ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ: Ο καρκινοπαθής που έγινε πρωταθλητής Ευρώπης
vdplapos

Έχοντας ήδη δώσει το στίγμα του στον στίβο κατακτώντας μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων, τον Οκτώβριο του 2014 ένα γράμμα ήρθε να αναστατώσει τη ζωή του Τόμας Βαν Ντερ Πλίτσεν. Ο 23χρονος τότε αθλητής είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ! Ο ίδιος γνώριζε πως δεν είχε κάνει ποτέ κάτι μεμπτό και επίσης γνώριζε πόσο δύσκολο θα ήταν να πείσει τους πάντες για αυτό – από το στενό περιβάλλον του μέχρι τις αρμόδιες αρχές και τους δημοσιογράφους. Ωστόσο αυτό που ακολούθησε μετά ήταν ακόμα πιο σοκαριστικό.

Αναζητώντας την αιτία που προκάλεσε το θετικό τεστ οι γιατροί διαπίστωσαν πως έπασχε από καρκίνο στους όρχεις. «Όποια από τις δύο ειδήσεις και αν ακούσεις, θα έχει δραματική επίπτωση στη ζωή σου. Το να βρεθείς θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ σημαίνει πως τελειώνει η αθλητική σου καριέρα. Αλλά το να μαθαίνεις πως έχεις καρκίνο σημαίνει πως τελειώνει η ζωή που είχες συνηθίσει μέχρι τότε», θα πει λίγους μήνες αργότερα ο Βαν Ντερ Πλίτσεν. Μόλις έγιναν οι επιπλέον εξετάσεις ο Βέλγος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια σε μία σειρά χημειοθεραπειών. «Κανείς δεν έχει αρκετή εμπειρία σχετικά με αθλητές που κάνουν θεραπείες και μετά προσπαθούν να επανέλθουν σε καλή κατάσταση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι γιατροί δε μου έδιναν πολλές συμβουλές πάνω σε αυτό το κομμάτι και το άφηναν στη δική μου κρίση για το πότε θα επιστρέψω στους αγώνες», είχε αναφέρει ο Βαν Ντερ Πλίτσεν.

Η κατάσταση της υγείας του εξελισσόταν ομαλά. Προερχόμενος από μία σεζόν στην οποία είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο έπταθλο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ο Βέλγος επιθυμούσε να ξεκινήσει σύντομα τις προπονήσεις ώστε να προλάβει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου. Ο Βαν Ντερ Πλίτσεν επέστρεψε σε αγώνες στις 27 Μαΐου 2015, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Σε εκείνον τον αγώνα σημείωσε στο ύψος επίδοση 2,08μ. Αν και ήταν εννέα εκατοστά χαμηλότερη από το προσωπικό του ρεκόρ, ήταν πολύ καλύτερη από τη επίδοση με την οποία άνοιξε τη σεζόν το 2013. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου φαινόταν πολύ μακρινός στόχος. Αλλά λίγο λίγο ο Βαν Ντερ Πλίτσεν άρχισε να βρίσκει τον εαυτό του. Δύο μήνες μετά αν και θα μπορούσε να διαλέξει μια διοργάνωση με μικρότερο ανταγωνισμό, ο Βέλγος δεκαθλητής επέλεξε να αγωνιστεί στην παγκόσμια πανεπιστημίαδα στην Νότια Κορέα τον Ιούλιο του 2015.

Σκοπός του ήταν να αποδείξει στον εαυτό του πως δεν τον λύγισαν οι δυσκολίες. Τα κατάφερε καθώς υπερασπίστηκε με επιτυχία το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε το 2013 στην ίδια διοργάνωση πριν διαγνωστεί με καρκίνο. «Νιώθω πιο δυνατός και πιο αποφασισμένος από ποτέ», είπε τότε αμέσως μετά τη νίκη του. Ένα μήνα μετά πήρε μέρος και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου.

Η επιστροφή του σε μεγάλη διοργάνωση όμως δεν του ξύπνησε ευχάριστες αναμνήσεις. Το 2011 ο πατέρας του διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο στο πάγκρεας. Έξι ημέρες πριν ο Βαν Ντερ Πλίτσεν αγωνιστεί στο πρώτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Νταεγού, ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή. Εκπληρώνοντας την επιθυμία του πατέρα του που του είχε πει πως ο,τι και αν γίνει θα λάβει μέρος στο πρωτάθλημα, ο 21χρονος τότε δεκαθλητής καρφίτσωσε μια μικρή μαύρη κορδέλα στη φανέλα του και αγωνίστηκε κανονικά. «Ο πατέρας μου ήταν ψυχίατρος. Αυτό που κληρονόμησα από εκείνον είναι όχι τόσο το αθλητικό ταλέντο αλλά η πνευματική δύναμη. Αυτή με έχει βοηθήσει να υπερβώ τις δυσκολίες», είχε δηλώσει.

Την Τετάρτη ξεκίνησε στο Άμστερνταμ το 23ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου. Μία ημέρα μετά ο Βαν Ντερ Πλίτσεν, το νεότερο από τα επτά παιδιά της οικογένειας, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στο δέκαθλο και προκρίθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Ρίο δε θα κατεβεί ως το απόλυτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο αλλά μόνο η συμμετοχή του σε μία τέτοια διοργάνωση ενάμιση χρόνο μετά την περιπέτεια της υγεία του, είναι για εκείνον η απόλυτη επιτυχία.

κείμενο: sportsfeed