Εορτάζει σήμερα το Άγιο Πνεύμα, η παλαιότερη εκκλησία του Τυμπακίου χρόνια πολλά σε όλους (Εικόνες)
agio pnevma10

Σήμερα, Εορτή του Αγίου Πνεύματος, γιορτάζει το Άγιο Πνεύμα στο Μετόχι Τυμπακίου, όπου και  χθες στον Εσπερινό αλλά και σήμερα, πολύς ήταν ο κόσμος που προσήλθε για να ανάψει το κεράκι του και να λάβει την ευλογία της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

agio pnevma4 agio pnevma9 agio pnevma5 agio pnevma agio pnevma1 agio pnevma3 agio pnevma2 agio pnevma10 agio pnevma8 agio pnevma7 agio pnevma6 agio pnevma12 agio pnevma13 agio pnevma14 agio pnevma15 agio pnevma16 agio pnevma17

Το Άγιο Πνεύμα

Η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος είναι η παλαιότερη εκκλησία του Τυμπακίου. Η πρώτη εκκλησία χτίστηκε περί τον 14ο – 15ο αιώνα. Το ημικωνικό σχήμα επάνω από την πόρτα εισόδου της εκκλησίας και μέσα σε αυτό  το υπέρθυρο η εικόνα της Αγίας Τριάδος, χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Παλαιολόγειων χρόνων, μαρτυρούν ότι πρόκειται για βυζαντινή εκκλησία.  Σύμφωνα με τον Χ. Γεωργιλάκη, η ερημοποίηση της περιοχής για 150 χρόνια είχε ως συνέπεια η εκκλησία να εγκαταλειφθεί και το μεγαλύτερο μέρος της να καταστραφεί. Η αναστήλωση της ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1844, ημερομηνία που υπάρχει στο κεφαλάρι της πόρτας. Στο Άγιο Πνεύμα φυλάσσονται οι εικόνες “Ρίζα του Ιεσσαί” -η αναπαράσταση της οποίας ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο- και “Τα Εισόδια της Θεοτόκου”. Η εκκλησία περιβάλλεται από πανέμορφη πλακόστρωτη πλατεία στην οποία υπάρχουν διάσπαρτα παρτέρια με δένδρα και λουλούδια.

Κρητικό γλέντι

Όπως  και κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Πνεύματος «Το Μετόχι», διοργανώνει σήμερα κρητικό γλέντι!

Καλεσμένος όλος ο κόσμος να διασκεδάσει με τον Στέλιο Βαμβακά.  και το συγκρότημα του

vambakas

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6934039881