Αναζητείται χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι (φψτογραφίες)
Ο νομός Ρεθύμνου συνεχίζει να δοκιμάζεται από την έντονη κακοκαιρία των ημερών που αναμένεται από σήμερα να δείξει βελτίωση, δίνοντας «ανάσα» τόσο στους κατοίκους ορεινών περιοχών όσο και της πόλης του Ρεθύμνου.

Παγωνιά επικράτησε χθες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας κάτι που έφερε αρκετή χιονόπτωση στα ορεινά του νομού. Νωρίς το πρωί ορισμένοι επαρχιακοί δρόμοι έκλεισαν λόγω του χιονιά, ωστόσο τα συνεργεία των δήμων και της ΠΕ Ρεθύμνου κατάφεραν να καθαρίσουν έγκαιρα τα σημεία όπου εντοπίστηκαν προβλήματα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ-ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

Συγκεκριμένα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν και ήταν πιο έντονα σε σημεία στον Αγιοβασιλειώτικο δρόμο, στο Δήμο Αμαρίου και το δρόμο Γερακάρι-Μέρωνα, στο Δήμο Ανωγείων και στα Μυριοκέφαλα ωστόσο συνεργεία βρίσκονταν όλη την ημέρα στους δρόμους και καθάριζαν το χιόνι ώστε να είναι προσπελάσιμοι και να μην υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι δήμαρχοι των ορεινών περιοχών επισημαίνουν πως η κυκλοφορία των οχημάτων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και συνίσταται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε κάθε μετακίνηση. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν επίσης στα Ανώγεια και τον Μυλοπόταμο ωστόσο ήταν μικρής διάρκειας. Σε όλα σχεδόν τα ποιμνιοστάσια στα ορεινά του νομού υπάρχουν εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι, με τους οποίους οι δήμοι βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν επιχειρήσεις καθαρισμού των περιοχών ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβασή τους. Το χιόνι πάντως στα Ανώγεια έφτασε τα 30 εκατοστά με αποτέλεσμα τα σχολεία του Δήμου να παραμείνουν κλειστά χθες, ενώ όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανώλης Καλλέργης ούτε σήμερα δεν θα λειτουργήσουν.

Στα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου χιόνιζε μέχρι χθες το απόγευμα ενώ τα σχολεία επίσης δεν λειτούργησαν κάτι που αναμένεται για λόγους ασφαλείας να γίνει και σήμερα. Επιπλέον, νεφροπαθείς και άτομα που χρήζουν νοσηλείας δεν φαίνεται να αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα στη μεταφορά τους. Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Μανώλης Χνάρης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Υπήρξαν κάποια προβλήματα νωρίς το πρωί τα οποία αντιμετωπίστηκαν, υπάρχουν πολλά μηχανήματα στους δρόμους. Εμείς βέβαια συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να μετακινηθούν ειδικά στις ορεινές περιοχές να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες».

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Παράλληλα, στο αστικό «μέτωπο» και συγκεκριμένα στο λιμάνι Ρεθύμνου ξεκίνησε χθες ο καθαρισμός από τα συνεργεία του Δήμου ενώ τα πρώτα δείγματα για τις ζημιές που φαίνεται να έχει υποστεί το λιμάνι, ενδέχεται να αγγίξουν τις 500 χιλιάδες ευρώ, συνυπολογίζοντας και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την προηγούμενη κακοκαιρία.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε χθες το πρωί στο λιμάνι με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Ρένα Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη, και διαπίστωσε και ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής. Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως εντός του μήνα εκτιμάται πως θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών ενώ δεσμεύτηκε πως θα συνδράμει και θα παρακολουθεί στενά την πορεία της μελέτης για την οριστική θωράκιση του λιμανιού. Οι ζημιές πάντως αναμένεται να εκτιμηθούν επακριβώς μόλις ασθενήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα οπότε και θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα θα απαιτηθούν για την αποκατάστασή τους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ: ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΙΣ 500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ

Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε σε δηλώσεις του: «Είχαμε μιλήσει και με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, την κ. Λιονή και τον Δήμαρχο , είμαστε ενήμεροι για το ύψος του προϋπολογισμού για την πρώτη ζημιά , αυτό το ποσό έχει αυξηθεί τώρα. Εμείς από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών όπως επίσης για την ολοκλήρωση της μελέτης που έχει ξεκινήσει. Η εκτίμησή μου είναι πως μέσα στο μήνα θα έχουμε την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που μπορεί να φτάσει με τις παλιές και τις νέες ζημιές περίπου τις 500 χιλιάδες ευρώ».

ΡΕΝΑ ΚΟΥΤΣΑΛΕΔΑΚΗ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ

Η κ. Κουτσαλεδάκη από την πλευρά της ανέφερε: «Ο Περιφερειάρχης ήρθε στο λιμάνι του Ρεθύμνου για να δει και ο ίδιος και να εκτιμήσει με τα μάτια του όλο το μέγεθος της καταστροφής. Εμείς εκτιμούμε τις ζημιές και υπάρχει η διάθεση να μας βοηθήσει η Περιφέρεια στην αποκατάσταση των ζημιών αυτών . Το πιο σημαντικό είναι η μελέτη για τη θωράκιση του λιμενοβραχίονα να έρθει και να ολοκληρωθεί έτσι ώστε το Ρέθυμνο να είναι οχυρωμένο. Η πρώτη ζημιά εκτιμήθηκε 300 χιλιάδες ευρώ χωρίς όμως να έχουμε την εκτίμηση της τωρινής. Είναι πολλά περισσότερα τώρα».

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού με την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και ξενάγηση στο λιμάνι Ρεθύμνου οπότε και θα συζητηθούν τα προβλήματα εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων προσωρινής αποκατάστασης. Κύριος στόχος όμως όπως τόνισε η κ. Κουτσαλεδάκη αποτελεί για όλους η εξεύρεση χρηματοδότησης για την τελική κατασκευή – θωράκιση του λιμανιού, έργο πολυδάπανο αλλά αναγκαίο και ουσιαστικό για το Ρέθυμνο.

ΡΥΜΟΥΛΚΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

Δύτης βούτηξε χθες το πρωί στα παγωμένα νερά του Ενετικού Λιμανιού όπου λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν το αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί τη Τρίτη από τα ορμητικά νερά. Λόγω της έντονης κακοκαιρίας και του κυματισμού που κάλυπτε με μεγάλο όγκο νερού όλη την περιοχή του Λιμανιού η ρυμούλκηση του οχήματος κατέστη δυνατή μόλις χθες το πρωί. Δύτης και συνεργείο πέρασαν ειδικούς ιμάντες μέσα από το αυτοκίνητο και κατάφεραν να το βγάλουν από το λιμάνι. Το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές ζημιές από τα χτυπήματα των κυμάτων, την πρόσκρουσή του σε επιφάνειες αλλά και την τριήμερη παραμονή του στο νερό.

ΖΗΜΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

Ο δύτης, κ. Ασβεσταδέλης πάντως σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που ανασύρει αυτοκίνητα από τη θάλασσα ενώ από μια πρώτη αυτοψία που έκανε στο βυθό του λιμανιού διαπίστωσε πως έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο ύφαλο τμήμα του μνημείου.

ΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΟΠΑΣΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

O Δήμος Ρεθύμνου λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών, αναζήτησε άστεγους σε αποθήκη στην περιοχή του Κουμπέ όπου, όπως έγινε γνωστό σε προηγούμενο μας δημοσίευμα φαίνεται πως έχουν βρει καταφύγιο επτά άστεγοι. Οι άνθρωποι του δήμου βρήκαν εκεί έναν 50χρονο, ο οποίος τους επιβεβαίωσε ότι το προηγούμενο διάστημα διέμεναν εκεί και άλλοι άστεγοι, αλλά πλέον δεν γνωρίζει που βρίσκονται.

Ο 50χρονος πάντως είναι καλά στην υγεία του ενώ προσωρινά και μέχρι να κοπάσει η κακοκαιρία του έχει παραχωρηθεί δωμάτιο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ο δήμος και το τμήμα Πρόνοιας, βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε να εντοπίσουν τυχόν αστέγους και να μεριμνήσουν για την ασφάλεια τους. Σε κάθε περίπτωση η μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς όπως έχει σημειωθεί και στο παρελθόν θα πρέπει να είναι μια μόνιμη δομή και οι αρμόδιες υπηρεσίες με τις δυνατότητες που έχουν θα πρέπει να προβαίνουν συστηματικά σε έλεγχο και καταγραφή των αστέγων.

 

 

http://www.goodnet.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ