Αγία Γαλήνη: Με σκληρή δουλειά, αλλά και ομαδικό πνεύμα αποκτήσουμε ξανά τη γαλάζια σημαία
agia_galini

Οι φιλοδοξίες και τα πεπραγμένα που παρουσιάζουν κάτοικοι και φορείς της Αγίας Γαλήνης, με γνώμονα την ποιότητα, τη βελτίωση της καθημερινότητας και της παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες ανάγουν την τοπική κοινότητα σε έναν εξαιρετικό και φιλόξενο προορισμό.

galazia simaia

Με σκληρή δουλειά, αλλά και ομαδικό πνεύμα, φορείς της περιοχής και κάτοικοι πήραν την κατάσταση “στα χέρια τους”, συνεργάστηκαν διοχετεύοντας σε ό,τι κι αν έφτιαχναν μεράκι και φαντασία, κάτι που αρχίζει σταδιακά να αποτυπώνεται στην περιοχή τους, η οποία έχει μεταμορφωθεί τη φετινή χρονιά.

Οι συνολικά 500 μόνιμοι κάτοικοι της Αγίας Γαλήνης πασχίζουν καθημερινά και διεκδικούν δυναμικά λύσεις στα προβλήματά τους, ενώ αναμφίβολα δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Η ανάπτυξη, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και επαναλαμβανόμενοι ξένοι επισκέπτες είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που θέτουν, αντιλαμβανόμενοι πως από την περιοχή την καλοκαιρινή περίοδο περνούν καθημερινά από δύο έως τέσσερις χιλιάδες επισκέπτες. Αυτό για τους ίδιους αποτελεί κίνητρο, ώστε οι παροχές να είναι χρόνο με τον χρόνο καλύτερες και να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις που οφείλει, όπως τονίζουν να έχει ένας τουριστικός προορισμός αν θέλει να δει τα οφέλη του τουρισμού στην τοπική οικονομία.

Μέσα σε έναν χρόνο, βελτίωσαν τις υποδομές στην παραλία της περιοχής, φτιάχνοντας εγκαταστάσεις για ΑμεΑ, κάτι μάλιστα που τους είχε στερήσει τη γαλάζια σημαία από την παραλία της περιοχής. Την Πέμπτη η Γαλάζια σημαία επέστρεψε στην Αγία Γαλήνη κάτι που συμβολίζει όχι μόνο το γεγονός πως ανταποκρίθηκαν στα αυστηρά κριτήρια, αλλά και την επιβράβευση για τον κόπο τους μιας και αποτελεί συλλογική κατάκτηση. Τεχνικά έργα και έργα υποδομών έχουν εγκριθεί και δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο στην ευρύτερη περιοχή ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα καθαριότητας και καθημερινότητας της περιοχής.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίας Γαλήνης κ. Μανώλη Φουντιδάκης, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο τοπική κοινωνία και φορείς συνεργάστηκαν γόνιμα και έμειναν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Χρειάζεται πρωτοβουλία. Να δημιουργηθεί δηλαδή μια ομάδα και να μεταφέρει την ιδέα, το κλίμα και τη φαντασία στους κατοίκους ώστε να έχουν ένα όραμα για την περιοχή τους. Χρειάζεται σύμπνοια και συλλογική εργασία. Υπάρχει προσπάθεια και σκληρή εργασία. Οι κάτοικοι είναι δίπλα μας και βοηθάνε πολύ αλλά πρέπει να πειστούν ότι υπάρχει πραγματικά διάθεση από τους αρμόδιους φορείς να υλοποιήσουν πράγματα. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε».

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΝΑ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ 

Ωστόσο, δεν είναι λίγα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή καθώς ο ένας μόλις γιατρός που στέλνει το Κέντρο Υγείας Σπηλίου ανά δέκα μέρες στην Αγία Γαλήνη εξυπηρετεί τον αυξημένο πληθυσμό την καλοκαιρινή περίοδο. Ο κ. Φουντιδάκης τόνισε πως αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών και επεσήμανε την ανάγκη για εξεύρεση λύσης σε ένα κρίσιμο τομέα όπως η υγεία.

ΔΟΘΗΚΕ ΞΑΝΑ Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ  

«Κάποια στιγμή η γαλάζια σημαία αφαιρέθηκε από την επιτροπή που τις διαχειρίζεται όχι για την καθαρότητα των νερών, γιατί ο βιολογικός καθαρισμός πάντα δουλεύει και συνεχίζει να λειτουργεί εξαιρετικά. Η σημαία αφαιρέθηκε λόγω έλλειψης υποδομών για ΑμεΑ, για χώρο υγιεινής, διαδρόμους για λουόμενους, πίνακα ανακοινώσεων καμπίνες και καλαθάκια εξυπηρέτησης» ανέφερε ο κ. Φουντιδάκης και πρόσθεσε: «Εμείς δουλέψαμε πολύ προς την κατεύθυνση αυτή γιατί θεωρούμε ότι η γαλάζια σημαία είναι βαρόμετρο για την ακτή μας και μας κάνει καλύτερους. Πιστεύουμε πως ακολουθώντας τους κανονισμούς για την απόκτηση της γαλάζιας σημαίας γινόμαστε καλύτεροι για εμάς, για τα παιδιά μας και για τους επισκέπτες μας. Καταφέραμε έστω και λίγο αργά να αποκτήσουμε ξανά τη σημαία την Πέμπτη 13 Αυγούστου. Εχουμε πλέον χώρους υγιεινής για ΑμεΑ, πίνακες ανακοινώσεων που είναι πλήρης, καθαριότητα στην παραλία. Εχει σωστικά μέσα, φαρμακείο, αποδυτήριο, ντουζ».

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Πίνακες ανακοινώσεων που περιλαμβάνουν αναλύσεις νερού, αναφέρουν τις παραλίες με γαλάζια σημαία, τις δραστηριότητες της περιοχής, στοιχεία για τους λουόμενους, κώδικα συμπεριφοράς, αλλά και χρήσιμα τηλέφωνα έχει ανανεωθεί και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε ντόπιους και επισκέπτες.

Ο κ. Φουντιδάκης ανέφερε: «Τα φτιάξαμε μόνοι μας αυτά και ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Μεγάλη βοήθεια μας προσέφερε βέβαια ο διαχειριστής του Δήμου Σήφης Βούρβαχης και ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννη Ταταράκης οι οποίοι έδωσαν πραγματικά μεγάλο αγώνα».

Τέλος ένας τουριστικός προορισμός, όπως ανέφερε ο κ. Φουντιδάκης δεν μπορεί να μη διαθέτει γραφείο πληροφοριών. Στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, ένας χώρος έχει πλέον μεταμορφωθεί και δίνει όλες τις πληροφορίες για εκδηλώσεις και δράσεις στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης και τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Χανιώτικα Νέα