Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι για τα κονδύλια του Δ. Μοιρών
Αθώοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση του πρώην Δήμου Μοιρών, με κατηγορούμενο τον πρώην δήμαρχο Μοιρών και νυν Φαιστού, Γιώργο Αρμουτάκη.   armoyrakis dimarxeio

Ο δήμαρχος κάθισε στο εδώλιο του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου μαζί με 7 ακόμη αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους του παλαιού Δήμου, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες κατηγορίες για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης κατά του Δήμου και των συμφερόντων του.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη έγινε η αποκάλυψη του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης του Δήμου Φαιστού, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης του ΕΣΔΑΚ υποστήριξε δημοσίως ότι «ο κ. Αρμουτάκης ως δήμαρχος Μοιρών είχε αναγκαστεί να πληρώσει 30.000 ευρώ από τα δημοτικά ταμεία – αλλά κάτω από το τραπέζι και χωρίς παραστατικά – για να εναποθέτει ο Δήμος τα απορρίμματα του στη χωματερή».

Η δημόσια παραδοχή ήρθε ως απάντηση ενόψει της μεθαυριανής δίκης με κατηγορούμενο και το δήμαρχο Φαιστού, με τον κ. Κοκαράκη να εξηγεί πως ο κ. Αρμουτάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στην προσπάθειά του αφενός να διαχειριστεί τα απορρίμματα και αφετέρου να πληρώνει ποσά ύψους 30.000 ευρώ μέσω αναθέσεων αλλότριων έργων σε εργολάβους, προκειμένου με αυτήν τη μέθοδο να μπορεί να εξασφαλίζει νομότυπα τη χρηματοδότηση για τις ανάγκες των απορριμμάτων, αλλά χωρίς να εκτελούνται τα έργα για τα οποία είχε εγκριθεί η πίστωση από το Ταμείο του Δήμου Μοιρών.

Κάπως έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Κοκαράκης – παρόντος του κ. Αρμουτάκη, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως – ο σημερινός δήμαρχος Φαιστού βρίσκεται υπόλογος ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, κινδυνεύοντας ακόμη και με έκπτωση από το αξίωμά του σε περίπτωση που καταδικαστεί τελεσίδικα, ενώ ταυτόχρονα και υπάλληλοι θα βρεθούν εκτός Δημοσίου.

 

Πρακτικά

Τα πρακτικά της Οικονομικής Επιτροπής του Δ. Φαιστού αποκαλύπτουν το βαρύ κατηγορητήριο. Τον περασμένο Ιούλιο συγκαλείται σε τακτική συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Φαιστού και μεταξύ άλλων στα θέματα προς συζήτηση βρίσκεται και η «άσκηση πολιτικής αγωγής σε ποινική υπόθεση».

Τα όσα ανακύπτουν μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίασης αποτυπώνουν και τη σοβαρότητα της υπόθεσης, έτσι όπως τουλάχιστον περιγράφεται και στο φάκελο της δικογραφίας, του οποίου τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Φαιστού. Ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών, σύμφωνα με τα ανηρτημένα στη “Διαύγεια” πρακτικά, ανέφερε ότι κοινοποιήθηκε στο Δήμο Φαιστού φάκελος, ο οποίος περιείχε ανώνυμη επιστολή μαζί με κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, με το οποίο καλεί τον Γεώργιο Αρμουτάκη και 7 ακόμη δημοτικούς υπαλλήλους να εμφανιστούν ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, κατηγορούμενοι ο δήμαρχος και οι 3 από τους 7 υπαλλήλους «… από πρόθεση για παράβαση καθήκοντος με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο όφελος και προς βλάβη του κράτους ή άλλου…».

Οι ίδιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «… παρενέβησαν με πρόθεση τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε άλλον παράνομο όφελος και προς βλάβη του κράτους ή άλλου…», ενώ φέρονται και «… να βεβαίωσαν με πρόθεση ψευδή περιστατικά που μπορούν να έχουν έννομες συνέπειες και ειδικότερα βεβαίωσαν την καλή εκτέλεση έργων που αναφέρονται λεπτομερώς στο κατηγορητήριο…».

Βάσει της ίδιας δικογραφίας, οι υπόλοιποι 4 υπάλληλοι μαζί με το δήμαρχο κατηγορούνται επίσης ότι «… λειτούργησαν με πρόθεση και με σκοπό να αποκομίσουν οι ίδιοι παράνομα περιουσιακό όφελος βλάπτοντας ξένη περιουσία και δη του Δημοσίου, πείθοντας άλλους σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων και μάλιστα κατ’ επανάληψη και σε πλήρη γνώση και συνείδηση των πράξεών τους και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους παρέστησαν ψευδώς ότι εκτελέστηκαν τα περιγραφόμενα στο κλητήριο θέσπισμα έργα από τον εκάστοτε ιδιώτη-εργολάβο, ενώ αυτό δε συνέβη ποτέ, αποκρύπτοντας την αλήθεια με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος του Δήμου Μοιρών και του Δημοσίου εν γένει διά της εξοικονόμησης της εκάστοτε δαπάνης και εκμετάλλευσης για ίδιους σκοπούς του εναπομείναντος ποσού μετά την αφαίρεση και απόδοση στον εκάστοτε ιδιώτη εργολάβο του ποσού που αντιστοιχεί στο ΦΠΑ, εκάστου τιμολογίου…».

http://www.neakriti.gr