Έφτιαξαν το μουσείο στην Μεσαρά, ξέχασαν τους…δρόμους!
56555Slide1

Tρέχει και δεν φτάνει η περιφέρεια για να καλύψει τη γκάφα του υπουργείου Πολιτισμού

Άλλη μια παγκόσμια (αρνητική)…πρωτοτυπία φαίνεται πως παίρνει τέλος με την απόφαση της περιφέρειας Κρήτης να προχωρήσει εκείνη την…κυκλοφοριακή σύνδεση του μουσείου της Μεσαράς! Το αρχαιολογικό Μουσείο που κατασκευάστηκε και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί παρέμενε χωρίς…σύνδεση και τώρα έτρεξε η Περιφέρεια να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά εντάσσονται με…επείγουσες διαδικασίες το έργο στο νέο ΕΣΠΑ!

Το αρχαιολογικό μουσείο της Μεσαράς που αποφασίστηκε πριν μερικά χρόνια να γίνει για να…αποφορτίσει το μουσείο Ηρακλείου και να παρει σημαντικά εκθέματα της περιοχής επρόκειτο να λειτουργήσει…αρχές του 2016! Αυτός ήταν ο σχεδιασμός, αλλά…κανείς δεν σκέφτηκε το…αυτονόητο: μια μικρή λεπτομέρεια, δηλαδή, αφού ξέχασαν καθώς ..ξέχασαν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες οδικές και πεζοπορικές διαδρομές από και προς το κτίριο.

Ναι, το μουσείο ολοκληρώνεται, προετοιμάζεται να λειτουργήσει αλλά χωρίς δρόμους γύρω.. Τρέχουμε τώρα να βρούμε λύσεις” ξεκαθάρισαν από την περιφέρεια που προσπαθεί να μπαλώσει τις αδυναμίες άλλων φορέων- όπως του υπερσυγκεντρωτικού υπουργείου Πολιτισμού.

Με την απόφαση της περιφέρειας (το θέμα ήρθε ως κατεπείγον) εγκρίθηκε να υποβάλει την σχετική αίτηση στην αρχή Διαχείρισης ο περιφερειάρχης κ.Αρναουτάκης για το έργο της κυκλοφοριακής σύνδεσης το οποίο είναι αρχικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Στόχος είναι να τρέξει γρήγορα ώστε μέσα στο 2017 να ξεκινήσει η λειτουργία του μουσείου αν και το πρόβλημα είναι ότι όχιμόνο δεν έχουμε ασφαλείς οδικές προσβάσεις αλλά δεν έχουμε και Μουσειολογική μελέτη! Πως δεν τα πρόβλεψαν όλα αυτά όταν το έργο ξεκίνησε το 2012 και είχαν 4 χρόνια στη διάθεσή τους…

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από ένα κτίριο μονώροφο με καλυπτόμενη επιφάνεια 2.907m2 και ύψος 7,50m εν γένει. Λόγω της ειδικής χρήσης του διατάσσεται σε ένα επίπεδο, ώστε να είναι ευκολότερη η διακίνηση των εκθεμάτων και η εξασφάλιση μεγάλου ύψους.

Έχει τρεις λειτουργικές ζώνες: η πρώτη αφορά τους χώρους υποδοχής και έκδοσης εισιτηρίων, αναψυκτήριο, κατάστημα αντιγράφων κλπ. Η δεύτερη αφορά στις αίθουσες μονίμων εκθέσεων και η τρίτη αφορά στις υποστηρικτικές λειτουργίες του μουσείου.

 

www.cretalive.gr