pyrgos_alidaki

Στον “πυρετό” του χρυσού έζησε τις τελευταίες ημέρες ο Εμπρόσνερος Αποκορώνου, καθώς  βρίσκονταν σε εξέλιξη οι νόμιμες ανασκαφές από συνεργείο χωματουργικών εργασιών προκειμένου να εντοπιστεί ο κρυμμένος θησαυρός του Τουρκοκρητικού γενίτσαρου Ιμπραήμ Αληδάκη.

Οι εργασίες ανασκαφής διακόπηκαν την περασμένη Πέμπτη καθώς έληξε η τριήμερη νόμιμη άδεια που είχε λάβει το συνεργείο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα “Χανιώτικα Νέα” οι ενδιαφερόμενοι πρόκειται να υποβάλουν αίτημα για παράταση της άδειας ώστε να συνεχίσουν τις έρευνές τους.

Nα σημειωθεί ότι την άδεια για την «ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού», στη θέση Σοχώρα, μία περιοχή εκτός οικισμού Εμπρόσνερου του Δήμου Αποκορώνου, χορήγησε ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Ιωάννου Αναστάσιος, μετά από αίτηση που είχαν υποβάλει στις 27 Φεβρουαρίου 2013 στην Κτηματική Υπηρεσία Χανίων 10 ιδιώτες.

Μεταξύ αυτών είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου και κάτοικος του χωριού καθώς και 3 αλλοδαποί (ένας κάτοικος Γερμανίας και δύο κάτοικοι Αυστρίας) που φέρεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες.pyrgos_alidaki2

Στο πλαίσιο της διαδικασίας έχει συγκροτηθεί επιτροπή παρακολούθησης και εποπτείας των εργασιών έρευνας και ανασκαφής στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Κρήτης του Υπουργείου Οικονομικών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Αστυνομίας.

Στην άδεια ορίζεται ρητά ότι «καθ’ όλο το διάστημα των εργασιών η Επιτροπή θα βρίσκεται επί τόπου και θα ασκεί εποπτεία και παρακολούθηση των ερευνών».
Στη δε περίπτωση που βρεθεί θησαυρός σημειώνεται πως «θα περιγραφεί με λεπτομέρεια και θα καταμετρηθεί επί τόπου παρουσία της Επιτροπής και των καταδεικτών».

«Για τον λόγο αυτό θα συνταχθεί πρακτικό που θα υπογραφεί επί τόπου, από την Επιτροπή και τους καταδείκτες και αμέσως ο θησαυρός θα κατατεθεί στο υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στα Χανιά. Η μεταφορά θα γίνει με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης, της επιτροπής και των καταδεικτών. Εφόσον βρεθούν αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας θα παραδοθούν στην αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην άδεια.

  • Ποιος ήταν ο Ιμπραήμ Αληδάκης;

 

Ο Ιμπραήμ Αληδάκης Αγάς ήταν Τουρκοκρητικός γενίτσαρος που έδρασε πριν και μετά την κρητική επανάσταση του 1770. Ήταν από τους πλέον διαβόητους Τούρκους ζωοκλέφτες και άρπαγες περιουσιών των χριστιανών Κρητικών. Είχε στο ενεργητικό του πάμπολλες κλοπές κοπαδιών και είχε καταλάβει και καταπατήσει απέραντα κτήματα που παρουσίαζε με ψευδομάρτυρες ως δικά του. Διατηρούσε δε και πολυάριθμη σωματοφυλακή που είχε εγκαταστήσει στον πύργο όπου έμενε.

 

pyrgos_alidaki1Ο Πύργος του Αληδάκη στον Εμπρόσνερο εκτιμάτε ότι χτίστηκε αρχικά από τούς Ενετούς και αργότερα ανακατασκευάστηκε από τούς Τούρκους. Χτισμένος στην πλεονεκτικότερη θέση του χωριού έξω από την γειτονιά Μεσοχώρι έχει θέα σχεδόν όλο τον Αποκόρωνα μέχρι και το Ακρωτήρι. Αποτελείται από τέσσερις επιμήκεις και παράλληλα δομημένους θόλους. Χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας σαν κατοικία και φρούριο από τον πλέον αιμοβόρο Γενίτσαρο της εποχής εκείνης τον Ιμπραήμ Αληδάκη.

Ο Αληδάκης γεννημένος γύρω στα 1720, με την εγκατάσταση του στον Εμπρόσνερο είχε αρπάξει τεράστιες εκτάσεις των κατοίκων από την Μουσέλα (σύνορα Νομών Χανίων – Ρεθύμνου) μέχρι και τα Κεραμειά, και από τον Βάμο μέχρι τον Καλλικράτη όπου οι Ραγιάδες βόσκανε τα αμέτρητα κοπάδια του. Εκτάσεις κατείχε ακόμη και σε άλλες περιοχές όπως στα Τσικαλαριά, στον Βλητέ, στο Ρέθυμνο και αλλού.

Στα 1774 αφού τέλειωσε η επανάσταση του Δασκαλογιάννη οι Σφακιανοί πληροφορούμενοι ότι ετοιμάζεται να τούς εξολοθρεύσει ο Αληδάκης, προετοιμάζονται και μετά από συνέλευση στα Ασκύφου αποφασίζουν να κτυπήσουν αυτοί πρώτοι. Ξεκινούν από βραδύς και τα γλυκοχαράματα πιάνοντας στον ύπνο την φρουρά του Αλιδάκη, επιτείθονται στον Πύργο εξολοθρεύοντας τον λαομίσητο Γενίτσαρο και την φρουρά του. Ο Πύργος κληρονομείται στους απογόνους του οι οποίοι για πολλά χρόνια ακόμη καταδυναστεύουν τον υποδουλωμένο λαό. Αρκετά χρόνια πριν την επανάσταση του 1866 πρέπει να πουλήθηκε στον Πηρίνη, Γραμματικό του Αλιδάκη.

1

Στις αρχές του 1900 χρησιμοποιώντας τον τοίχο της ανατολικής πλευράς προστέθηκε κτίσμα με κεραμοσκεπή όπoυ κατοίκησε η οικογένεια της εγγονής του Πηρίνη και γύρω στα 1930 εγκαταλείπεται το χτίριο για οικογενειακούς λόγους. Από τότε παραμένει ακατοίκητο μέχρι το Β παγκόσμιο πόλεμο οπότε νοικιάζεται σαν Αστυνομικός Σταθμός. Στα 1962 απαλλοτριώνεται ο πύργος από το Δημόσιο και κηρύσσεται Ιστορικό και Διατηρητέο Μνημείο. Έκτοτε η Αρχαιολογία έκανε κάποιες εργασίες συντήρησης, αναμένοντας την παράκαμψη των γραναζιών της γραφειοκρατίας για την πλήρη αναστήλωση και αναπαλαίωση του μνημείου αυτού.

*Στοιχεία για τον Πύργο και τούς Αγώνες των Εμπροσνεριτών υπάρχουν στο βιβλίο του Μάρκου Ντουκάκη “Το Μπρόσνερο και οι Αγωνιστές του”. Τα ιστορικά στοιχεία για την μάχη στο Πύργο που εξόντωσε τον Αληδάκη, άντλησε ο συγγραφέας κυρίως από χειρόγραφο ποίημα ανώνυμου ριμαδόρου:

“…Κι’ ως τα γλυκοχαράματα Το Μπρόσνερο κυκλώνου
και δυό παιγνιώτες διαλεχτοί στον Πύργο αποσώνουν
Ο Καραβάνος εν’ ο γείς κι’ άλλος πο τσοί Μπουζήδες
………………………………………………
Λέει του ο Μανούσακας με την χονδρή φωνάρα,
και με ττην ποκαμίσαντου και την πλατέ ζωνάρα
Εδά θα δείς μωρέ μπουρμά, με ποιούς θα πολεμήσεις,
………………………………………………
Κι’ απής και τσοί σκωτώσασι μέσα ’ ς τον Πύργο μπήκα,
κι’ επήραν ό,τ’ ευρίκασι και πράμμα δεν αφήκα
………………………………………………
Οι Σφακιανοί μοιράζουσι τα έχη τ’ Αλιδάκη,
κ’ οι Τούρκοι τον εκλαίουσι κ’ είνε να πιου φαρμάκι
………………………………………………”

zarpanews.gr

Loading