• 21 Απριλίου, 2024

Εκταφή «αγνοουμένων» καταδρομέων της Κρήτης μετά από 40 χρόνια

Μετά από 40 χρόνια θα γίνει εκσκαφή στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, για να αποκαλυφθούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους Noratlas το οποίο καταρρίφθηκε από λάθος την 21η προς 22α Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Το αεροσκάφος μετέφερε καταδρομείς από τη Κρήτη για να ενισχύσουν τις κυπριακές δυνάμεις αλλά και την ΕΛΔΥΚ. Ωστόσο, λόγω ασυνεννοησίας το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά γιατί εκλήφθηκε ως τούρκικο. Λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας το Noratlas χτυπήθηκε και σύμφωνα με μαρτυρίες σκοτώθηκαν οι πιλότοι, ενώ άρχισαν εκρήξεις των πυρομαχικών που μετέφεραν οι καταδρομείς.
 


Ο μόνος που σώθηκε από τους καταδρομείς ήταν ο Θανάσης Ζαφειρίου ο οποίος άνοιξε τη πόρτα και πήδηξε στο έδαφος, χωρίς αλεξίπτωτο.
«Αγνοούμενοι»
Πιστεύεται πως εντός του αεροσκάφους θα βρεθούν τα λείψανα των τεσσάρων μελών του πληρώματος και των 29 καταδρομέων που μέχρι σήμερα θεωρούνται αγνοούμενοι.
Μετά τη κατάρριψη του αεροσκάφους το 1974 δεν έγινε συλλογή των πτωμάτων και θάφτηκαν μαζί με το αεροσκάφος στο σημείο που κατέπεσε. Στη συνέχεια, στον χώρο δημιουργήθηκε στρατιωτικό νεκροταφείο και μετά από απαίτηση των συγγενών των νεκρών, οι οποίοι προσέφυγαν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και των συνδέσμων συγγενών αγνοουμένων, η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε εκσκαφή, εντοπισμό των λειψάνων και ταυτοποίηση τους με DNA.
Τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών της Κύπρου έχουν διενεργήσει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και το ΓΕΕΘΑ, ώστε να συμβάλλουν στο έργο το οποίο θεωρείται δύσκολο, επικίνδυνο και πολύπλοκο.

Θα πρέπει να υπάρξουν λεπτοί χειρισμοί γιατί στο αεροσκάφος ίσως να υπάρχουν εκρηκτικά τα οποία δεν καταστράφηκαν. Όμως, δεν είναι σίγουρο αν θα βρεθούν όλα τα λείψανα αφού κάποιοι από τους καταδρομείς ίσως έπεσαν από το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πτώσης του.
protothema.gr

Loading

Read Previous

Στη Μεσαρά έδωσαν σήμερα φιλικά οι Μικτές ομάδες της ΕΠΣΗ (φωτογραφίες)

Read Next

Πανηγύρισε βγάζοντας τη φανέλα (της)!Video

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular