Οι γιατροί του Ηρακλείου μάς συστήνουν τι να κάνουμε τις επόμενες ημέρες
koronoios maska

Στο χέρι του καθένα από εμάς είναι να κρατήσουμε μακριά από τις ζωές μας τον κοροναϊό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου τονίζει πως τις επόμενες ημέρες, και με βάση τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και των διεθνών οργανισμών (WHO, CDC), θα πρέπει:

Όσοι έχουμε ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (πονόλαιμος, καταρροή, μπούκωμα, δεκατική πυρετική κίνηση) να μένουμε σπίτι και να μην επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία.

Συμβουλευόμαστε τηλεφωνικά τον γιατρό μας.

Εάν έχουμε πυρετό, βήχα ή δύσπνοια ενημερώνουμε τηλεφωνικά τον γιατρό προτού επισκεφτούμε το ιατρείο ή μιλάμε με τον ΕΟΔΥ (1135) για να μας κατευθύνει.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενημερώνει ότι στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων πρόληψης οι ιατρικοί σύλλογοι όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί για το κοινό μέχρι νεοτέρας. Οι γιατροί θα εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου τονίζει πως «οι πολίτες θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθούν με τις οδηγίες που εκδίδονται τόσο από το Υπουργείο Υγείας , όσο και από τους αρμόδιους φορείς που συντονίζουν την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όταν λοιπόν λέμε να μην συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, τότε δεν πρέπει να συναθροίζονται.

Όταν λέμε ότι το επισκεπτήριο απαγορεύεται πλέον στα Νοσοκομεία, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισκέπτονται τα Νοσοκομεία ανεξαρτήτως φιλικής η συγγενικής σχέσης με τους νοσηλευόμενους  ασθενείς.

Οι πολίτες προσέρχονται στα Νοσοκομεία μόνα σε επείγουσες και  απαραίτητα αναγκαίες περιπτώσεις.

Οι πολίτες ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται από τις επίσημες υγειονομικές αρχές και μόνο.

Η Πολιτεία από την πλευρά της είναι στη σωστή κατεύθυνση ως προς την αθρόα πρόσληψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, το οποίο θα στελεχώσει επιτέλους ένα ήδη κουρασμένο  σύστημα υγεία και θα δώσει μία ανάσα στους υπηρετούντες.

Ο στόχος της ανάπτυξης όλων των διαθέσιμων κρεβατιών στις ΜΕΘ θα πρέπει να είναι στόχος  άμεσης   προτεραιότητας.

Η αντικειμενική και άμεση ενημέρωση καθώς και η ανακοίνωση  επικαιροποιημένων   οδηγιών προς τους  πολίτες  εκ μέρους των υπεύθυνων υγειονομικών αρχών  είναι ζωτικής σημασίας.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας σε είδη πρώτης ανάγκης , πρέπει να απομονώνονται και να καταστέλλονται  άμεσα.

Η Υγειονομική Περιφέρεια και οι διοικήσεις των Νοσοκομείων πρέπει σε συνεργασία με όλο το προσωπικό να αναπτύξουν και να εξηγήσουν με σαφήνεια το επιχειρησιακό σχέδιο που υπάρχει και τον ρόλο που κάθε ιατρός , νοσηλευτής και εργαζόμενος στο Νοσοκομείο έχει σε αυτό.

Η επάρκεια υγειονομικού υλικού  καθώς και η ασφάλεια του εμπλεκόμενου προσωπικού, ειδικά σε τμήματα και ειδικότητες πρώτης γραμμής πρέπει να έχει προτεραιότητα.

Από την πλευρά τη δικιά μας, εμείς οι Νοσοκομειακοί Ιατροί θα πράξουμε αυτό που μας αναλογεί, όπως κάνουμε πάντα, με γνώμονα τον σεβασμό προς την ζωή των συνανθρώπων μας, περιμένοντας και οι υπόλοιποι να πράξουν κατ’ αντιστοιχία αυτό που τους αναλογεί».

«Περιορισμός κατ’ οίκον»

Έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορoναϊό SARS-CoV-2, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

“Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη”, τονίζει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σημειώνει ότι δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. “Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα”.

Τονίζει επίσης, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό.

Περισσότερα πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης στο eody.gov.gr

Πηγή