Αιτήματα φορέων Μεσαράς για την κατάσταση του άθλιου οδικού δικτύου της περιοχής
asfaltostroseis

Πρέπει να ξεφύγουμε από το να αρκούμαστε στης άθλιας ποιότητας ασφαλτοστρώσεις κατά τις προεκλογικές περιόδους και να αρχίσουμε να διεκδικούμε αυτό που έχουμε ανάγκη. Και προφανώς αυτό δεν ισχύει μόνο για το οδικό δίκτυο αλλά για κάθε τομέα της καθημερινότητας μας, παιδεία, υγεία, ασφάλεια…

Μοίρες, 28/08/2018

ΠΡΟΣ: Περιφέρεια Κρήτης, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δήμος Φαιστού, Δήμος Γόρτυνας, Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού, Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Κύριοι,

είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εμφανίζει περισσότερους θανάτους από τροχαία αναλογικά με τον πληθυσμό της. Δυστυχώς, η Κρήτη και συγκεκριμένα η περιοχή της Μεσαράς πληρώνει βαρύ φόρο αίματος κάθε χρόνο, με πολλούς συντοπίτες μας να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Μερίδιο ευθύνης για τα περισσότερα τροχαία έχει τόσο το οδικό δίκτυο που συνδέει το Ηράκλειο με τη Μεσαρά, όσο και οι περιφερειακές οδοί. Η κακή ποιότητα οδοστρώματος, η ελλιπής σήμανση, η ανύπαρκτη διαγράμμιση των δρόμων, καθώς και η έλλειψη επαρκούς φωτισμού είναι οι βασικοί παράγοντες των τροχαίων ατυχημάτων.

Ένα σύνηθες φαινόμενο είναι οι επισκευές του οδοστρώματος να ξεκινούν πάντα από τις μεγάλες πόλεις του νησιού προς την περιφέρεια, με αποτέλεσμα, λόγω του ότι οι πόροι πάντα είναι ανεπαρκείς, ποτέ να μην φτάνουν για τις υπόλοιπες περιοχές. Ίσως είναι ο καιρός τα έργα να ξεκινήσουν από τον Νότο προς τον Βορρά, ώστε να έχουμε ουσιαστικό και απτό αποτέλεσμα κι όχι κονδύλια και εξαγγελίες που ποτέ δε φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Θεωρούμε απαράδεκτη την υπάρχουσα κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος που ενώνουμε τη φωνή μας, οι κάτωθι υπογραφόμενοι σύλλογοι, ομάδες, σωματεία και οργανισμοί και απαιτούμε πλέον αυτά που για άλλους είναι δεδομένα:

  1. Αναφερόμαστε σε μία περιοχή με πάνω από 70.000 κατοίκους και μεγάλη τουριστική κίνηση, η οποία δεν έχει οριζόντια και κάθετη σήμανση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διαγράμμιση όλων των δρόμων της Μεσαράς, καθώς και την αντικατάσταση των φθαρμένων πινακίδων σήμανσης.

 

  1. Ζούμε σε μία περιοχή χωρίς δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία, κάτι που μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε μόνιμη κίνηση στην εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίας Γαλήνης. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την τοποθέτηση φωτισμού στις οδούς, σύμφωνα με τις μελέτες που θα έπρεπε να υπάρχουν.

 

  1. Η κυκλοφοριακή κατάσταση των δύο μεγαλύτερων οικισμών του Μεσαράς  -Μοίρες και Τυμπάκι- είναι απαράδεκτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη δημιουργία κατάλληλων χώρων στάθμευσης στα δύο κέντρα, καθώς και των εφαρμογή άλλων τρόπων αποσυμφόρησης.

 

  1. Οι ελάχιστες θέσεις ΑμεΑ είναι συνεχώς κατειλημμένες με οχήματα που δεν φέρουν την αντίστοιχη σήμανση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ περισσότερες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, αλλά και αυστηρότερη αστυνόμευση, μιας και κατά τη γνώμη μας είναι ελλιπής στην περιοχή.

 

  1. Μία από τις βασικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων είναι η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, κυρίως λόγω των τραγικών προσπαθειών επισκευής του. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να επισκευαστούν όλοι οι δρόμοι άμεσα, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

 

  1. Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Τυμπάκι παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο μετά από χρόνια παράδοσης του έργου.    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση λειτουργία του, για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και την εκμάθηση βασικών κανόνων οδικής συμπεριφοράς, που θα έχει ως  συνέπεια στον μέλλον την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Συνοψίζοντας, γίνεται φανερή η σημασία της υλοποίησης όλων των παραπάνω αιτημάτων, για την αποφυγή μελλοντικών ατυχημάτων. Σας φέρνουμε προ των ευθυνών σας, μιας και ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για κάθε τροχαίο ατύχημα και δυστύχημα, που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μεσαράς και οφείλεται σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω αίτια.

Οι υπογράφοντες:

diamartiria2 diamartiria3 diamartiria4