Κρήτη: Το Μπαλοτάρισμα:«Στάσου να σε τελειώσω» και μετά ήρθαν τα …σκάγια στο κεφάλι
Η μητέρα του Αγίου Φανουρίου, όπως λέγεται ήταν αμαρτωλή!
Ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα.
Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της αυτή η άπονη τις έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο « Η μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω».
Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνας του και η προσευχή του λέγεται πως εισακούστηκε στον Θεό.
Δείτε τρεις συνταγές για Φανουρόπιτα:
Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Βέβαια, ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9, καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι νοικοκυρές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.
Στις 27 Αυγούστου έκαστου έτους η Εκκλησία, τιμά τον Άγιο Φανούριο. Οι Εκκλησίες γεμίζουν με τη μυρωδιά από τις Φανουρόπιτες που φτιάχνουν οι νοικοκυρές.
Τρεις διαφορετικές συνταγές για να φτιάξετε φανουρόπιτα.
1η συνταγή:
Φανουρόπιτα με 7 υλικά
3 φλιτζ. αλεύρι κοσκινισμένο
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού1 φλιτζ. ζάχαρη1 φλιτζ. ηλιέλαιο
1 κ.τ.γ κανέλα
2 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ1 χούφτα σταφίδες
Πώς θα τη φτιάξετε:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και την κανέλα. Έπειτα προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά ένα-ένα.
Βάλτε σε ένα ταψάκι λαδόκολλα ή λαδώστε το πολύ καλά και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 με 50 λεπτά.
2η συνταγή
Φανουρόπιτα της Σπεράντζας Βρανά με 9 υλικά
1 φαρίνα
1 κούπα νερό1 κούπα ζάχαρη1/2 κούπα ηλιέλαιο2 κ.τ.η μπέικιν πάουντερχυμό από ένα πορτοκάλι και το ξύσμα του2 χούφτες καρύδια κοπανισμένα1 χούφτα ξανθές σταφίδες2 κ.τ.γ κανέλα
Πώς θα τη φτιάξετε:
Σε ένα μπολ βάλτε το ηλιέλαιο, το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τη ζάχαρη, το μπέικιν, τα καρύδια, τις σταφίδες, την κανέλα, και τη φαρίνα.Ρίξτε σιγά-σιγά το υγρό σας μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα πολύ καλά.Λαδώστε ή βάλτε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήστε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 30 με 40 λεπτά.
3η συνταγή:
Φανουρόπιτα με 11 υλικά
½ κιλό αλεύρι
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού1 φλιτζ. ελαιόλαδο1 φλιτζ. λευκό κρασί1 φλιτζ. ζάχαρη1 κ.τ.γ κανέλλα1 κ.τ.γ γαρύφαλλοΆσπρα αμύγδαλα2 κ.τ.γ μπέικιν πάουντερ1 κ.τ.γ σόδα
1 ποτήρι νερό
Πώς θα τη φτιάξετε:
Σε ένα μπολ βάλτε τον χυμό του πορτοκαλιού, το λάδι, το κρασί, το νερό, τη σόδα και ανακατέψτε.
Σε ένα άλλο μπολ, βάλτε τα κοπανισμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το αλεύρι.Ρίξτε το μπολ με τα υγρά υλικά στο μπολ με το αλεύρι και ανακατέψτε ώσπου το μείγμα να γίνει λείο.Βάλτε σε καλά λαδωμένο ταψί ή σε ταψί με λαδόκολλα καιψήστε στους 180 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά περίπου.
Όταν κρυώσει η φανουρόπιτα, όποια από τις τρεις και αν έχετε φτιάξει, κόψτε τη κατά την παράδοση σε 40 μικρά κομμάτια και αν θέλετε, τα πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη.