Έφυγαν τελικά και τα ΤΑΕ από τις Μοίρες….Αναδιοργάνωση ΕΛΑΣ: Άλλοι κλαίνε…άλλοι γελάνε!
ellas a

Πολλοί ήταν εκείνοι που στις τοποθετήσεις τους εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την αστυνόμευση της υπαίθρου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει κάνει πρόοδο στην αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας, όμως έχει …αμελήσει την μικροεγκληματικότητα

Οι πρώτες εντυπώσεις από το σχέδιο αναδιοργάνωσης-και όχι αναδιάρθρωσης, όπως διευκρινίστηκε-των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης – που παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο – είναι ανάμικτες. Υπάρχουν θετικά στοιχεία όπως είναι για παράδειγμα η ίδρυση αυτοτελών τμημάτων Άμεσης Δράσης σε Ηράκλειο και Χανιά, υπάρχουν όμως και αρνητικά στοιχεία, αναμενόμενες γκρίνιες αλλά και αντιδράσεις.

Με βάση την πρόταση που παρουσίασε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, υπολογίζεται ότι από τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις αστυνομικών υπηρεσιών αλλά και τη δραστική μείωση των δυνάμεων που υπηρετούν στα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων του νησιού, θα εξοικονομηθούν περίπου 300 αστυνομικοί.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από την πρώτη στιγμή από τους δημάρχους Βιάννου, Ανωγείων και Σφακίων για την μετατροπή (υποβάθμιση) των ομώνυμων Αστυνομικών Τμημάτων σε Αστυνομικούς Σταθμούς παρά την ρητή διαβεβαίωση ότι η υπάρχουσα δύναμη θα διατηρηθεί και στο μέλλον. Θεωρούν ότι θα υπάρξει έντονη αντίδραση από τις θιγόμενες τοπικές κοινωνίες που ήδη ζητούσαν ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στις περιοχές τους και τώρα, αντί να επιτύχουν αυτό, θα πέσουν σε χειρότερη μοίρα.

Ο δήμαρχος Ανωγείων επέμεινε ότι ο ορεινός Μυλοπόταμος χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το αύριο, ο δήμαρχος Σφακίων ζήτησε να μιλήσουν με την γλώσσα της αλήθειας, αμφισβητώντας τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχέση με την εγκληματικότητα στην περιοχή του, ενώ ο δήμαρχος Βιάννου κάλεσε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να πάει ο ίδιος στην Βιάννο και να ενημερώσει τους δημότες.

ellas  b

Παράπονα επίσης εκφράστηκαν και από τους δημάρχους Αμαρίου και Γόρτυνας με τον πρώτο να τονίζει ότι είναι ο μοναδικός Καλλικρατικός δήμος χωρίς Αστυνομικό Τμήμα. Άλλοι δήμαρχοι, όπως ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων ανέφεραν ότι με την πρόταση αυτή ουσιαστικά κατακερματίζονται αφού οι δημότες του ίδιου δήμου θα πρέπει να απευθύνονται σε τρία διαφορετικά Αστυνομικά τμήματα λόγω εδαφικής αρμοδιότητας.

ellas  c

Πολλοί ήταν εκείνοι που στις τοποθετήσεις τους εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την αστυνόμευση της υπαίθρου, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει κάνει πρόοδο στην αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας, όμως έχει …αμελήσει την μικροεγκληματικότητα . Μετέφεραν το κλίμα ανασφάλειας που κυριαρχεί στην ενδοχώρα, μίλησαν για «τρομοκρατημένους» κατοίκους που δεν τολμούν να αφήσουν ούτε κουβά έξω από το σπίτι τους, ενώ δεν συμφώνησαν με την αποδυνάμωση των ΤΑΕ.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου σχολίασε ότι προσπαθούν να φτιάξουν ομελέτα με τα αυγά που διαθέτουν.
Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Μινώα Πεδιάδος, ο οποίος ανέφερε ότι ουσιαστικά καλούνται μέσα από αυτό το σχέδιο να διαχειριστούν την μιζέρια και την φτώχεια τους, πράγμα με το οποίο συμφώνησε ο ο γ. γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο ίδιος προσπάθησε να εξηγήσει πολλές φορές ότι η αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών γίνεται μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, από την άλλη βασική παράμετρος αποτελεί η συνεχιζόμενη «αιμορραγία» του προσωπικού. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου, το οποίο τίθεται σε κοινωνική διαβούλευση, θα μπορεί να είναι υλοποιήσιμη από τον Μάρτιο οπότε και η νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θα εκδώσει κανονιστική διαταγή που θα ορίζει τις εδαφικές αρμοδιότητες των αστυνομικών υπηρεσιών, την ανακατανομή των οργανικών θέσεων και το προσωπικό που θα εξοικονομηθεί από τις συγχωνεύσεις.

Τι προτείνεται

Σε ό,τι αφορά στα τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών των τεσσάρων νομών της Κρήτης, θα υπαχθούν στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας με διοικητή τμηματάρχη.
Για τα τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, διατηρούνται στην συντριπτική τους πλειονότητα με δραστικά μειωμένη δύναμη. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο προβλέπεται το ΤΑΕ να λειτουργήσει με δύναμη 60 ατόμων αντί των 129 που διαθέτει σήμερα.

Συγχωνεύονται τα ΤΑΕ Χανίων και Αποκορώνου με μία δύναμη των 60 ατόμων. Η έδρα θα είναι στην Σούδα ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του τοπικού Τμήματος. Σε Ρέθυμνο και Μυλοπόταμο θα παραμείνουν με δύναμη των 50 ατόμων η κάθε υπηρεσία, στον Άγιο Νικόλαο με 40 ενώ στην Μεσαρά η έδρα της υπηρεσίας θα είναι στους Αγίους Δέκα με δύναμη 50 ατόμων. Η εγκατάσταση του ΤΑΕ Μεσαράς στους Αγίους Δέκα επιδιώκεται να λειτουργήσει περίπου σαν αντιστάθμισμα στο δήμο Γόρτυνας που ζητούσε τμήμα στην Αγία Βαρβάρα αλλά δεν έγινε ποτέ.

Ανακοινώθηκε επίσης η δημιουργία ΟΠΚΕ στην Ιεράπετρα, η ίδρυση υπηρεσίας Μεταγωγών-Δικαστηρίων στα Χανιά.
Σε επίπεδο Ηρακλείου με βάση την πρόταση προκύπτουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το Α’ Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο γίνεται «υπερ-τμήμα» με εδαφική αρμοδιότητα σε όλη την πόλη του Ηρακλείου και στις Αρχάνες.

Στο Α’ αστυνομικό τμήμα εντάσσεται και το Β’ αστυνομικό τμήμα με την μορφή που το ξέρουμε σήμερα. Όπως ειπώθηκε, μέχρι να βρεθεί κατάλληλο κτίριο στο κέντρο του Ηρακλείου, θα εξακολουθήσει να στεγάζεται στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Αλλαγές προτείνονται επίσης για το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Μύρωνα, το οποίο μετονομάζεται σε Β’ Αστυνομικό Τμήμα με εδαφική αρμοδιότητα σε όλα τα χωριά του δήμου Ηρακλείου, στην Αγία Βαρβάρα μέχρι και τον Προφήτη Ηλία.

Το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας μετονομάζεται σε Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβυζίου με αρμοδιότητα στις περιοχές του ομώνυμο δήμου και έδρα το Γάζι.

Το Αστυνομικό Τμήμα Καστελλίου καταργείται και συνενώνεται με το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου που θα μετονομαστεί σε τμήμα Μινώα Πεδιάδος. Με έδρα τον Πύργο προτείνεται η λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Αστερουσίων και στις Μοίρες το Αστυνομικό Τμήμα μετονομάζεται σε Τμήμα Φαιστού.

Το Αστυνομικό Τμήμα Χερσονήσου παραμένει ως έχει.

Πολύ σημαντικό βήμα θεωρείται η ίδρυση αυτοτελούς υπηρεσίας Άμεσης Δράσης που θα επεμβαίνει σε ό,τι συμβαίνει στο κέντρο με δυνάμεις όπως η ΔΙΑΣ, η ΟΠΚΕ
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η περίφημη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης θα γίνει Τμήμα με έδρα το Ηράκλειο.

 

 

www.cretalive.gr

Φωτογραφίες Image Services