ΕΚΤΑΚΤΟ : Κακοκαιρία το τριήμερο…. Aπό σήμερα τη νύχτα τα πράγματα σοβαρεύουν στην Κρήτη!
kairos5

Πολύ σοβαρή μεταβολή του καιρού, αυτήν την εβδομάδα. Έως τώρα σημειώθηκαν κάποιες βροχές, που τοπικά ήταν και αξιόλογες. Από αύριο όμως, ή καλύτερα από σήμερα τη νύχτα τα πράγματα σοβαρεύουν!

Με βροχές και καταιγίδες, που θα είναι οι πρώτες, αρκετά σοβαρές και γενικευμένες, του φετινού Φθινοπώρου!
Για να δούμε όμως και να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Αρκετές ημέρες τώρα, τα καιρικά μοντέλα, προσπαθούν να προσδιορίσουν, την ακριβή θέση και την δυναμική του χαμηλού που θα μας απασχολήσει. Η μεταβατική αυτή εποχή, δεν προσφέρεται για ακριβείς εκτιμήσεις, ακόμα κι όταν πρόκειται για το επόμενο εικοσιτετράωρο, πόσο μάλιστα, όταν θέλουμε να αναφερθούμε στις επόμενες ημέρες.
Κατασταλάζοντας λοιπόν κάπως, με δύο λόγια να πούμε ότι το χαμηλό, κινούμενο νοτιοανατολικά προς την περιοχή μας, σε πρώτη φάση την Παρασκευή, θα μας δοκιμάσει με την μετωπική του δραστηριότητα. Τι σημαίνει αυτό …
Απ’ άκρη σ’ άκρη το νησί θα σαρωθεί από ένα μέτωπο κακοκαιρίας, το οποίο θα ξεκινήσει από σήμερα τη νύχτα στην ουσία, προς τα ξημερώματα της Παρασκευής κι από το νομό Χανίων.  Νωρίτερα απ’ αυτό θα έχουμε κάποιες βροχές ή ακόμα και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην νότια, νοτιοδυτική κι εσωτερική Κρήτη. Αύριο το πρωί λοιπόν κι όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, αυτό το μέτωπο θα κινηθεί αργά ανατολικότερα. Κατά το πέρασμά του θα αφήσει ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους ακόμα και της τάξεως των 7-8 μποφόρ (ίσως πρόσκαιρα  πολύ τοπικά και 9 μποφόρ ριπές να αναφερθούν), ενώ δεν αποκλείουμε τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και εμφάνιση υδροστροβίλων σε θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα. Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα, ο καιρός κυρίως στα βόρεια θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση και κάποια ανοίγματα. Οι άνεμοι που γενικότερα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σταδιακά θα στραφούν σε πιο νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν (4-6 μποφόρ). Ο καιρός λοιπόν το απόγευμα θα προσηνεμιάσει που λέμε (βροχές σε περιοχές προσήνεμες στα νοτιοδυτικά ρεύματα). Από το βράδυ κι από τα βορειοδυτικά κι αφού υπάρξει πρώτα μια σχετική νηνεμία, οι άνεμοι θα αρχίσουν να στρέφονται σε βόρειους-βορειοδυτικούς, που  στα δυτικά και στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά και θα αγγίξουν ακόμα και τα 7-8 μποφόρ (4-6 στην υπόλοιπη Κρήτη)!
Μέσα στην νύχτα λοιπόν οι όποιες βροχές ή ακόμα και καταιγίδες θα έχουν πολύ τοπικό χαρακτήρα. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου και παράλληλα με την στροφή των ανέμων σε βοριάδες, ο καιρός θα επιδεινωθεί  από τα βορειοδυτικά! Δείξτε την απαραίτητη προσοχή λοιπόν μιας και φαίνεται την ημέρα αυτή να επηρεάζονται αρκετά άσχημα τα βόρεια της Κρήτης, όπου όλοι ξέρουμε ότι οι μεγάλες πόλεις μας δεν αντέχουν σε μεγάλες ποσότητες νερού και σε μεγάλες ραγδαιότητες , όσο φυσικά αντέχουν (σε  εισαγωγικά και στις δύο περιπτώσεις το <<αντέχουν>> ) οι νότιες κι εσωτερικές περιοχές όπου φυσικά εκεί θα δούμε τουλάχιστον συνολικά στην κακοκαιρία, περισσότερο υετό.
Εδώ να τονίσουμε ότι τα ανατολικότερα διαμερίσματα του νησιού θα ενοχληθούν περισσότερο από το απόγευμα κυρίως και μετά, ενώ την ίδια ώρα θα εξασθενήσουν και θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα τα φαινόμενα στα νότια-νοτιοδυτικά.
Η πιθανότητα να χιονίσει στις κορφές των βουνών μας, όπως μέρες προειδοποιούμε υπάρχει, αλλά την Κυριακή. Νωρίτερα, μόνο κατά την διάρκεια των έντονων φαινομένων!
Να σημειώσουμε εδώ ότι από το απόγευμα του Σαββάτου στα εσωτερικά και νότια θα έχουμε μεγάλα ανοίγματα.
Την Κυριακή λοιπόν ο καιρός θα έχει χειμωνιάτικο μοτίβο. Βαρύς συννεφιασμένος ουρανός, βροχές που στα βόρεια κι εσωτερικά θα είναι αξιόλογες και μέγιστες θερμοκρασίες στους 18-19°C στα πεδινά και παραθαλάσσια.
Περαιτέρω βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Δευτέρα, με συννεφιές και κάποια πιθανότητα βροχοπτώσεων στα ορεινά κι ανατολικά, ενώ οι βοριάδες δεν θα ξεπερνούν γενικά τα 5-6 μποφόρ.

Εδώ στους ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ περιμένουμε μια νέα υποτροπή του καιρού από την Τρίτη με κάποιες βροχές στα βόρεια, ενίσχυση των βοριάδων και νέα πτώση της θερμοκρασίας. Ο ίδιος καιρός θα διατηρηθεί και την 28η Οκτωβρίου, όμως είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσουμε, αν το βόρειο ρεύμα καταφέρνει και που, να δίνει κάποιες τοπικού χαρακτήρα μπόρες κυρίως στα βόρεια κι εσωτερικά.
 

 

meteokrites.gr