• 27 Μαΐου, 2024
Vinkmag ad

Έντονη ανησυχία στα Χανιά μετά τα κρούσματα μηνιγγίτιδας σε δύο παιδιά

Vinkmag ad

nosokomio xaniwn

Εντονη ανησυχία επικρατεί σε γονείς μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων μηνιγγίτιδας στον Νομό Χανίων.
Από τα δύο παιδιά που προσεβλήθησαν το ένα, 4 ετών, πέθανε μέσα σε δώδεκα ώρες, ενώ το δεύτερο, ένα βρέφος 16 μηνών, μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χανίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου νοσηλεύεται.
Την ίδια ώρα, γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, μολονότι το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β -από την οποία, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, είχε προσβληθεί το παιδί που έχασε τη ζωή του- δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κοστίζει 105 ευρώ η κάθε δόση του. Τις τελευταίες ημέρες και έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών, είχαν διατεθεί χίλια εμβόλια από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων. Παράλληλα, μέτρα πρόληψης λαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τόσο στην Κίσαμο όπου ζούσε το 4χρονο παιδί όσο και ευρύτερα στον Νομό.
Σημειώνεται ότι το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε το περασμένο Σάββατο στην ιστοσελίδα των “Χανιώτικων νέων” www.haniotika-nea.gr

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μοριακών εξετάσεων (psr test), που έγιναν γνωστά χθες από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και τα δύο παιδιά προσεβλήθησαν από μηνιγγιτιδόκοκκο (Neisseria meningitidis).
Ωστόσο, το γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι το 4χρονο παιδί που πέθανε από μηνιγγίτιδα τύπου Β, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη, πήγαινε σε Νηπιαγωγείο του Δήμου Κισάμου και γι’ αυτό τον λόγο η Αντιπεριφέρεια προχώρησε σε μια σειρά μέτρων και εμβολιασμών του νηπιακού πληθυσμού στο συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Χανίων, διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής, λοιμωξιολόγο Γιάννη Βαρθαλίτη, «τα ευρήματα των μοριακών εξετάσεων από υγρό του εγκεφαλονωτιαίου μυαλού του 4χρονου παιδιού που πέθανε απέδειξαν ότι πρόκειται για τύπου Neisseria meningitidis, δηλαδή κλασικό μηνιγγιτιδόκοκκο».
Οπως ανέφερε ο κ. Βαρθαλίτης, το περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2014.
«Το παιδί προερχόταν από οικογένεια αλλοδαπών και πήγαινε σε προνηπιακό σταθμό. Ήρθε στο Νοσοκομείο με πάρα πολύ βαριά εικόνα, με αιμορραγικό εξάρτημα, εμπύρετο και επηρεασμένη γενική κατάσταση. Δηλαδή παρουσίαζε παλιές εικόνες μηνιγγίτιδας -όπως διδάσκουμε στους φοιτητές μας- όταν δεν υπήρχαν αντιβιοτικά. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο άμεσα με αντιβιοτικά και έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί στη Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού, αλλά στη διαδρομή (κοντά στη Γεωργιούπολη) το παιδί έκανε ανακοπή και πέθανε».
Οσο για το 16 μηνών παιδί που νοσηλεύεται στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. ο κ. Βαρθαλίτης ανέφερε πως «σύμφωνα με τα ευρήματα των μοριακών εξετάσεων που έγιναν στο αίμα του, απομονώθηκε το ίδιο μικρόβιο Neisseria meningitidis».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2015. «Το 16 μηνών παιδί ήρθε στο Νοσοκομείο επίσης με βαριά εικόνα. Είχε προηγηθεί μια πιο ήπια λοίμωξη, αλλά το παιδί ήταν βυθισμένο. Είχε αιμορραγικό εξάρτημα -όχι στον βαθμό που είχε το πρώτο παιδί- αλλά ήταν σε άσχημη κατάσταση. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε όπως πρέπει και διεκομίσθη στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. Από όσο ξέρω, το παιδί είναι υγιές και έχει αναλάβει», ανέφερε.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων «το Νοσοκομείο έκανε τα δέοντα. Δεν μπορώ να απαντήσω για το τι γίνεται στον νηπιακό σταθμό ή στο σπίτι των παιδιών. Δεν ξέρω εάν το παιδάκι που πέθανε είχε κάποιο αδελφάκι που πήγαινε στον νηπιακό σταθμό κ.λπ.».

«ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ»
Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι «ο μηνιγγιτιδόκκοκος μεταδίδεται με άμεση επαφή. Δηλαδή εάν εγώ που είμαι γιατρός πάω επάνω από αυτό το περιστατικό που το βλέπω με το μάτι και δεν έχω φορέσει μια μάσκα και γάντια, μπορεί να κολλήσω. Το ίδιο μπορεί να γίνει εάν στο σχολείο τα παιδάκια που είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και πιάνουνε τα χεράκια τους, επίσης εκεί μπορούν να κολλήσουν. Γι’ αυτό και εμβολιάζουμε τα παιδάκια».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
«Εχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης που έκανε λόγο για «ενδημικό και όχι επιδημιολογικό φαινόμενο» και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
«Οταν ενημερώθηκε η Υγειονομική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας, έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται, έρευνα στο σχολείο, στο σπίτι, στους γιατρούς που είχαν κάνει την προδιάγνωση και τη θεραπεία. Αυτά μπορούσαμε να κάνουμε, αυτά κάναμε», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε:
«Επισκεφθήκαμε τον χώρο που ήταν το παιδί και ως Υπηρεσία κάναμε ό,τι χρειάζεται, δηλαδή χορηγήσαμε το φάρμακο στα παιδιά, στους θεράποντες γιατρούς, στους γονείς, σε όλους. Δεν συντρέχει καμία ανησυχία για τους πολίτες, διότι είναι μηνιγγίτιδα τύπου Β και δεν είναι ο τύπος που θεωρείται επικίνδυνος και είναι επιδημιολογικός».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Το γεγονός ότι το 4χρονο παιδί που πέθανε από μηνιγγίτιδα ήταν προνήπιο σε Νηπιαγωγείο της Κισάμου επιβεβαίωσε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Ηλίας Ποντικάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Ποντικάκη, «το περιστατικό καταγράφηκε την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων. Το παιδί φοιτούσε ως προνήπιο σε Νηπιαγωγείο της Κισάμου. Η Υπηρεσία μας ενημερώθηκε για την ατυχή κατάληξη από την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το παιδί ήταν αλλοδαπό, από οικογένεια μεταναστών. Η σορός του παιδιού μεταφέρθηκε στην Αλβανία και οι γονείς δεν έχουν επιστρέψει από τότε για να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες».
Οπως ανέφερε ο ίδιος, «αμέσως δόθηκαν οδηγίες προς τη νηπιαγωγό να ζητήσει βοήθεια από το Κέντρο Υγείας Κισάμου, τον παιδίατρο και τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Ταυτόχρονα τις ημέρες εκείνες, των Φώτων, υπήρξε επικοινωνία και με τον αντιδήμαρχο Κισάμου».
Σύμφωνα με τον Ποντικάκη, υπήρξε συντονισμός ενεργειών για αποφυγή πανικού και υλοποίηση των οδηγιών των Ιατρικών Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα όπως είπε, έγινε εμβολιασμός όλων των νηπίων του Νηπιαγωγείου, των νηπιαγωγών και του βοηθητικού προσωπικού. Δεν έγινε απολύμανση διότι δεν κρίθηκε απαραίτητο από τις Ιατρικές Υπηρεσίες καθώς «ο μηνιγγιτιδόκοκος πεθαίνει την πρώτη ημέρα».  «Εκφράζουμε τη λύπη μας για τον χαμό ενός παιδιού. Λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την υγιεινή στους χώρους των σχολείων μας και ακολουθούμε τις ιατρικές συμβουλές», κατέληξε ο κ. Ποντικάκης.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ
Θετικό, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, είναι ότι υπάρχει εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα. Ωστόσο, το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν το καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς που παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν έχει καλή εικόνα θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρό τους.
Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τα εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα τύπου C και τύπου Β.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μαν. Κατσαράκης, παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου C, δεν καλύπτεται το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου B, το οποίο έχει κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο και δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Το κόστος του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα είναι 105 ευρώ η δόση. Εάν το παιδί είναι πάνω από δύο χρονών χρειάζονται δύο δόσεις, ενώ τα βρέφη χρειάζονται τρεις δόσεις εμβολίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο κ. Κατσαράκης, τις τελευταίες ημέρες και έως χθες είχαν διατεθεί 1.000 εμβόλια για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας τύπου Β σε παιδιά από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χανίων.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής, λοιμωξιολόγο και διευθυντή επί τιμή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων Σεραφείμ Καστανάκη, η μηνιγγίτιδα είναι ένα οξύ λοιμώδες νόσημα που οφείλεται στη φλεγμονή των μηνίγγων του εγκεφάλου ως συνέπεια μικροβιακής μολύνσεως. Σύμφωνα με τον ίδιο, σωτήριο για την πρόληψη είναι το εμβόλιο, αλλά και τα μέτρα προφύλαξης για το συγγενικό περιβάλλον. «Για να σωθεί κάποιος μέχρι και τα λεπτά της ώρας έχουν σημασία. Χρειάζεται επιθετική θεραπεία», είπε.
Στα συμπτώματα της νόσου είναι κρυολόγημα, πονόλαιμος, υψηλός πυρετός, σφοδρή κεφαλαλγία, έμετος, σπασμοί, σύγχυση και κώμα.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Loading

  Read Previous

  Πόσο κακό κάνει στο παιδί να το μαλώνετε διαρκώς

  Read Next

  Στήνουν παγίδες με τέλια για λαγούς… και πιάστηκε παιδάκι!

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular