• 14 Ιουλίου, 2024

Γιατί η Άνοιξη μικραίνει κάθε χρόνο;;;; Μία αστρονομική ιδιορρυθμία

Vinkmag ad
anoixh
Η Ανοιξη είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές χάνεται, αφού μειώνεται κατά περίπου 30 δευτερόλεπτα κάθε χρόνο.
Φέτος, η άνοιξη ξεκίνησε την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή – η εαρινή ισημερία για το βόρειο ημισφαίριο- ο άξονας της Γης φτάνει σε ένα σημείο της πορείας του όπου ούτε πλησιάζει στον ήλιο (όπως κάνει στο θερινό ηλιοστάσιο), αλλά ούτε απομακρύνεται από αυτόν (όπως κάνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο).

 

Στο ημερολόγιο, η αλλαγή των εποχών φαίνεται σταθερή: μετάβαση από μια ισημερία το Μάρτιο σε ένα ηλιοστάσιο του Ιουνίου, στην ισημερία του Σεπτέμβρη και στο ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου και πάλι ξανά.
Αλλά αστρονομικά μιλώντας, η άνοιξη χάνει χρόνο στο Βόρειο Ημισφαίριο εδώ και χιλιάδες χρόνια. «Φέτος, το καλοκαίρι είναι η μεγαλύτερη σεζόν, με 93,65 ημέρες, ακολουθούμενη από την άνοιξη με 92,76 ημέρες, το φθινόπωρο με 89,84 ημέρες και το χειμώνα με 88,99 ημέρες» εξηγεί ο Λάρι Γκέρστμαν, ερασιτέχνης αστρονόμος στη Νέα Υόρκη.
Καθώς περνούν τα χρόνια, η άνοιξη θα συνεχίσει να χάνει χρόνο από το καλοκαίρι, και ο χειμώνας θα χάνει χρόνο από το φθινόπωρο. Το Καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι δύο ημέρες μεγαλύτερο από την άνοιξη και περίπου πέντε ημέρες από το το χειμώνα το έτος 3000.
Οι εποχές της Γης προκαλούνται από την κλίση της Γης γύρω από τον άξονά της, όχι από το πόσο κοντά είναι ο πλανήτης στον ήλιο. Η κλίση 23,5 μοιρών από την όρθια θέση πάνω-κάτω σημαίνει ότι για έξι μήνες του έτους, το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης κλίνει ελαφρώς προς τον ήλιο, ενώ κατά τη διάρκεια των άλλων έξι μηνών, το νότιο ημισφαίριο κλίνει προς τον ήλιο.
Ο κύριος λόγος που η Ανοιξη γίνεται όλο και μικρότερη είναι ότι ο ίδιος ο άξονας της Γης κινείται, σαν μια κορυφαία ταλάντευση, σε έναν τύπο κίνησης που ονομάζεται μετάπτωση. Η Ανοιξη τελειώνει με το θερινό ηλιοστάσιο, και εξαιτίας της μετάπτωσης, το σημείο κατά μήκος της τροχιάς της Γης, όπου ο πλανήτης φτάνει το θερινό ηλιοστάσιο μετατοπίζεται ελαφρώς. Τον επόμενο χρόνο, ο πλανήτης θα φτάσει στο σημείο της τροχιάς του που θεωρείται ηλιοστάσιο λίγο νωρίτερα. Έτσι, η άνοιξη θα τελειώσει και το καλοκαίρι θα ξεκινήσει λίγο νωρίτερα.
Η μετάπτωση είναι ένα κυκλικό φαινόμενο: η άνοιξη θα είναι συντομότερη περίπου το έτος 8680, που θα μετρά περίπου 88,5 ημέρες, ή περίπου τέσσερις ημέρες μικρότερη από ότι την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Μετά από εκείνη τη χρονιά θα αρχίσει να μεγαλώνει και πάλι.

 

 

Loading

  Read Previous

  Ένας ύμνος στην Κρήτη!- Το νέο υπέροχο βίντεο του Θ. Παπαδουλάκη για την προβολή της Κρήτης

  Read Next

  Αλλαγές στα likes στο Facebook – Οι Έλληνες καλλιτέχνες που έχασαν δεκάδες χιλιάδες fans

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular