plaka marina

Ψυχρολουσία στο ΚΑΣ για την Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ και την παρέα της που υποστηρίζουν ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι Ρωμαϊκό κτίριο και όχι Μακεδονικός τάφος .

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα σε μήνυμα της, που αναγνώστηκε προς τα μέλη του ΚΑΣ λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες, αποκαλεί σπουδαίο το εύρημα της Αμφίπολης που έφερε στο φως η γη της Μακεδονίας και έτσι δίνει το στίγμα ότι αντιμετωπίζει την ανασκαφή με την δέουσα σοβαρότητα και με μια προσέγγιση μακριά από κάθε πολιτικό παιγνίδι.
Το μήνυμα της υπηρεσιακής υπουργού «αναγκάσθηκε» να αναγνώσει ως προεδρεύων του ΚΑΣ η κυρία Βλαζάκη, που υποστηρίζει ότι ο τάφος της Αμφίπολης κτίστηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια.
Οι αρχαιολόγοι, Αγγελική Κοτταρίδη και Τζένη Βελένη με κομμένα φτερά παρέστησαν στην συνεδρίαση όχι απλώς ενοχλημένες αλλά και παγωμένες. Η κυρία Βλαζάκη θορυβημένη από τις αυστηρές συστάσεις που τις έγιναν νωρίτερα έστελνε μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα ατόμων που συμμετείχαν μέσα στη συνεδρίαση και επιχειρούσε να συγκρατήσει κυρίως τις συντάκτριες και φίλες του «Ρωμαϊκού πορίσματος» που μεθόδευε μαζί τους τόσο καιρό, την επίθεση στην ανασκαφή της Αμφίπολης.
Η αρχαιολόγος Βελένη περιορίστηκε σε μια δεκάλεπτη τοποθέτηση ενώ η Κοτταρίδη αποδομήθηκε ως προς τον ισχυρισμό της ότι ο Καστάς είναι λόφος και όχι τύμβος. Οι μελέτες διέψευσαν την ίδια παρουσία των μελών του ΚΑΣ ενώ στην προσπάθεια της να αμυνθεί ανέπτυξε τη θεωρία τι είναι τύμβος και τι όχι, και τελικά έχασε το παιγνίδι.
Όταν επιχείρησε να ανοίξει το θέμα της χρονολόγησης, παρενέβη η κυρία Βλαζάκη για να τη σταματήσει. Επίσης το ίδιο εκνευρισμένη ήταν και το στέλεχος του ΥΠΠΟ και στενή συνεργάτης της κ. Βλαζάκη, η Μαρία Μερτζάνη, η οποία και αυτή, ανεπιτυχώς, επιχείρησε να θέσει κάποια θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης αλλά δεν τα κατάφερε.
Παρών στο ΚΑΣ ήταν ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής ως εκπρόσωπος της ανασκαφής, ενώ ο μηχανικός Δημήτρη Εγγλέζος ανακοίνωσε ότι η μελέτη για τα χωματουργικά και μαζί με άλλες παρεμβάσεις προβλέπει έργα συνολικού κόστους 800.000 ευρώ.
Το ΥΠ.ΠΟ ανακοίνωσε ήδη ότι θα διαθέσει κονδύλια ύψους 200.000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια διαφορά 600.000 ευρώ. Η Γραμματέα του υπουργείου υποστήριξε ότι το ποσό αυτό μπορεί το καλυφθεί από το Δήμο Αμφίπολη κάτι που προκάλεσε όμως την απορία όλων.
Η πρώτη αυστηρή σύσταση προς τη Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ Μαρία Βλαζάκη έγινε από τη νέα υπουργό πολιτισμού λίγο πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ και ενώ τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο έκαναν λόγω για πραξικόπημα που στήνει μια ομάδα μελών του, ενάντια στην ανασκαφή της Αμφίπολης . Η Μαρίνα Πλάκα κάλεσε παρουσία και άλλων προσώπων την γ. γ του ΥΠ.ΠΟ και της ζήτησε αρχικά την αναβολή της συνεδρίασης. Η γραμματέας προέταξε ως επιχείρημα την ασφάλεια του μνημείου λόγω του μεγάλου όγκου χωμάτων που φορτίζουν την επιφάνεια του και αυτός ήταν ο λόγος της μη ακύρωσης του.
Η υπηρεσιακή υπουργός ζήτησε από την κυρία Βλαζάκη να περιοριστεί η συνεδρίαση του ΚΑΣ στο αυστηρό πλαίσιο των μελετών και προειδοποίησε την Βλαζάκη ότι την καθιστά υπεύθυνη εάν η συζήτηση ξεφύγει από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και επεκταθεί στα περί χρονολόγησης του μνημείου και πολιτικής εκμετάλλευσης.
Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες δεν άρεσε και τόσο στη Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ η οποία όμως δέχθηκε τις παρατηρήσεις και είπε ότι θα το φροντίσει. Αρκετές ώρες νωρίτερα ανάλογες συστάσεις έγιναν από στελέχη του υπουργείου και προς την Αγγελική Κοτταρίδη και Τζένη Βελένη που υπέγραψαν το Ρωμαϊκό πόρισμα για το μνημείο στον τύμβο Καστά με την προτροπή να μην εκτεθούν περισσότερο από όσο ήδη έχουν εκτεθεί ως αρχαιολόγοι.
Πάντως δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Υπουργείου Πολιτισμού που η ίδια η Γενική Γραμματέας πολιτισμού, καταστρώνει ένα τόσο «επικίνδυνο παιγνίδι » με εθνικές προεκτάσεις, ενάντια στην ιστορία και τον πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας που μέσα από τα σπλάχνα της Μακεδονικής γής, έφερε στο φώς ένα τόσο μεγαλοπρεπές και μοναδικό μνημείο.
Και είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του πολιτισμού, κατάφερε να είναι το πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο σε μια ιστορική περιοχή όπως είναι η Αμφίπολη.
Όσο για θέσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία της Μακεδονίας, που κατέχουν εδώ και χρόνια οι συντάκτριες του «Ρωμαϊκού πορίσματος», κατέστησαν, επισφαλείς.
του Γιώργου Ροδάκολγου

thousandnews.gr

Loading