Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια με αγρότες για την απεργία της ΠΝΟ
periferiarxis agrotes

Σύσκεψη αργά το απόγευμα  στην περιφέρεια Κρήτης με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και εκπροσώπους των αγροτών με αφορμή την απεργία της ΠΝΟ.

Επικοινωνία Περιφερειάρχη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και παράκληση στην ΠΝΟ από Περιφέρεια και Αγρότες «να δει με διαφορετική ματιά το πρόβλημα» της Κρήτης και των νησιών

 

«Παράκληση στην ΠΝΟ από την Περιφέρεια και τους αγρότες της Κρήτης να δουν με διαφορετική ματιά το πρόβλημα», απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με δηλώσεις του μετά την αποψινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών της Κρήτης με αφορμή την απεργία της ΠΝΟ και τη πιθανή κλιμάκωση της. Σεβόμαστε, όπως είπαν χαρακτηριστικά, το δικαίωμα τους στην απεργία, αλλά δεν πρέπει να μας υποβάλλουν σε ομηρεία και να καταστραφεί η παραγωγή και οι κόποι μας.

Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης θα έχει απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και αναμένεται να οριστεί συνάντηση για αύριο στην Αθήνα, ενώ θα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Αρναουτάκη με τους Δημάρχους και τους αγρότες της Κρήτης.

Οι αγρότες ζήτησαν την στήριξη του Υπουργείου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού για την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, στην περίπτωση που παραταθεί η απεργία της ΠΝΟ. Η πρότασή τους είναι να υπάρχει ένα πλοίο από το λιμάνι του Ηρακλείου κι ένα από τη Σούδα και το αντίστροφο από τον Πειραιά σε καθημερινή βάση. Υπενθύμισαν μάλιστα πως η περιοχή Ιεράπετρας έχει κηρυχτεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το ίδιο και οι περιοχές Σητείας και Βιάνου, ενώ με τις χαμηλές τιμές, που έχουν πουλήσει μέχρι τώρα και την ανομβρία που περνά η Κρήτη, «αν η απεργία της ΠΝΟ κρατήσει πολλές μέρες θα είναι η ταφόπλακα του κρητικού αγρότη», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Οι Αγρότες ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη που στέκεται πάντα στο πλευρό τους και έμπρακτα στηρίζει τις προσπάθειες τους για την προώθηση των προϊόντων στις αγορές.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Μανόλης Μιχαλάκης Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μανόλης Ορφανουδάκης πρόεδρος αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Αργύρης Πανταζής Αντιδήμαρχος Πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας, Γιάννης Γουλιδάκης Περιφερειακός Σύμβουλος, Στέλιος Χαραλαμπάκης πρώτος πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου. Οι παριστάμενοι εκπροσώπησαν επίσης τον Γεώργιο Χαλκιά πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου Χανίων και τον Γεώργιο Τσιφετάκη πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας.

 

Μετά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε στα γραφεία της περιφέρειας αργά το βράδυ, ο κ.Αρναουτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Σεβόμαστε τα δικαιώματα των ναυτεργατών και της ΠΝΟ και των διεκδικήσεων τους. Δεν πρέπει όμως να είναι σε ομηρεία η Κρήτη και τα νησιά. Έχουμε τα αγροτικά προϊόντα, τους ανθρώπους, τον τουρισμό και σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανομβρία και υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καταστροφών. Άρα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αιτήματα των αγροτών με τον πιο θετικό τρόπο. Είναι αιτήματα όλων των κατοίκων της Κρήτης και των νησιών γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε να καταστρέφεται ο κόπος και το εισόδημα των αγροτών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πάλι τα μεγάλα προβλήματα, να υπάρχει μεγάλη πίεση των αγροτών, γιατί δεν θα μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Εμείς από την πλευρά τη δική μας μαζί και με όλους τους Δημάρχους θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.