• 24 Απριλίου, 2024

Εξωτικά φρούτα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνοι

avokato

Αν ρωτήσετε κάποιον που ασχολείται με την κηπουρική, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, θα σας πει ότι οι ώρες ανάμεσα σε δέντρα, φυτά και λουλούδια τον γεμίζουν θετική ενέργεια. Τα τελευταία χρόνια, και η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι λίγος χρόνος στον κήπο έχει οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν ότι το άρωμα των λουλουδιών και το ξεχορτάριασμα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και αυξάνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Ακόμα και μόνο κοιτάζοντας έναν κήπο, λένε οι ειδικοί, παράγεται ένα γενικά αισιόδοξο συναίσθημα και νιώθουμε μία νότα ευφορίας να μας κατακλύζει.

Τα στοιχεία για τα παραπάνω είναι τόσο ισχυρά που ειδικά σχεδιασμένοι και υπέροχοι στην όψη κήποι χρησιμοποιούνται, πλεόν, για τη θεραπεία ασθενών σε νοσοκομεία (λειτουργούν και σαν καταφύγιο για τους γιατρούς, μετά από μια κουραστική μέρα) ή για τη χαλάρωση των… κρατουμένων σε αναμορφωτήρια!

Τι περιμένουμε, λοιπόν, για να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το δικό μας “πράσινο” καταφύγιο, ακόμα και μέσα στην πόλη; Αφού μάθουμε από τους ειδικούς τα μυστικά για να δημιουργήσουμε τον χώρο όπου θα χαλαρώνουμε και θα δροσιζόμαστε αυτό το καλοκαίρι, ας δούμε και πώς αλλιώς μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε.

Με την κρίση να επιμένει να κρατά τα εισοδήματά μας χαμηλά και τις τιμές, στις περισσότερες περιπτώσεις, να μην… καταδέχονται να πέσουν, η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών, στην αυλή, στον κήπο, ή στο μπαλκόνι μας, εκτός από ευεργετική για την υγεία μας, ίσως, είναι και μία λύση για λιγότερα έξοδα.

Τα λένε, σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας και οι ειδικοί, και εμείς συμφωνούμε, προτείνοντας για καλλιέργεια τα παρακάτω 3 φρούτα τα οποία είναι, σχετικά, εύκολα στην καλλιέργεια, δίνουν μία εξωτική διάθεση στον κήπο ή στην αυλή μας και μπορούν να γεμίσουν το σπίτι μας δροσιά και αρώματα, όσο τα απολαμβάνουμε, τα βράδια του καλοκαιριού.

1. Γκρέιπφρουτ για όσους έχουν αυλή

Κόβουμε ένα γρέιπφρουτ στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα πλένουμε σε ζεστό νερό και τα αφήνουμε ένα βράδυ να στεγνώσουν.

Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τη σάρκα του φρούτου από το ένα μισό, έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα μικρό μπολ με τη φλούδα του. Το πλένουμε, για να καθαρίσει εντελώς.

Δροσερό, ζουμερό γκρέιπφρουτ
Δροσερό, ζουμερό γκρέιπφρουτ

Με ένα μαχαίρι, ανοίγουμε μία μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του μπολ μας, η οποία θα χρησιμεύσει ως μέσο για να φεύγει το επιπλέον νερό, κατά το πότισμα.

Γεμίζουμε το μπολ, μέχρι τη μέση, με χώμα για γλάστρες και φυτεύουμε σε αυτό 2-3 σπόρους. Προσθέτουμε λίγο νερό και τοποθετούμε το μπολ σε πιατάκι.

Κρατάμε το μπολ-γλάστρα μέσα στο σπίτι, αλλά σε μέρος όπου μπορεί να απολαμβάνει άφθονο φως του ήλιου. Ποτίζουμε συχνά, μέχρι το φυτό να ξεπεράσει σε ύψος το μπολ.

Όταν γίνει αυτό, σκάβουμε μια μικρή τρύπα στην αυλή ή σε μια μεγάλη γλάστρα/ζαρτινιέρα και φυτεύουμε το φυτό μαζί με το μπολ, το οποίο θα αποτελέσει καλό λίπασμα.

Ποτίζουμε και περιποιούμαστε το φυτό μας τακτικά. Αν δεν θέλουμε να ψηλώσει πολύ, κλαδεύουμε την κορυφή συχνά. Το απολαμβάνουμε να μεγαλώνει.

2. Ρόδι από τον κήπο

Αφαιρούμε τα σπόρια από το ρόδι και τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό. Επιτρέπουμε στους σπόρους να στεγνώσουν, για μερικές μέρες, ώστε να μην σαπίσουν όταν τους φυτέψουμε.

Φυτεύουμε σε γλάστρα, σε ελαφρύ χώμα. Καλό είναι να προτιμήσουμε ειδικό χώμα, για νέους σπόρους. Μπορούμε να το βρούμε εύκολα στο εμπόριο.

Το ρόδι φημίζεται για την αντιοξειδωτική του δράση
Το ρόδι φημίζεται για την αντιοξειδωτική του δράση

Τοποθετούμε τη γλάστρα σε ένα ηλιόλουστο, ζεστό σημείο (καλύτερα, κοντά σε παράθυρο), και κρατάμε το χώμα υγρό, καθώς οι σπόροι μεγαλώνουν.

Αν ξεκινήσουμε την καλλιέργεια χειμώνα, μπορούμε να καλύψουμε χαλαρά τη γλάστρα με μία πλαστική σακούλα, για επιπλέον υγρασία και ζέστη, μέχρι να δούμε τον πρώτο βλαστό.

Όσο μεγαλώνει το φυτό, βγάζουμε τη γλάστρα σταδιακά, περισσότερη ώρα κάθε φορά, εκτός σπιτιού, για να συνηθίσει τις συνθήκες.

Τέλος, όταν κρίνουμε ότι ο καιρός είναι καλός (άνοιξη προς καλοκαίρι) και το δενδρύλλιο έχει ωριμάσει, το μεταφέρουμε και το φυτεύουμε εξωτερικά.

3. Αβοκάντο στο μπαλκόνι μας

Αφαιρούμε το μεγάλο κουκούτσι από ένα αβοκάντο και τοποθετούμε σε αυτό τέσσερις οδοντογλυφίδες – μία σε κάθε σημείο του ορίζοντα.

Χρησιμοποιώντας τις οδοντογλυφίδες σαν στήριγμα, κρεμάμε το κουκούτσι σε ένα ποτήρι νερό, ώστε μόνο το κάτω μέρος του – το πιο στρογγυλεμένο – να είναι βυθισμένο (δεύτερη φωτογραφία, κάτω).

Περιμένουμε έξι εβδομάδες, μέχρι να ξεκινήσουν να εμφανίζονται ρίζες μέσα στο νερό. Σε αυτό το διάστημα, ξανά γεμίζουμε το ποτήρι όποτε χρειάζεται.

Όταν δούμε τις ρίζες, μεταφέρουμε το κουκούτσι μαζί με αυτές σε γλάστρα με λίπασμα. Φυτεύουμε με τις ρίζες προς τα κάτω και αφήνοντας το άλλο άκρο μόλις πάνω από το έδαφος.

Ποτίζουμε αρκετά, καλύπτουμε τη γλάστρα με πλαστική σακούλα, και περιμένουμε να βλαστήσει το φυτό. Όταν εμφανιστεί βλαστός, μεταφέρουμε σε ηλιόλουστο παράθυρο.

Περιμένουμε 1-2 μέρες, για να συνηθίσει ο βλαστός στο φως και αφαιρούμε τη σακούλα. Τοποθετούμε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα για να ποτίζουμε πάντα από εκεί.

Στη συνέχεια, μπορούμε να μεταφέρουμε το δενδρύλλιο έξω, σε σημείο με ήλιο. Φροντίζουμε να το ποτίζουμε συχνά, πάντα από κάτω.

Προσοχή: Όσο από το νερό δεν έχει απορροφηθεί 2 ώρες μετά το πότισμα πρέπει να αφαιρείται. Το αβοκάντο μεγαλώνει γρήγορα. Κλαδεύουμε από πάνω, για να μην ψηλώσει πολύ.

 

 

http://www.pathfinder.gr/

Loading

Read Previous

Βροχούλα καλοκαιρινή στις Μοίρες …. (Φωτογραφίες)

Read Next

Μητέρα 272 κιλών…. γέννησε το μεγαλύτερο μωρό στο κόσμο

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular