• 25 Μαΐου, 2024
Vinkmag ad

Άγιος Γεώργιος, Ασή Γωνιά Χανίων “ένα μοναδικό έθιμο..”

Vinkmag ad

9b8bb3eb74bd3cd97bb3679c60950d61_M

Συντάκτης: Σοφία Σηφάκη

Η Ασή Γωνιά Αποκορώνου Χανίων Κρήτης είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό, με 600 περίπου μόνιμους κατοίκους, 60 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων.
Έχει απίστευτης ομορφιάς φυσικά τοπία, άγριο και επιβλητικό ορεινό όγκο, πλούσια βλάστηση και φυσικές πηγές. Αυτό όμως που την κάνει ξεχωριστή είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που την κατοικούν, η αγάπη τους για τον τόπο τους, η λεβεντιά στη μορφή τους, η περηφάνια στο βλέμμα τους και η πλούσια παράδοση που κουβαλούν και αναβιώνουν με κάθε ευκαιρία.

Ένα από αυτά τα παραδοσιακά έθιμα είναι η εορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου. Αν τύχει 23 Απριλίου να είναι μέρα Σαρακοστής, τότε το έθιμο αναβιώνει την Δευτέρα του Πάσχα.

Έτσι κάθε χρόνο η Ασή Γωνιά ζει ένα έθιμο μοναδικό, μια παράδοση χρόνων, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Όλοι οι κτηνοτρόφοι του χωριού κατεβάζουν τα πρόβατα τους στον Άγιο Γεώργιο στο κέντρο του χωριού,

ag

 

agasg

τα ευλογεί ο παπάς,

asgb

τα αρμέγουν,

asgg

βράζουν το γάλα, το βάζουν σε μπουκάλια και το μοιράζουν στους εκατοντάδες επισκέπτες του χωριού την ημέρα αυτή.

agasgd

Ακόμα και εκείνοι οι κτηνοτρόφοι που δε μπορούν να φέρουν τα πρόβατα στον Άγιο επειδή τα έχουν πολύ μακριά, φέρνουν το γάλα της ημέρας στη χάρη του Αγίου. Θεωρούν χρέος τους να το κάνουν, αγαπούν πολύ τον Άγιο Γεώργιο, τον θεωρούν προστάτη τους και βοηθό τους, τον σέβονται και τον τιμούν. Άλλωστε, φήμες λένε ότι μια χρονιά ένας κτηνοτρόφος δεν πήγε το γάλα στον Άγιο και εκείνος τον έδειρε τη νύχτα. Ποιος ξέρει που σταματάει ο μύθος και που ξεκινάει η αλήθεια; Κανείς. Επίσης κανείς δεν ξέρει πότε και γιατί ξεκίνησε αυτό το έθιμο.

Οι νεότεροι το βρίσκουν από τους παλαιότερους και το συνεχίζουν με ευλάβεια. Η βόλτα στο χωριό αυτή την ημέρα είναι συναρπαστική. Οι εικόνες μοναδικές.

agasge

Άντρες και παιδιά με κατσούνες να οδηγούν κοπάδια από πρόβατα,

asgas

οι ψαλμωδίες της εκκλησίας να ακούγονται σε όλο το χωριό, νέοι και νέες ντυμένοι με κρητικές στολές να υποδέχονται τους επισκέπτες κερνώντας τους παραδοσιακά προϊόντα και ρακί και να τους μοιράζουν το ευλογημένο γάλα.

asigonia

Οι επίσημοι αρκετοί. Το στρατιωτικό άγημα συνοδεύει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου σε όλο το χωριό.

aggas

Ένα πραγματικά ιδιαίτερο και μοναδικό έθιμο.

Η χάρη του Αγίου Γεωργίου ας τους προστατεύει πάντα!!

asgon

 

 

 

 

 

 

www.kriti-mou.gr

Loading

  Read Previous

  Ἅγιος Παΐσιος: «Ἡ γκρίνια γίνεται συνήθεια, γιατί ἡ γκρίνια φέρνει γκρίνια καὶ ἡ κακομοιριὰ φέρνει κακομοιριά»

  Read Next

  How VR-Like Immersive Experiences Can Be Produced For Real

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular