skathari1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε πιάνει η καρδιά σου με το θέαμα που αντικρίσαμε σήμερα το τσαπάκι του δήμου Φαιστού σε συνεργασία με το σύλλογο  ερασιτεχνών ψαράδων  να ξεριζώνει τα κουφάρια  των ξερών δένδρων. Τελικά δεν ξέρω αν θα αντέξει και το δασάκι του Αφραθιά αλλά και το φοινικόδασος του Βαι από αυτό.

Δείτε το Video πως ήταν πρώτα οι φοίνικες στο λιμάνι

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑ

Το κόκκινο σκαθάρι αποδεκατίζει τους φοίνικες στην παραλία   του κόκκινου πύργου. Ο  ένας μετά τον άλλον πέφτουν  χτυπημένοι από το κόκκινο σκαθάρι που δεν έχει πατρίδα, καθώς έχει καταστρέψει φοίνικες σε πολλές  χώρες του κόσμου.   Δεν γλύτωσαν ούτε οι φοίνικες του προεδρικού μεγάρου.      Στη χώρα μας ήρθε από την Αίγυπτο, όταν εισήχθησαν   φοίνικες ,λόγο του χαμηλού κόστους  το 2003 , κατά την διάρκεια της προετοιμασίας  για τους ολυμπιακούς αγώνες,  που  άνηκαν  στα είδη του Κανάριου  φοίνικα. Ο  Rhynchoforus  ferrugineu  είναι πολύ ανθεκτικός, καθώς μπορεί να επιβιώσει ακόμη και μετά από ρίψει βόμβας  ναπάλμ.  Επιστήμονες στην Αίγυπτο  προσπάθησαν να το εξοντώσουν, ρίχνοντας βόμβα ναπάλμ αλλά δεν τα κατάφεραν ,  διότι  για να γλυτώσει από την φωτιά, κρύβεται   στο εσωτερικό του φοίνικα που είναι υδαρές . Ευτυχώς ο αυτοφυής  στην ελληνική χλωρίδα   Θεόφραστος,  που βρίσκετε στο βαι της Κρήτης, είναι πιο δυσπρόσβλητος  στον φτερωτό  επισκέπτη. Το κόκκινο σκαθάρι  γίνετε αντιληπτό λίγο πριν επέλθει ο θάνατος του φυτού, και διανύει πολλά χιλιόμετρα  με τον αέρα προκειμένου να βρει καινούρια θύματα. Δεν κάνει διάκριση σε μικρούς η μεγάλους,  είναι ικανό να καταστρέψει από τους πιο μικρούς,,  μέχρι τους πιο μεγάλους φοίνικες .Το έντομο προσβάλει  τον φοίνικα από την κορυφή όπου  βρίσκει  πληγές  η εκδορές στα φύλλα, για να εναπόθεση  τα αυγά του.  Εισχωρεί  στην καρδιά του φυτου  ανοίγοντας στοές ,  διότι είναι η πηγή των σακχάρων που τρέφετε το έντομο,  όταν φαγωθεί το μεριστωμα ο φοίνικας  νεκρώνετε,  και   έχει την εικόνα της ανοιχτής ομπρέλας, επειδή το έντομο ξεκινά από την κορυφή . Μερικοί άνθρωποι έχουν στραφεί στους δήμους, στους οποίους  ανήκουν για να ζητήσουν βοήθεια , αφού βλέπουν ότι καταστρέφετε η καλαίσθητη εικόνα  στις αυλές τους  και στους δημόσιους χώρους .  Καθώς οι φοίνικες νεκρώνονται ο ένας μετά τον άλλον,  δεν βρίσκουν όμως ανταπόκριση γιατί  είναι υψηλό το κόστος για την εξόντωση του εντόμου. Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρούνται οι προσβολές, που γίνονται από της   προνύμφες στο δέντρο, γι αυτόν τον λόγο χρειάζονται τα καλαθοφορα οχήματα του δήμου . Για να μπορέσουν οι εντομολόγοι να σώσουν τους φοίνικες , οι οποίοι κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα

Φαγωμένη η ακραία μύτη.

Φαγωμένα τα πλάγια φύλλα.

Οπές στη βάση του φύλλου στο μέγεθος δακτύλου.

Εντονη άσχημη οσμή όταν το δέντρο έχει πλέον  πεθάνει.

Απώλεια στηρίξεις των φύλλων.

Για την καταπολέμηση του σκαθαριού, υπάρχουν χημικά αλλά και βιολογικά σκευάσματα , σε κάθε περίπτωση  πρέπει να ενημερώσετε τον φυτουγειονομικο     ελεγκτή της περιοχής σας.

Ειδοποιήστε τους γείτονες να προστατεύσουν τα φυτά τους

Πάντως σε πάρα πολλές αυλές  βλέπουμε καθημερινά τα  κουφάρια  των ξερών δένδρων και αρκετοί ακροατές μας μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτάνε που μπορούν να απευθυνθούν για να τα απομακρύνουν από τις αυλές τους

skathari skathari2 skathari3

 

Loading