Χιλιάδες χρυσόψαρα σε λίμνη του Κολοράντο (εικόνες)
Καταβροχθίζουν τα πάντα απειλώντας το οικοσύστημα της περιοχής

image

Η φαινομενικά αθώα κίνηση κάποιου να ρίξει μια γυάλα με χρυσόψαρα στη λίμνη του Κολοράντο, απειλεί σήμερα ολόκληρο το οικοσύστημα της λίμνης.

Οι υπεύθυνοι της περιοχής, παρατήρησαν στις 13 Μαρτίου ένα χρυσόψαρο στην Teller Lake Νο5, κοντά στο Μπάουλντερ. Από τότε, ο πληθυσμός τους έχει ξεπεράσει τις 3.000. Τα χρυσόψαρα έχουν πολλαπλασιαστεί με τέτοιους ρυθμούς που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να «συλλέξουν» κάποια από αυτά προκειμένου να διατηρηθεί αναλλοίωτη η λίμνη.

«Τα χρυσόψαρα δεν είναι αυτόχθονο είδος και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για το τοπικό υδάτινο οικοσύστημα. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μην παρατάει τα ανεπιθύμητα ψάρια-κατοικίδιά του στα νερά μας. Είναι και κακό για το περιβάλλον και παράνομο», εξηγεί η Κριστίν Κάνον, διαχειριστής άγριας ζωής στην περιοχή Μπάουλντερ.

image

Η ίδια προσθέτει ότι τα μη αυτόχθονα είδη μπορούν να καταστρέψουν τους τοπικούς πληθυσμούς με ξεσπάσματα ασθενειών, αλλά και τον άνισο ανταγωνισμό για πόρους.Παρόμοιο περιστατικό έχει συμβεί και παλαιότερα στην ίδια περιοχή.

Το 2012, οι υπάλληλοι της λίμνης Τhunderbird αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ηλεκτρο-αλιεία, μια τακτική κατά την οποία σκάφη μαζεύουν ψάρια που έχουν παραλύσει από ελεγχόμενο ρεύμα διοχετευμένο στο νερό. Τότε συλλέχθηκαν 2.275 μη αυτόχθονα χρυσόψαρα. Το 2013 πάλι, επιστήμονες στην λίμνη Tahoe στην Sierra Nevada των ΗΠΑ, μέτρησαν χρυσόψαρα στα 60 εκατοστά μήκος, ενώ είχαν βάρος 2 κιλά.

Τα χρυσόψαρα που θα συλλεχθούν από τη λίμνη Teller Lake No. 5 προορίζονται για ένα κέντρο αποκατάστασης αρπακτικών όπου θα χρησιμοποιηθούν ως τροφή.

image

image

image

image