Αντιδράσεις στο Δήμο Φαιστού για το κλείσιμο του δρόμου Ηράκλειο Μεσαρά.
Επιστολή Δημάρχου Φαιστού

Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση, ενημερωθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. για την ανακοίνωση σχετικά με το κλείσιμο του Εθνικού Δικτύου στο Δ.Δ. της Αγίας Βαρβάρας από 26/6-20/8/2013. Αμέσως επικοινώνησα προσωπικά με τον Δήμαρχο Γόρτυνας και τον Περιφερειάρχη Κρήτης και ζήτησα άμεση συνάντηση.Petrakogiorgi_468_296_s

Έπειτα από την προγραμματισμένη για σήμερα 27/6 και ώρα 9 το πρωί συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη παρουσία του Δημάρχου Γόρτυνας, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να σας γνωστοποιήσουμε ότι, ως η Δημοτική Αρχή Φαιστού, δεν ενημερωθήκαμε από κανένα θεσμικό όργανο, παρά μόνο από τον Τύπο, για την κίνηση αυτή και καθώς πλήττονται τα συμφέροντα μια ολόκληρης περιοχής, τασσόμαστε αντίθετοι με το κλείσιμο της μοναδικής κεντρικής αρτηρίας, της ευρύτερης περιοχής του Νότου, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική στιγμή εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.

Θεωρούμε, πως το αποχετευτικό δίκτυο Αγίας Βαρβάρας, είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής, που είχε ανάγκη ο οικισμός, κάτι που το γνωρίζουμε και εμείς πολύ καλά στο Δήμο Φαιστού και βεβαίως θέλουμε να πραγματοποιηθεί. Όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων πολιτών-επισκεπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και λόγω της υποστελέχωσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών καλούνται καθημερινά να μεταφέρονται σε κεντρικά νοσοκομεία. Ομοίως, για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Μεσαρά και καλούνται να αντιμετωπίσουν μια αναπάντεχη αναστάτωση και ταλαιπωρία, ιδίως τώρα, την τουριστική περίοδο και απροειδοποίητα.

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Φαιστού σε μεγάλο ποσοστό περιλαμβάνει αγροτικές καλλιέργειες, με μετακινήσεις ευπαθών προϊόντων στο Ηράκλειο καθημερινά. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί αξιόλογη δραστηριότητα τόσο σε Τουριστικό αλλά και Πολιτισμικό πεδίο, με αποτέλεσμα, με το επικείμενο κλείσιμο της κεντρικής οδικής αρτηρίας, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να ζημιωθούν οι επαγγελματίες που ασχολούνται πάνω στον Πρωτογενή και Τριτογενή τομέα, να υποστούν για μια ακόμη φορά αφάνταστη ταλαιπωρία και όποια άλλα προβλήματα με άγνωστα αποτελέσματα. Ως Δημοτική Αρχή Φαιστού, έχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι προβολής, της πολιτιστικής ανάπτυξης, καθώς και της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι κατά την τελευταία διοργάνωση του Matala Beach Festival 2013 πέρασαν χιλιάδες επισκεπτών και η όλη επιτυχημένη προσπάθεια απέδωσε καρπούς.

Η παρούσα κατάσταση επαναφέρει στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα με την επικείμενη κατασκευή του δρόμου της Μεσαράς ο οποίος έχει «βαλτώσει». Ένα έργο που θα μπορούσε να είχε λύσει όλα τα  συγκοινωνιακά προβλήματα του Νότου και να επιφέρει μια διαφορετική ανάπτυξη στην περιοχή μας. Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε την αναβολή των εργασιών, την παρούσα χρονική περίοδο, ζητώντας να ξεκινήσουν μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου και να περιοριστεί στο ελάχιστο χρονικό διάστημα το κλείσιμο του δρόμου, προκειμένου τα προβλήματα στις συγκοινωνίες να περιοριστούν. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας επισημάνω ξανά την πλήρη αντίθεση μου στο κλείσιμο του εθνικού δικτύου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ως το τέλος της τουριστικής περιόδου.

 

Με εκτίμηση,

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΑΚΟΓΙΩΡΓΗ ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ