Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα Χανίων βρέθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με την Διοίκηση, τους ιπταμένους και τους τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο των τουρκικών προκλήσεων.

Ο πρωθυπουργός, συνομίλησε με τους πιλότους και τους τεχνικούς της 340 Μοίρας, μπροστά από ένα αεροσκάφος επιφυλακής, το οποίο είναι μέσα στο ειδικό υπόστεγο (τολ) οπλισμένο. Μόνο που μια …λεπτομέρεια, είναι και αυτή που κάνει την διαφορά σε αυτή την περίπτωση.

Ακόμα και οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο, έχουν τη ...σημασία τους.

Ακόμα και οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο, έχουν τη …σημασία τους.

Το μαχητικό F-16C Block 52+ της 340 Μοίρας, η οποία έχει ως βασική αποστολή την κρούση εναντίον στόχων εδάφους και επιφανείας ημέρα και νύχτα με ειδικά όπλα, στο οποίο φωτογραφήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα επιφυλακής, δεν επιλέχθηκε “τυχαία”. Είναι φορτωμένο με δύο κατευθυνόμενα βλήματα AGM-65G Maverick  κάτω από τις πτέρυγες, τα οποία χρησιμοποιούνται και εναντίον πλοίων επιφανείας… Το “μήνυμα” προς πάσα κατεύθυνση είναι κάτι παραπάνω από σαφές.

Ένα εκ των δύο κατευθυνομένων βλημάτων Maverick, με τα οποία τα F-16 θα εκτελέσουν αποστολές εναντίον πλοίων.

Ένα εκ των δύο κατευθυνομένων βλημάτων Maverick, με τα οποία τα F-16 θα εκτελέσουν αποστολές εναντίον πλοίων.

Τον οπλισμό του F-16 συμπληρώνουν δύο πύραυλοι αέρος – αέρος AIM-2000 (IRIS-T) για εμπλοκές με αεροσκάφη σε “κοντινές” αποστάσεις και δύο ισάριθμοι πύραυλοι επίσης αέρος – αέρος ΑΙΜ-120C-7 για εμπλοκές πέραν του οπτικού ορίζοντα.

Επίσης, το αεροσκάφος φέρει το μέγιστο δυνατό φορτίο καυσίμου, με δύο δεξαμενές στις πτέρυγες και τις σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου στην άτρακτο που αυξάνουν την εμβέλεια και την δυνατότητα εκτέλεσης περιπολιών και αποστολών του F-16.

Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με ιπταμένους και τεχνικούς της 340 Μοίρας.

Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με ιπταμένους και τεχνικούς της 340 Μοίρας.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο, τις βολές με βλήματα AGM-65G Maverick που εκτέλεσαν τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου 2020, όπου ο στόχος ήταν ένα παροπλισμένο πλοίο του ΠΝ…

 

Loading