18 C
Αθήνα
23 Νοεμβρίου, 2023
Dream fm 90,7
HTML tutorial
ΚρήτηΕλλάδα

Έκτη ακριβότερη χώρα παγκοσμίως στη βενζίνη η Ελλάδα – «Καιει» Κρήτη και νησιά

antlia venzinis

Έκτη ακριβότερη χώρα στον κόσμο, και μία από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη, στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης, καταδεικνύεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας.
Μάλιστα το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ εντοπίζει περιπτώσεις πρατηριούχων, κυρίως στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πρατήρια καυσίμων από Βουλγαρία και Σκόπια, καθώς εκεί οι τιμές είναι φθηνότερες έως και 50% σε σχέση με τις τιμές στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι πως η μέση τιμή της αμολυβδης έχει αυξηθεί, μέσα στο τελευταίο διάστημα, λόγω των φόρων, περισσότερο από 5 λεπτά ανά λίτρο, 10 λεπτα ανά λίτρο το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο, ενώ ακραίες τιμές έως και 1,93 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης, καταγράφονται στη νησιωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου ο ΕΦΚ είναι αυξημένος κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη και συγκεκριμένα από 0,67 σε 0,7 ευρώ, στο πετρέλαιο κίνησης ο ΕΦΚ αυξήθηκε κατά 8 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,41 ευρώ το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης η αύξηση φτάνει τα 10 λεπτά το λίτρο, από 0,33 σε 0,43 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, η τελική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη, καθώς ο αυξημένος ΕΦΚ επιβαρύνεται με 24% ΦΠΑ.

Μάλιστα μηνύματα αγανάκτησης και οργής έχουν εκφραστεί και στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, που εξέδωσε ανακοινωση:

«Παράπονα και γκρίνια, δέχεται αυτό τον καιρό η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης από καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν να εφοδιαστούν με καύσιμα,αφενός λόγω της ακρίβειας αυτών, αφετέρου γιατί πολλά πρατήρια στερούνται μηχάνημα πληρωμών, με κάρτες.

Ένεκα της παραπάνω κατάστασης η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης σε σχετική ανακοίνωσή της συστήνει στους καταναλωτές ψυχραιμία. Θέλοντας να τους ενισχύσει το ηθικό τους ενημερώνει ακόμα ότι δεν αναμένονται νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η τιμή στο βαρέλι πετρέλαιο Μπρέντ μειώθηκε

Επί της ανακοίνωσης η Ένωση των καταναλωτών ακόμα αναφέρει πως: «Χτύπημα στην τσέπη του Κρητικού καταναλωτή αλλά και του μικροπρατηριούχου φέρνει η αύξηση της τιμής των καυσίμων. Οι καταναλωτές πλέον, μετά την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου αλλά και τις πρόσφατες αυξήσεις λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους, περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες και εάν επισκεφθούν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, αγοράζουν ελάχιστες ποσότητες, προτιμώντας να αγοράσουν σε “κανίστρες” πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν πέσει χαμηλά, λόγω των χιονοπτώσεων και στο νησί.

Όσον αφορά τις αυξήσεις στις τιμές παρατηρείται να διαμορφώνονται:

α)Στην αμόλυβδη βενζίνη η μέση τιμή κυμαίνεται περίπου στο 1.60 ευρώ,περίπου 4 λεπτά του ευρώ

β)Στο πετρέλαιο θέρμανσης στα Χανιά αυτή την περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι από 1 ευρώ μέχρι σχεδόν 1.60. Ο μέσος όρος είναι περίπου στο 1.020

Τέλος με την ανακοίνωση της η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης μεταφέρει την δυσφορία των καταναλωτών στην Κυβέρνηση καλώντας την να σταθεί δίπλα στους καταναλωτές επιστρατεύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της προστατεύοντας τους καταναλωτές από τους καιροσκόπους και κερδοσκόπους, που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούν να δράσουν

Επίσης καλεί στους καταναλωτές, εάν νοιώσουν ότι θίγονται τα δικαιώματά τους, όταν αγοράζουν καύσιμα (λιγότερη ποσότητα, κ.α) να τηλεφωνούν στο 1520 από σταθερό ή κινητό (Γεν.Γραμματεία Καταναλωτή)», καταλήγει η ανακοινωση

Related posts

Νέα τραγωδία με τρακτέρ στην Κρήτη: Βρήκε τον πατέρα του νεκρό κάτω από το βαρύ όχημα

907@dreamfm.gr

Η υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου διόρισε και τα δύο παιδιά της αδελφής της στο Δημόσιο

907@dreamfm.gr

Την σκότωσε επειδή τον απέρριψε! Συγκλονίζει η νέα γυναικοκτονία στην Κρήτη

907@dreamfm.gr

Leave a Comment