Ανεκτίμητης αξίας χρυσά ευρήματα σε αρχαίο τάφο στους Αγίους Δέκα
Μεγάλου Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν σε αρχαίο ταφικό συγκρότημα στους Αγίους Δέκα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την επίβλεψη της κυρίας Δανάης Κοντοπόδη, υπεύθυνης αρχαιολόγου στη Γόρτυνα, έφερε στο φως ένα χρυσό νόμισμα Ρωμαϊκής εποχής, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται να είναι μοναδικό. Ακόμα στον τάφο βρεθήκαν δύο χρυσά δαχτυλίδια κι ένα χρυσό περιδέραιο.

Το ταφικό συγκρότημα αποκαλύφθηκε μετά από ανασκαφή που έγινε προκειμένου να ανεγερθεί στο σημείο κατοικία.

Την ανασκαφή χρηματοδότησε ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου και επέβλεπε η Αρχαιολογική υπηρεσία Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταφικό συγκρότημα αποτελείται από τέσσερις τάφους, ένα μεγάλο και τρεις μικρότερους δίπλα. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε ένα από τους μικρότερους.

Το νόμισμα που συμφώνα με πληροφορίες του antilalospress, όμοιό του δεν έχει βρεθεί στην περιοχή, έχει μέγεθος εικοσάλεπτου, από τη μία πλευρά εικονίζει άμαξα την οποία σέρνουν άλογα και από την άλλη ένα κεφάλι.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κοιτίδα του Αρχαίου πολιτισμού, η Μεσαρά, θα αποκαλύπτει από τα σπλάχνα της και θα δίνει πάντα στον κόσμο τον αμύθητο πλούτο των μεγάλων πολιτισμών που άκμασαν στην περιοχή μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η ανασκαφή έγινε λίγες μέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού και η επιβολή καραντίνας. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που η Αρχαιολογική υπηρεσία δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις.

Φωτογραφικό υλικό από το ταφικό συγκρότημα στους Αγίους Δέκα:

 

Πηγή