Εκπαιδευτικό διήμερο στον Αφραθιά Τυμπακίου για τους Εθελοντές του Ε.Ε.Σ. Μοιρών
samarites

Στα πλαίσια της συνεχής εκπαίδευσης και κατάρτισης των Εθελοντών με σενάριο σε πραγματικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 03 και 04 Οκτωβρίου διήμερο εκπαίδευσης για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μοιρών στο δασάκι του Αφραθιά στο Τυμπάκι, όπου και ευχαριστούν το Σύλλογο Αφραθιά για την ευγενική παραχώρηση του χώρου για άλλη μία φορά.

Η εκπαίδευση

Πάνω από 30 Εθελοντές Σαμαρείτες συμμετείχαν στην εκπαίδευση όπου πραγματοποιήθηκε σε πραγματικές συνθήκες με θύματα καλά «εκπαιδευμένα» στους ρόλους τους ώστε να γίνεται όσο πιο ρεαλιστική η προσομοίωση σε πιθανά πραγματικά γεγονότα τα οποία μπορεί να είχαν συμβεί και έχρηζαν εμπλοκή των Εθελοντών του Σώματος στη διάσωση.

Τροχαίο ατύχημα

Το Σάββατο μετά το στήσιμο του καταυλισμού, τους περίμενε ένα «έκτακτο» περιστατικό με τροχαίο ατύχημα στο οποίο εμπλέκονταν δύο αυτοκίνητα και μία μηχανή όπου οι Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έπρεπε στα πλαίσια της εκπαίδευσης τους καθώς το ατύχημα αφορούσε «έμπνευση»  των εκπαιδευτών τους, να διαχειριστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Μετά το πέρας του περιστατικού και αφού οι Διασώστες του Ε.Ε.Σ. Μοιρών απεγκλώβισαν μα επιτυχία τα «θύματα» και τους προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, ακολούθησε ανάλυση του περιστατικού, της διαχείρισης, και δόθηκαν περαιτέρω οδηγίες, διευκρινήσεις, συζητήθηκαν πιθανές άλλες λύσεις και άλλα περιστατικά με περισσότερα θύματα και το τι κάνει μια τέτοιου είδους επιχείρηση επιτυχημένη.

Κυκλική εκπαίδευση σε δεξιότητες

Η Κυριακή ήταν ημέρα εκπαίδευσης αφιερωμένη σε τρία κομμάτια. Στην σωστή διαχείριση και μεταφορά τραυματιών με διάφορα τύπων φορεία σε διάφορα σημεία της περιοχής όπου η πρόσβαση δεν ήταν εύκολη, με μεγάλες απαιτήσεις καθώς τα φυσικά εμπόδια όπου υπήρχαν στο σενάριο της εκάστοτε άσκησης απαιτούσαν σωστό συντονισμό κινήσεων και ευρηματικότητα στην αποτελεσματική διαχείριση και άμεση μεταφορά των «θυμάτων».

Επίσης πραγματοποιήθηκε επανάληψη μαθημάτων βασικής υποστήριξης ζωής και συγκεκριμένα αφορούσε την πνιγμονή αλλά και την ΚΑΑ, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, σε βρέφος, παιδί και ενήλικα είτε τα αίτια είναι αναπνευστικά είτε καρδιολογικά.

Συγκεκριμένα υπήρξε θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στην  Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή σε εξειδικευμένα προπλάσματα και εκπαιδευτικό απινιδιστή για την προσομοίωση των περιστατικών με αληθινά τυχόν περιστατικά με σκοπό οι εκπαιδευόμενοι  να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια  με ασφάλεια.

Τέλος πραγματοποιήθηκε θεωρητική εκπαίδευση πάνω στα τραύματα, αλλά και στην αντιμετώπιση αιμορραγιών όπου οι εθελοντές αργότερα είχαν την ευκαιρία να περιποιηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτού του είδους περιστατικά προσομοιώνοντας καταστάσεις οι οποίες είχαν ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης.

Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών του τμήματος διαχειρίστηκαν με επιτυχία σε πρακτικό επίπεδο πλέον ότι σενάριο είχε δοθεί στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί προηγουμένως η θεωρητική εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά το απόγευμα, όλοι οι Σαμαρείτες επανεκπαιδεύτηκαν κυκλικά με απόλυτη επιτυχία σε όλα τα παραπάνω αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά το επίπεδο εκπαίδευσης των Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγωσωστών, το οποίο δεν έχει άλλο αποδέκτη από τον ίδιο τον συνάνθρωπο μας.