kafes se anamoni omada

Ενδεχομένως έχεις υπάρξει κάποια στιγμή αυτός ο πελάτης που ξεφυσά μπροστά από τη μπάρα μιας καφετέριας καθώς αναμένει μια δόση εσπρέσο να γεμίσει τη χάρτινη κούπα του, να πληρώσει τις δόσεις καφεΐνης που λαχταρά και να συνεχίσει τη μέρα του.

Έχεις όμως βρεθεί ποτέ στη θέση εκείνων που δεν έχουν καν τη δυνατότητα να δυσανασχετήσουν με την αναμονή αυτή; Μια ομάδα σπουδαστών της δραματικής σχολής «Δήλος» δημιούργησε ένα βίντεο που διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα στο εγχώριο διαδίκτυο με στόχο να παρακινήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους καταστηματάρχες να συνεισφέρουν και να διαδώσουν την ιδέα του κινήματος «καφές σε αναμονή», το οποίο στηρίζετε σε όσους από εμάς είμαστε πρόθυμοι να αγοράσουμε έναν καφέ επιπλέον που θα καταγράφεται στον πίνακα του εκάστοτε μαγαζιού περιμένοντας εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τον παραγγείλουν. Ο εμπνευστής του, Δημήτρης Πανέλης, εξηγεί στον Dream Fm πως μια τέτοια κίνηση που ξεκίνησε από τη Νάπολη λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να βοηθήσει σήμερα όσους δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε είδη πρώτης ανάγκης στις γειτονιές της Ελλάδας και της Κύπρου.

kafes-anamonh

Πως και πότε ξεκίνησε το ελληνικό κίνημα ΄΄; Ποια ήταν τα ερεθίσματά σας και ποιες ανάγκες στοχεύετε να καλύψετε; Η ιδέα προέκυψε όταν τυχαία βρέθηκε μπροστά μου ένα σχετικό άρθρο για το κίνημα που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες στην Ιταλία και έχει διαδοθεί από τότε σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Αναζητώντας παραπάνω πληροφορίες, στη διαδικτυακή σελίδα του περιοδικού «Σχεδία» διαπίστωσα πως είχε φτάσει και στην Ελλάδα από το 2013, μόνο που με βάση τον διαθέσιμο χάρτη λειτουργούσε σε λίγες επιχειρήσεις καθώς ο κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος. Σκέφτηκα λοιπόν πως με τη δημιουργία ενός βίντεο θα μπορούσε να προωθηθεί πολύ γρήγορα η ιδέα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε είδη πρώτης ανάγκης όπως ψωμί, γάλα, κρέας, φρούτα δημιουργώντας μια μεγάλη αλυσίδα αγάπης που θα ελάφρυνε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, όπου οι ισορροπίες στην κοινωνία ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη και με την ανεργία να καλπάζει πιστεύω ότι ο «καφές σε αναμονή» θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική για μια μερίδα κόσμου που τη χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του βίντεο και ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση που βλέπετε να έχει; Ένα βράδυ, μετά το τέλος των μαθημάτων μας στη δραματική σχολή «Δήλος», πρότεινα στους συμφοιτητές μου την υλοποίηση της ιδέας που είχα μελετήσει αρκετά μέχρι τότε. Η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν είδα να ενθουσιάζονται και κάπως έτσι ξεκινήσαμε τα γυρίσματα. Μέχρι τώρα, η ανταπόκριση είναι συγκινητική, από τη στιγμή που μόνο με την ανάρτηση του βίντεο σε ένα αθλητικό site, οι προβολές του ξεπέρασαν τις 250.000. Πολίτες από μεγάλες πόλεις όπως Αθήνα, Τρίκαλα, Καβάλα, Χαλκιδική, Σέρρες, Λάρισα, Πάτρα, Άμφισσα έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας λέγοντας μας πως θα ενισχύσουν το κίνημα του καφέ ενώ διαδικτυακές σελίδες της Κύπρου επίσης μας ενημερώνουν που η προσπάθειά μας διαδίδεται μαζικά εκεί.

11036668_982282065164687_4596732741130495540_n

Υπάρχουν σχόλια που έχετε λάβει είτε από πολίτες είτε από καταστηματάρχες τα οποία σας δίνουν αισιοδοξία για το μέλλον και την εξάπλωση του κινήματος; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Ένα από τα πιο συγκινητικά μηνύματα που λάβαμε ήταν από την Θεσσαλονίκη, όταν μια γυναίκα έγραψε στη σελίδα μας στο facebook πως ο «καφές σε αναμονή» διαδόθηκε ήδη και στα σχολεία φέρνοντας, ως παράδειγμα το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ της πόλης. Επιπλέον, μια νεαρή μητέρα από την Άμφισσα η οποία εργάζεται σε φορέα ψυχικής υγείας μας διαβεβαίωσε ότι θα μεταδώσει την ιδέα μας στην τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις με στόχο τη βοήθεια των ανθρώπων που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο φορέα και όχι μόνο.

Μετά την επιτυχημένη πορεία του βίντεο, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;Επόμενος στόχος μας λοιπόν είναι η δημιουργία μιας ομάδας εθελοντών πολιτών σε όλη τη χώρα που, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα επικοινωνήσουν περαιτέρω την ιδέα έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν με κάποιο οργανωμένο τρόπο (είτε μέσα από τη σελίδα μας, είτε μέσω προωθητικών φυλλαδίων, είτε με ανάρτηση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο κίνημα σε κεντρικά σημεία κάθε πόλης και σε στάσεις λεωφορείων) σε ποια σημεία μπορούν να βρουν προϊόντα σε «αναμονή». Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά με συλλογική προσπάθεια πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Loading