goylielmakis leyteris

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Ηρακλειώτης επιστήμονας, Ελευθέριος Γουλιελμάκης, με τις συνεχείς ανακαλύψεις του στον τομέα της Φυσικής.

Κορυφαία επιστημονικά περιοδικά σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τις ανακαλύψεις του, ειδικά την τελευταία που αφορά στη δημιουργία και μέτρηση του ταχύτερο ηλεκτρικού ρεύματος στο εσωτερικό ενός στερεού υλικού

Ο Δρ. Ελευθέριος Γουλιελμάκης είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Αττοηλεκτρονικής στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής, Μαξ Πλανκ που εδρεύει στο Μόναχο της Γερμανίας. Το 2012 επιλέχθηκε από την Γερμανική Φυσική Εταιρεία (DPG) για το βραβείο Gustav Hertz που στοχεύει στην αναγνώριση πρόσφατων επιστημονικών επιτευγμάτων από νέους φυσικούς.

Στον Έλληνα επιστήμονα απονεμήθηκε για την εξαιρετική του συμβολή στον τομέα της αττοφυσικής, και πιο συγκεκριμένα για την έρευνα του που αφορά στον έλεγχο των κυμάτων του φωτός καθώς και την χρήση αυτών των κυμάτων για την μελέτη της κίνησης των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό της ύλης. Η έρευνα αυτή ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογές και τεχνολογίες σε νανοσκοπική κλίμακα με πρωτοφανή ακρίβεια.

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό βραβείο. Το 2015 βραβεύτηκε με το βραβείο Röntgen, ενώ έχει πολλές ακόμα διεθνείς διακρίσεις.

goulielmakis-1

Γεννημένος στο Ηράκλειο το 1975, ο Ελευθέριος Γουλιελμάκης πήρε το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του τίτλο σπουδών από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε Αυστρία και Γερμανία και το 2005 απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο τομέα αττοφυσικής του Ινστιτούτου κβαντικής οπτικής του Μαξ Πλανκ ενώ αργότερα, στο ίδιο ινστιτούτο, ίδρυσε την ερευνητική ομάδα «Αττοηλεκτρονική».

Ενα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματά του είναι η δημιουργία το 2008 των πιο βραχέων εκλάμψεων ακτίνων Χ (φλας) που διαρκούν λιγότερο από 100 αττοδευτερόλεπτα, καθώς και την χρήση τους στην παρατήρηση της κίνησης των ηλεκτρονίων μέσα σε άτομα το 2010.

Τα τελευταία χρόνια, ο Δρ. Γουλιελμάκης και η ομάδα του εστιάζουν τις προσπάθειες τους στην ανάπτυξη του πρώτου συνθεσάιζερ φωτεινών κυμάτων, μια πειραματική συσκευή που θα συνθέτει τα κύματα του φωτός, όπως το γνωστό μουσικό όργανο συνθέτει μουσική.

Το 2016 η ομάδα του με επιστήμονες από το Ινστιτούτο Max Planck (MPI) της Κβαντικής Οπτικής στο Garching της Γερμανίας, από το Πανεπιστήμιο Texas A & M στο Τέξας, και από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, ανακάλυψαν ότι τα ηλεκτρόνια σε κρυπτό-άτομα χρειάζονται λίγο περισσότερο από 100 attoseconds (αττοδευτερόλεπτα) για να ανταποκριθούν στους εξαιρετικά σύντομους παλμούς φωτός. Είναι η πρώτη άμεση μέτρηση της έμφυτης νωθρότητας του ηλεκτρονίου. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature».

 

Δείτε μερικές από τις δημοσιεύσεις διεθνών επιστημονικών περιοδικών για τον Ελ. Γουλιελμάκη και τις ανακαλύψεις του

goulielmakis-2goulielmakis-3goulielmakis-4goulielmakis-5

 

 

 

 

candianews.gr

 

Loading