Φονική γρίπη στην Έλλάδα: 26 νεκροί, 135 άνθρωποι σε εντατικές- video
entatiki1

Προς την κορύφωσή της βρίσκεται η επιδημία της γρίπης στη χώρα μας, με τους νεκρούς και τους νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Έλληνες για μια ακόμη χρονιά δεν χρησιμοποίησαν το πιο ισχυρό «όπλο» που είχαν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν τη γρίπη, το εμβόλιο.

Μόλις ένας στους πέντε ασθενείς με γρίπη έχει κάνει αντιγριπικό εμβόλιο – σημειωτέον ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι αρμόδιοι εμφανίζονταν ικανοποιημένοι το προηγούμενο διάστημα για την κίνηση του εμβολίου ισχυριζόμενοι ότι διατέθηκαν 1,8 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου και ότι συνεπώς θα υπήρχε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, και ιδίως των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ο απολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ -μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης- είναι βαρύς: 26 άνθρωποι έχουν καταλήξει από την αρχή της περιόδου της γρίπης λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους και 144 άνθρωποι εκδήλωσαν βαριά γρίπη, εκ των οποίων οι 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Η μη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου είναι  κοινός παρονομαστής σε όλα τα περιστατικά, θανατηφόρα και μη, της γρίπης, παρά το γεγονός μάλιστα πως πρόκειται για περιστατικά που συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ασθένειας.

«Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει αυξημένη. Το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι το σύνηθες για την εποχή» σημειώνεται στην έκθεση της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παρακολουθήστε απόσπασμα για τη γρίπη  από την εκπομπή ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ με καλεσμένο τον καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας του ΠΑΓΝΗ κ. Αχιλλέα Γκίκα .

 

Οι νοσηλείες σε ΜΕΘ

Η γρίπη έχει οδηγήσει στην Εντατική 86 άνδρες  και 49 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 98 έτη και μέση ηλικία 67,6 έτη. Τα 126 (93,3%) από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, τα 1 (0,7%) στον ιό γρίπης τύπου Β, ενώ σε 8 (5,9%) κρούσματα δεν έχει τυποποιηθεί ο ιός της γρίπης. Τα 90 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Τα 128 (94,8%) από τα 135 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο το αντιγριπικό εμβόλιο καταγράφηκε σε 26  κρούσματα (ποσοστό 20,3%).

Άλλοι εννέα άνθρωποι, παρότι βαριά κρούσματα γρίπης με επιπλοκές, δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να αποσαφηνίζεται βεβαίως εάν κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ ή όχι ούτε εάν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής ή όχι ώστε να εισαχθούν για νοσηλεία. Πρόκειται για 5 άνδρες  και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 95 έτη και μέση ηλικία 84,4 έτη. Και τα   εννέα από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Πέντε νεκροί εκτός ΜΕΘ

Από τους 26 καταγεγραμμένους θανάτους λόγω γρίπης, οι 21 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και οι 5 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.  Πρόκειται για 16 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη και μέση ηλικία 73,2 έτη Από τα 25 (96,2%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, από σε ένα 1 (3,8%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 18 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν ανήκαν στον  υπότυπο  Α(Η3Ν2).  Τα  25 (96,2%)  από τα 26 προαναφερθέντα  κρούσματα  ανήκαν σε  κλινική  ομάδα  υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη,αλλά εμβολιασμένοι ήταν 5 ασθενείς (20%).

 

 

 

 

 

protothema