ΑΞΙΟΙ! Αργυρό μετάλλιο για δύο Έλληνες φοιτητές σε παγκόσμιο διαγωνισμό Μαθηματικών!
ma8imatikoi

 

 

 

 

 

 

 

Περήφανους μας κάνουν δύο Έλληνες φοιτητές Μαθηματικών, οι οποίοι κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στον 22ο παγκόσμιο Μαθηματικό φοιτητικό διαγωνισμό IMC (International Mathematics Competition).

Πρόκειται για τους Μιχάλη Σαράντη και Κώστα Ψαρομήλιγκο, φοιτητές στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος διεξήχθη από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μαθηματικός διαγωνισμός για φοιτητές, και διοργανώνεται από το University College London. Διεξάγεται από το 1994 με τη συμμετοχή κορυφαίων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι φοιτητές διαγωνίζονται για δύο ημέρες σε πέντε προβλήματα την ημέρα.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠΑ, οι φοιτητές του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν στον διαγωνισμό από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 μέχρι και σήμερα έχοντας σημαντικές επιτυχίες κάθε έτος. Φέτος στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 330 φοιτητές σε 74 ομάδες από 50 χώρες.

Το ΕΚΠΑ τονίζει ότι η επιβολή ελέγχου της ροής κεφαλαίων στις τράπεζες ανέτρεψε τον προγραμματισμό της συμμετοχής της ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς αν και τα έξοδα συμμετοχής της ομάδας είχαν προβλεφθεί και δεσμευθεί από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Μαθηματικών, η δυνατότητα του Πανεπιστημίου να τα εξοφλήσει εγκαίρως τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Έτσι, τελευταία στιγμή ζητήθηκε από τους φοιτητές να προκαταβάλουν τα εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής τους.

Η διμελής ομάδα που τελικά στάλθηκε στον διαγωνισμό ήταν η μισή από αυτή που είχε προβλεφθεί και αδικήθηκε στην τελική κατάταξη (46 θέση) σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, αφού η συνολική βαθμολογία κάθε ομάδας προκύπτει από το άθροισμα των τριών καλύτερων επιδόσεων των μελών κάθε ομάδας.