• 30 Μαΐου, 2024

Breaking News :

Vinkmag ad

Απαραίτητη η αύξηση των τελών κατά … 40% (!) για να “βγαίνουν” οι δήμοι…Λένε οι δήμαρχοι

Vinkmag ad

ped

“Καμπανάκι” λίγο πριν το λουκέτο για τους δήμους

Τη δραματική κατάσταση των οικονομικών των δήμων μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τα capital controls είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν οι δήμαρχοι και τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που συνεδρίασε σήμερα.

Όπως τονίστηκε από όλους, είναι αδύνατο το “κλείσιμο” των προϋπολογισμών των δήμων, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών. Κι αυτό γιατί, πρώτον έχουν καταρρεύσει τα έσοδα των δήμων, αφού λόγω της επιβολής των capital controls έχει μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στα ταμεία των δήμων. Δεύτερον η επαπειλούμενη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι από 300-500 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα ταμειακά αποθέματα των δήμων.

Επίσης η μη απόδοση πολλών από τους κεντρικούς πόρους (ΣΑΤΑ, Πόρος Ζύθου, ΤΑΠ και τέλη διαφήμισης) αλλά και το μπλοκάρισμα των έργων του ΕΣΠΑ το τελευταίο τρίμηνο, με την παράλληλη μεταφορά – κυρίως στους μεγάλους δήμους – πολλών αρμοδιοτήτων, όπως των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, ξεπερνάει … τις κόκκινες γραμμές για τους δήμους.

Την ίδια στιγμή, μια ακόμη δραματική πραγματικότητα για τους δήμους είναι η αλλαγή του ΦΠΑ στα τέλη αποκομιδής των απορριμμάτων, από το 13 στο 23%. Έτσι πολλοί δήμοι που είχαν συνάψει συμβάσεις με ιδιώτες για την καθαριότητα, όπως είναι ο δήμος Χερσονήσου, τώρα θα επιβαρυνθούν κατά 10% ενώ και τα τέλη που πληρώνουν οι δήμοι στον ΕΣΔΑΚ θα αυξηθούν επίσης κατά 10%.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από πολλούς δημάρχους, για να γίνει πραγματικότητα ο ισοσκελισμός των δημοτικών προύπολογισμών, θα πρέπει τα δημοτικά τέλη να αυξηθούν κατά 40% κάτι που κρίνεται αδύνατον. Γι’αυτό πριν οι δήμοι βάλουν … λουκέτο, 5μελής επιτροπή της ΠΕΔ Κρήτης, θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Βούτση τις επόμενες ημέρες!

 

 

www.cretalive.gr

Loading

  Read Previous

  H νέα τρέλα στο Ιντερνετ -Γυναίκες διαβάζουν τις… ραγάδες τους [εικόνες]

  Read Next

  ΜΠΡΑΒΟ μάγκες: Η ξεχωριστή αφιέρωση των παικτών της Εθνικής Εφήβων μπάσκετ που ράγισε καρδιές (ΒΙΝΤΕΟ)

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular