Επιστρέφουν οι πρώτες κλεμμένες αρχαιότητες.
Σύμφωνα με έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ.  Κώστα Τζαβάρα, το Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας  Pfahlbaumeseum επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει τη”λεία” πολέμου εντός του Ιουνίου, και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο και τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.

Την επιστροφή των αρχαίων έχει επισημάνει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ.  Λευτέρης Αυγενάκης προς τους αρμόδιους Υπουργούς, και όπως συγκεκριμένα ανέφερε: «πέραν των γνωστών και πολυσυζητημένων αποζημιώσεων και επανορθώσεων των Γερμανών, υπάρχει και μία σχετικά άγνωστη, αλλά εξίσου σημαντική οφειλή τους απέναντι στην Ελλάδα, και αφορά στην τύχη εκατοντάδων αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από την Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής, τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται έως σήμερα, αν και στο υπουργείο Πολιτισμού από το 1946 υπάρχει αναλυτική γραπτή αναφορά για τα αντικείμενα που αφαίρεσαν παράνομα Γερμανοί».

«Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής οι Ναζί προέβησαν σε συστηματικές κλοπές αρχαιοτήτων από τα μουσεία της πατρίδας μας και διενήργησαν ακόμη και εκτεταμένες παράνομες ανασκαφές σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως, μεταξύ άλλων, στη Χαλκίδα, στο Άργος, στην Κωπαΐδα, σε νεολιθικό οικισμό στη Θεσσαλία και σε πολλά σημεία της Μακεδονίας και της Κρήτης. Παράλληλα, κατά την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα, καταστράφηκαν ή προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αρχαιότητες ή αρχαιολογικούς χώρους» υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης..

Όπως είναι προφανές, χρειάστηκαν κάποια χρόνια και έντονες γραφειοκρατικές και διπλωματικές διεργασίες. Από το 2010 η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών είχε ενημερωθεί από τον επιστημονικό υπεύθυνο του  Pfahlbaumeseum της Γερμανίας, ότι στο συγκεκριμένο Μουσείο φυλάσσονται αρχαιότητες προερχόμενες από παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς.

Η Διεύθυνση επικοινώνησε άμεσα με το εν λόγω Μουσείο από το οποίο έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα αρχαία θα επαναπατρισθούν. Για το θέμα των Ελληνικών αξιώσεων ως προς τις αρχαιότητες που εκλάπησαν κατά την κατοχή, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ.  Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε έγγραφη απάντησή του προς τον Βουλευτή Ηρακλείου, κ.  Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκαθαρίζει ότι «το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Όπως δηλώνει ο κ.  Λευτέρης Αυγενάκης: «πρέπει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια για την επανάκτηση των αρχαιοτήτων, με  σχεδιασμό,  μέθοδο και καταγραφή, διότι πέραν αυτών των αρχαιοτήτων, είναι και πολλές άλλες, που αποδεδειγμένα εκλάπησαν από τους κατακτητές όπως αρχαίααντικείμενα από το Μουσείο της Κνωσού, ένα άγαλμα της Αφροδίτης και δύο μικρές κεφαλές από τη Γόρτυνα αλλά και άλλα μικρά αγγεία από τη Φαιστό»klemmenes-arxaiotites__main