Επιστολή του Μανώλη Κεφαλογιάννη για την Κατασκευή του Φράγματος Πλατύ Ποταμού
kefalogiannis
Η επιστολή του Μανώλη Κεφαλογιάννη -συνυπογράφεται και από τον Γιάννη Κεφαλογιάννη- για την κατασκευή του φράγματος

Προς:                                                                          Αθήνα,11/11/2014

Τους κ.κ. Υπουργούς

Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητα

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Υποδομών & Μεταφορών

 Θέμα: Κατασκευή Φράγματος Πλατύ Ποταμού Αμαρίου Ρεθύμνης

 Από το 1960 έχουν συνταχθεί και εγκριθεί οι μελέτες κατασκευής του Φράγματος Πλατύ Ποταμού στη θέση «Πλύστρα» στην τοποθεσία «Φαράγγι» (χάρτης Σ. Κουντούρη 1960) της περιοχής Αγίου Ιωάννη Το έργο θα κάλυπτε τις τότε κοινότητες Αγίου Ιωάννη, Νίθαυρις, Αποδούλου, Αγίας Παρασκευής, Άνω Μέρους, Χορδάκι, Κρύας Βρύσης, Ορνέ και Μελάμπων και είχε λάβει Αριθμό Μητρώου 15.1515 (Οριστική Μελέτη του Πολιτικού Μηχανικού Σ. Κουντούρη, έτους 1964).

 Παρά τις προσπάθειες των αείμνηστων βουλευτών Ρεθύμνου Μ. Παπαδογιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη το έργο δεν εκτελέστηκε. Επανήλθε, όμως στο προσκήνιο μετά από συνεχείς παρεμβάσεις της τότε βουλευτού Ρεθύμνου Όλγας Κεφαλογιάννη.

 Έτσι. τον Μάρτιο 2014 ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκαν οι νεώτερες μελέτες για την κατασκευή του έργου. Το έργο περιλαμβάνει ένα φράγμα στον ποταμό Πλατύ χωρητικότητας 21,2 εκατομμυρίων m3, ένα φράγμα στο Γερακάρι χωρητικότητας 1,73 m3, αρδευτικά δίκτυα καθώς και τον αγωγό μεταφοράς πλεονάζοντος ύδατος στο φράγμα της Φανερωμένης του Μεσσαρά.

 Κύριος σκοπός του έργου, η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών εντός των ορίων της υδρολογικής λεκάνης του Ποταμού Πλατύ , έκτασης 45.000 στρεμμάτων με αρδευτικά δίκτυα 290 χιλιομέτρων.  Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση του ελλειμματικού υδατικού ισοζυγίου της πεδιάδας της Μεσσαράς. Παράλληλα, επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης των οικισμών της περιοχής του φράγματος.

 Σύμφωνα με τους μελετητές Π. Παυλάκη και Α. Χατζηδάκη, το φράγμα {Πλατύ και ο αγωγός μεταφοράς νερού μελετήθηκαν για να διαδραματίσουν διπλό λειτουργικό ρόλο για μείωση της δαπάνης κατασκευή και λειτουργίας του.

 Συγκεκριμένα:

Α. Κατά τη χειμερινή-εαρινή περίοδο η απορροή του ποταμού Πλατύ αποθηκεύεται στον ταμιευτήρα Πλατύ για κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της λεκάνης Πλατύ ενώ η πλεονάζουσα απορροή του θα αποθηκεύεται προσωρινά στον ταμιευτήρα και θα μεταφέρεται  προοδευτικά με τον αγωγό στον ταμιευτήρα της Φανερωμένης. Κατά την αρδευτική περίοδο, ο αποθηκευμένος όγκος νερού στο ταμιευτήρα Πλατύ θα μεταφέρεται με το τμήμα αγωγού μεταφοράς ύδατος εντός του νομού Ρεθύμνου και θα πληροί τις δεξαμενές ημερήσιας εξίσωσης των αρδευτικών δικτύων εντός της λεκάνης Πλατύ.

 Β. Το τμήμα αγωγού μεταφοράς ύδατος εντός του νομού Ηρακλείου θα λειτουργεί αμφίδρομα: Τη χειμερινή-εαρινή περίοδο ο αγωγός θα μεταφέρει νερό από τον ταμιευτήρα Πλατύ στον ταμιευτήρα Φανερωμένης και όταν αυτός πληρωθεί θα τροφοδοτούνται τα αρδευτικά δίκτυα Μεσσαράς μέσω των οποίων θα γίνεται και εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα της, ενώ κατά την αρδευτική περίοδο ο αγωγός θα μεταφέρει το νερό του ταμιευτήρα Φανερωμένης στα αρδευτικά δίκτυα της Μεσσαράς με ροή αντίθετης κατεύθυνσης.

 Επειδή το έργο προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ δεν κατέστη δυνατό να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» παρακαλείσθε για την ένταξή του στα Τομεακά Προγράμματα των υπουργείων σας τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

 Το ανωτέρω αίτημα προσυπογράφεται και από τον βουλευτή Ρεθύμνου  Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

 Με εκτίμηση,

 Μανώλης Κ. Κεφαλογάννης                                                           

Ιωάννης Κεφαλογιάννης