Δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ!
Με περιπετειώδη τρόπο ψηφίσθηκε, σύμφωνα με το προεδρείο, από τη Βουλή το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, το βράδυ της Πέμπτης.voyli1

Η αντιπολίτευση μιλά για ήττα της κυβέρνησης, ενώ ακόμη και το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι το άρθρο δεν ψηφίσθηκε.

Ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι είναι 126 Βουλευτές υπέρ και 125 κατά, όμως τα κόμματα που καταψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΚΚΕ) διαθέτουν 127 Βουλευτές.

Το συγκεκριμένο άρθρο, που αφορά στην συγκρότηση Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και είχε προκαλέσει αντιδράσεις (ειδικά για την έδρα της Κρήτης αν θα είναι στο Ηράκλειο ή στα Χανιά όπως προβλέπει το νομοσχέδιο) καταψηφίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να μην πάρει πλειοψηφία 151 ψήφων.

Όμως ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών», ενώ απουσίασαν από την αίθουσα η Χρυσή Αυγή και η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, οπότε συγκροτείται η απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς οι αρνητικές είναι λιγότερες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχει 126 Βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 71, ΠΑΣΟΚ 27, Ανεξάρτητοι Έλληνες 17, ΚΚΕ 12.

Έντονο παρασκήνιο

Στη Βουλή υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Τριαντάφυλλος, πείστηκε από βουλευτές, όπως ο κ. Αυγενάκης και ο υφυπουργός κ. Κεγκέρογλου, να καταψηφίσει το άρθρο 30, αλλά τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με βάση τη δεδηλωμένη των κομμάτων, αφού έγινε ψηφοφορία σε επίπεδο εισηγητών. Απουσίαζε η Χρυσή Αυγή και η νέα κοινοβουλευτική ομάδα που έχει γίνει από ανεξάρτητους κι έτσι έφτανε η ψήφος της ΝΔ για να περάσει!

Με βάση το αρχικό σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι: «οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις – κλάδου τάξης και ασφαλείας- εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες διοικητικές Περιφέρειες της χώρας και συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές», δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση στον Νομό Ηρακλείου.

Ωστόσο, με βάση την μεταγενέστερη ρύθμιση που πέρασε τελικά «οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις συγκροτούνται από την επιτελική τους Υπηρεσία και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτές και εδρεύουν όπου και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας, που λειτουργούσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος» δηλαδή στα Χανιά. Μάλιστα, η ίδια ρύθμιση επεκτείνεται και για τις νεοϊδρυόμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφαλείας, οι οποίες θα «εδρεύουν όπου και οι αντίστοιχες Υπηρεσίες του Κλάδου Τάξης, της προηγούμενης παραγράφου»!

Πηγή: cretalive.gr – naftemporiki.gr