Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οι ξένοι επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ασφάλεια και τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης που τους παρέχονται, ενώ αντίθετα εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το οδικό δίκτυο του νησιού και την καθαριότητα.
Το περιβάλλον και η κρητική κουζίνα είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους επιλέγουν για τις διακοπές τους στην Κρήτη οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στα Χανιά, οι ξένοι επισκέπτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ασφάλεια και τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης που τους παρέχονται, ενώ αντίθετα εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το οδικό δίκτυο του νησιού και την καθαριότητα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο 2014 το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το 62% των ξένων επισκεπτών επιλέγει ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας .
Η έρευνα έγινε στο αεροδρόμιο Χανίων με προσωπικές συνεντεύξεις σε δείγμα 4.000 ερωτηματολογίων σε 7 γλώσσες και αφορούσε επισκέπτες από 25 διαφορετικές χώρες.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:
-Ο μέσος ορος διακοπών είναι 8-9 ημέρες.
-Το 68% των επισκεπτών επιλέγει ξενοδοχεία, το 25% ενοικιαζόμενα δωμάτια διαμερίσματα και «στούντιος», ενώ ένα 7% άλλο χώρο. Από αυτούς που επιλέγουν ξενοδοχεία, το 76% προτιμά 3 και 4 αστέρων και ένα ποσοστό 31% το πλήρες πακέτο διαμονής και διατροφής.
-Για να κάνουν τις κρατήσεις τους, σε ποσοστό 55% επέλεξαν κάποιο ιδιωτικό γραφείο και τουριστικό πράκτορα, ενώ το 66% θεωρεί φυσιολογικές τις τιμές στα καταλύματα.
-Ένα ακόμα σημείο της έρευνας αφορά την αγοραστική προτίμηση των επισκεπτών σε αγροτικά προϊόντα, με το κρασί σε ποσοστό 44,8% να κερδίζει τις προτιμήσεις. Ακολουθούν οι χυμοί πορτοκαλιού 41,2,% το ελαιόλαδο 39,8%, τα τυριά 33,2%, το μέλι 30,5%, τα λαχανικά 29,2% , η τσικουδιά 28,2%, το ελαιοσάπουνο 28,2% , τα παξιμάδια 16,2% και τα αρωματικά φυτά 7,9%.
Από όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 80% δήλωσε απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 51% ότι έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, ενώ το 62% είναι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στις χώρες τους.
http://www.cretalive.gr/