Έπεσαν οι πρώτες βροχές – Έρχεται ο κυκλώνας στην Κρήτη
rain11

Έπεσαν οι πρώτες σταγόνες βροχής με τη σημερινή ημέρα να θυμίζει φθινόπωρο στην Κρήτη και τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν το πρωί της Τρίτης.

Ανάπτυξη στροβίλου με χαρακτηριστικά Μεσογειακού τροπικού κυκλώνα

O μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί στο NewsIt.gr το φαινόμενο που προκαλεί την κακοκαιρία στη χώρα μας: “Βαρομετρικό χαμηλό ανοιχτά του νοτιοδυτικού Ιονίου αναμένεται να οργανωθεί περεταίρω από τις επόμενες ώρες και να κινηθεί ανατολικά προς την Κρήτη και τα Δωδεκάννησα. Το σύστημα αυτό αποτελεί προέκταση της ύφεσης, που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Ιονίου εδώ και μια εβδομάδα περίπου, όπου πλέον βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής της.

Εξαιτίας των θερμών υδάτων στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, αναπτύσσεται μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και υγρασίας προς την ατμόσφαιρα, όπου σε συνδυασμό με το δυναμικό αίτιο που έχει αφήσει πίσω της η πρωτογενής ύφεση, έχουμε την ανάπτυξη ενός στροβίλου, που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά Μεσογειακού τροπικού κυκλώνα.

Στην ουσία, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται εξαιτίας της απότομης πτώσης της βαρομετρικής πίεσης στο κέντρο του στροβίλου αυτού, σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη καθαρού κέντρου (μάτι κυκλώνα), μιας περιοχής δηλαδή που απομονώνεται από τα χαρακτηριστικά των γειτονικών περιοχών του στροβίλου, έχοντας σαν βασικά χαρακτηριστικά την απότομη πτώση στην ταχύτητα του ανέμου και τον ανέφελο ή σχεδόν ανέφελο ουρανό.

Έτσι λοιπόν από τις επόμενες ώρες αναμένονται πολύ ισχυρές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάννησα. Επίσης στις προαναφερθείσες περιοχές θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι φτάνοντας τα 8 με 9 μποφόρ πρόσκαιρα στα νότια της Κρήτης και τα 10! Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή, να ελέγξουν τα φρεάτια και τις υδροροές τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Υποχώρηση των έντονων αυτών φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας και από τα δυτικά με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου η βελτίωση θα γίνει αισθητή από τα ξημερώματα της Τρίτης”.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στις νότιες Κυκλάδες. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα νότια έως 7 μποφόρ και βαθμιαία 6 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 14 έως 19 και τοπικά 20 βαθμούς κελσίου.

 

 

 

www.cretalive.gr