Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12:00 της Πέμπτης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα – Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα – Ανοικτά τα super market, καταστήμα προμήθειας τροφίμων, φαρμακεία, βενζινάδικα – Η κυβέρνηση ενημέρωσε την ΕΕ για την απόφασή της – Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση και οι προτάσεις των λοιμωξιολόγων
Ο «κύβος ερρίφθη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει αύριο Πέμπτη στις 12.00 από το Μέγαρο Μαξίμου το δεύτερο καθολικό lockdown για τη χώρα το οποίο όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έχει διάρκεια ενός μήνα.

Το lockdown θα ξεκινήσει να ισχύει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις (προφανώς θα ισχύσει το σύστημα με τα SMS που ίσχυε και στο πρώτο lockdown) θα κλείσουν όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα super market, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και γενικά όσα διαθέτουν στην αγορά είδη πρώτης ανάγκης. Τα σχολεία θα κλείσουν με εξαίρεση τα δημοτικά ενώ στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.

Η εξέλιξη αυτή ήταν ουσιαστικά μονόδρομος για την κυβέρνηση μετά τα 2.646 νέα κρούσματα, την επέλαση της νόσου στη Βόραια Ελλάδα και την Αττική και την μεγάλη πίεση που δημιουργεί πλέον ο κορωνοϊός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα προκειμένου να καταδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργήσει στη χώρα η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε επίσης, ότι σήμερα Πέμπτη, η κυβέρνηση ενημέρωσε και επίσημα την ΕΕ και τα αρμόδια όργανά της ότι θα προσφύγει σε καθολικό lockdown προκειμένου να ελεγχθεί το β’ κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο οποίος μίλησε πριν από λίγο στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, η απόφαση λήφθηκε μετά την επικοινωνία που είχε με την Επίτροπο Υγείας κ. Στ. Κυριακίδου και την Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr Andrea Ammon.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την κατάσταση της Ελλάδας και έλαβε ενημέρωση για την δυσμενή πορεία της πανδημίας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.

Μετά τις συγκεκριμένες επικοινωνίες, ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και ζήτησε να αποφανθεί σχετικά με το συνολικό απαγορευτικό.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Πέμπτης, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά, ενώ γυμνάσια και λύκεια κλείνουν..

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση

Οι αιτίες της πρότασης καθολικό lockdown δεν είναι άλλες από τον καλπάζοντα αριθμό των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με τις τελικές αποφάσεις να επαφίονται στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αναλύοντας τα νέα δεδομένα με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την κάλυψη του 70% των ΜΕΘ, εισηγήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το επόμενο ισχυρό βήμα για την ανάσχεση της πανδημίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις βασίστηκαν στο γεγονός ότι η Αττική αγγίζει την γκρίζα ζώνη- όπως και άλλες περιφέρειες της χώρας. Θα αποφασιστεί καραντίνα τύπου Μάρτη μόνο στην Αττική; Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονταν δύο σενάρια: για την Αττική και την επικράτεια. Ωστόσο, η επιδημιολογική εξέλιξη οδήγησε τον πρωθυπουργό στην χρήση του ϊσχυρού όπλου.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογραμμιζουν άλλωστε ότι:

“Παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού, γιατί φαίνεται ότι θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Γι αυτό , όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζεται για να ανακοπεί η πανδημία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά, τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν. από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών”. Ο κ. Μητσοτάκης μετά τις ανακοινώσεις θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Προτάσεις λοιμωξιολόγων

Πάντως, νωρίτερα, σήμερα ο Καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προσδιόρισε ως ιδεατό χρονικό διάστημα για τη διάρκεια του μέτρου τις 15 ημέρες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση των ειδικών, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Στις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως επικράτησε η «άνιση μάχη» με το χρόνο, καθώς η ταχεία αντίδραση είναι αυτή που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα ποσοστά αναχαίτισης της πανδημίας, στη δεύτερη -και πλέον μεταδοτική ιστορικά- φάση της.

Στο πλαίσιο αυτό, «πρέπει να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για lockdown» δήλωσε σήμερα το πρωί ο κ. Βατόπουλος δίνοντας τον τόνο από πλευράς των επιστημόων, καθώς δεν αποτελεί κριτήριο το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ. «Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, υποδεικνύοντας τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την όποια αντίδραση.

Το ενδεχόμενο καθολικού lockdown δεν απέκλεισε και η Καθηγήτρια, Αθηνά Λινού, μιλώντας σήμερα στον Θέμα 104,6. Μάλιστα, η ίδια υπογράμμισε πως η αποφυγή του πλέον αυστηρού μέτρου θα είναι εφικτή μόνο αν τηρηθούν στο έπακρο όλα τα ισχύοντα μέτρα.

Το ενδεχόμενο γενικού lockdown δεν έκρυψε, άλλωστε, ούτε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο στην περίπτωση της Αττικής, ενώ προεξόφλησε σχεδόν την απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ διαφορετικών νομών της χώρας ως ένα ακόμη μέτρο άμεσης «απόδοσης» απέναντι στην πανδημία.

H κατάσταση με τις ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ και το πόσες είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, η κατάσταση έχει ως εξής:

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ.

Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).

Στην Αττική λειτουργούν 323 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 258 είναι κατειλημμένες και 65 κενές (ποσοστό 20%).

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 81 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 41 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 50%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102.

Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 144.

Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 3.972.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 425

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 122

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 47

 

 

 

 

protothema.gr

Loading