεγάλη μάχη να βγάλει το τελικό προϊόν. Η κυβέρνηση αδιαφορεί, κάνοντας καθαρά και μόνο αντιαγροτική πολιτική. Αυτοί νομίζουν ότι κάνουν φιλοαγροτική πολιτική. Πού την κάνουν, δεν μπορώ να καταλάβω»…

 

 

 

 

Παπαδάκης Χριστόφορος

neakriti.gr

 

Loading