mouzelas

 

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επανέλαβε και σε μέσο παγκόσμιας εμβέλειας την καταγγελία πως στη Σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, το Βέλγιο ζήτησε από την Ελλάδα να σπρώξει τους μετανάστες πίσω στη θάλασσα.

«Ο Βέλγος υπουργός είπε: “Σπρώξτε τους πίσω στη θάλασσα”. Οι Βέλγοι μας είπαν να παραβιάσουμε τον νόμο. “Φοβόμαστε. Δεν με νοιάζει αν τους πνίξετε, θέλω να τους απωθήσετε”. Προφανώς και κανένας στη Σύνοδο των υπουργών δεν το δέχθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, ενώ ο Βρετανός δημοσιογράφος για να επιβεβαιώσει πως άκουσε καλά ρώτησε τον Έλληνα υπουργό: «Οι Βέλγοι θέλουν να απωθήσετε τον κόσμο στη θάλασσα, ως λύση στο πρόβλημα;», για να πάρει τη μονολεκτική απάντηση: «Ναι».

Όσο για την καταγγελία πως οι Ευρωπαίοι ζήτησαν ως προσωρινή λύση την κατασκευή στρατοπέδων-μαμούθ, χωρητικότητας περίπου 300.000-400.000 ανθρώπων, ώστε οι πρόσφυγες να είναι ασφαλείς, έως ότου τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, ο κ. Μουζάλας ανταπάντησε ότι «αν κοιτάξετε πίσω στην Ιστορία, θα διαπιστώσετε ότι η μοναδική περίοδος στη Ιστορία οπότε υπήρχαν στρατόπεδα για 400.000 “φυλακισμένους”, ήταν η ναζιστική. Δεν υπάρχει καμία άλλη περίοδος στην παγκόσμια Ιστορία, στην οποία να συναντάμε στρατόπεδα για 400.000 “φυλακισμένους”. Και φυσικά, οι πρόσφυγες δεν είναι φυλακισμένοι. Έχουν δικαιώματα».

Έπειτα από αυτό, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής Newsnight Ίβαν Ντέιβις, του ζήτησε να κατονομάσει ποιους θεωρεί υπεύθυνους για το πρόβλημα, με τον κ. Μουζάλα να ξεκαθαρίζει πως δεν θα παίξει το «blame game», καθώς «η Ελλάδα θέλει να είναι μέρος της λύσης» και τόνισε ότι δεν μπορείς να είσαι «μέλος της Ευρώπης αλά καρτ» και «να παίρνεις επιδοτήσεις […] και να κλείνεις τα σύνορα όταν σε χρειάζεται η Ευρώπη. […] Αυτό δεν είναι Ευρώπη κ. Ντέιβις».

«Δεν είμαι θυμωμένος. Οι υπουργοί δεν μπορούν να είναι θυμωμένοι. Πρέπει να είμαι ανοικτός σε όλα» απάντησε ο κ. Μουζάλας όταν ρωτήθηκε για το αν νιώθει θυμό ή λύπη.

«Θέλουμε να βρούμε την λύση αλλά έχουμε κουραστεί. Έχουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όλοι περνούν από εμάς. Φανταστείτε ότι το καλοκαίρι περνούσαν 10.000 άνθρωποι την ημέρα από ένα νησί 3.000 κατοίκων. Πνίγονται στις θάλασσές μας. Κάθε μέρα οι Έλληνες μαζεύουν πτώματα από την θάλασσα. Θέλουμε πιο πολύ από τον καθένα, να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε.

Loading