Έφτασε στο Ηράκλειο το Τίμιο Ξύλο- Από την ιστορική Μονή του Αγίου Όρους στον Αγίo Μηνά (pics)
bd6bc-4d1ad-21
Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγιου Μηνά προκειμένου να δει απο΄κοντά και να προσκυνήσει το Τίμιο Ξύλο που ταξίδεψε στο Ηράκλειο από το Άγιο όρος.

Συγκεκριμένα το Τίμιο Ξύλο μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, όπου εγινε ειδική υποδοχή του από την τοπική Εκκλησία, το Συλλογο Φίλων του Αγίου Όρους Ηρακλείου και όχι μόνο.  Όσοι πιστοί θα θελήσουν να προσκυνήσουν στο Τίμιο Ξύλο θα μπορούν να το κάνουν από σημερα ως τις 10 Απρίλη, αφού ως τότε θα πραμείνει στο Ηράκλειο.

Με την αφορμή αυτή θα πραγματοποιηθεί και ομιλία του Γέροντος Φιλοθέου της Ι.Μ.Κουτλουμουσίου την Κυριακή 10 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην πλατεία του Αγίου Μηνά με θέμα «Το νόημα και η πράξη της Νηστείας στην Ορθόδοξη Παράδοση»

Από τα μεγαλύτερα τεμάχια Τιμίου Ξύλου 

Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου έχει στην κατοχή της ένα από τα μεγαλύτερα τεμάχια Τιμίου Ξύλου στον κόσμο και το φυλάσσει εκεί επί πολλούς αιώνες. Η Μονή Κουτλουμουσίου είναι Ελληνική κοινοβιακή Μονή του Αγίου Όρους, 6η κατά ιεραρχική τάξη. Φέρεται επίσης και με το όνομα Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένο το καθολικό της, το οποίο είναι θεμελιωμένο πάνω σε κορμούς δέντρων εξαιτίας της αστάθειας του εδάφους και είναι μολυβδοσκέπαστο. Κατ΄ αρχήν ήταν κοινοβιακή, τον 14ο αιώνα κατέστη ιδιόρρυθμος μετά από πίεση του ηγεμόνα της Ουγγροβλαχίας, και επανήλθε στον κοινοβιακό χαρακτήρα το 1856, με ομόφωνη απόφαση των πατέρων.

Στη Μονή αυτή υπάγεται και η «Σκήτη του Κουτλουμουσίου» που φέρει το όνομα Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος, μισή ώρα απόσταση πεζή από την κυρίαρχη μονή, ακολουθώντας ένα εξαιρετικού κάλλους μονοπάτι. Το Κυριακό της σκήτης είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Στην περιοχή της Μονής βρίσκεται και το κελί της Παναγούδας, όπου ασκήτεψε επί μακρόν έως το θάνατο του ο Όσιος Παϊσιος.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης από neakriti.gr