Οι αγρότες έστησαν μπλόκο στο Γιόφυρο και στην Εθνική οδό- Χωρισμένη λόγω…τρακτέρ η Κρήτη (pics)
f04ce-giofyros
Συνέχεια στη μεγαλειώδη κινητοποίηση τους δίνουν οι αγρότες στο Ηράκλειο, οι οποίοι μετά από την πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχουν στήσει μπλόκο στο Γιόφυρο, στην Εθνική οδό αλλά και στον κόμβο της Νέας Αλικαρνασσού στο δρόμο προς Καλλιθέα.

Πλήθος αγροτών έχουν κατευθυνθεί στον κόμβο, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους και την ίδια ώρα είναι σε αναβρασμό, αποφασίζοντας για τις επόμενες κινητοποιήσεις. Αυτό που επισημαίνουν ότι η συγκέντρωση αυτή και ο αποκλεισμός είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.

Εκατοντάδες αγροτικά οχήματα, 4Χ4, φορτηγάκια, τρακτέρ, ακόμη και… μηχανάκια επιστρατεύθηκαν, κατακλύζοντας από νωρίς το πρωί το χώρο προσυγκέντρωσης που είχε οριστεί έξω από τα γραφεία της ΟΑΣΝΗ στην λ. 62 Μαρτύρων.

Οι αγρότες από όλο το Νομό Ηρακλείου και όχι μόνο, ενώνοντας τις φωνές τους, ξεκίνησαν την πορεία τους μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πολύς κόσμος στο πλευρό τους, με τους Ηρακλειώτες να στέκουν από τη μια και την άλλη άκρη των κεντρικών οδών από όπου πέρασε το…κομβόι διαμαρτυρίας. Τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κλειστά, στο Ηράκλειο, στηρίζοντας τον κοινό αγώνα όλη της κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η κατάληξη της πορείας ήταν τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι αγρότες μάλιστα παρκαρανε τα αυτοκίνητα τους στην παραλιακή κατευθύνονται στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησής όπου έδωσαν ραντεβού για να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση

Οι αγρότες πέρα από το παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο έχουν μπλόκα σε όλο το νησί.  Στο συλλαλητήριο αυτό συμμετέχουν και αγρότες από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι.  Όμως σύμφωνα με τους αγρότες ο κύριος όγκος των οχημάτων από τους άλλους νομούς παραμένει στα μπλόκα που έχουν στηθεί στο νησί.

Αυτό που επιθυμούν άλλωστε είναι να υπάρχει κινητοποίηση σε όλη την Κρήτη. Έτσι μπλόκα υπάρχουν στον Κλαδισσό, τα «Μεγάλα Χωράφια», το Ατσιπόπουλο, στον Καρτερό, στις Αρχάνες, στον Άγιο Σώζοντα, στο Αρκαλοχώρι και σε άλλα σημεία. Ενώ έχουν κλείσει στα σημεία και οι παράδρομοι!

(ΔΕΙΤΕ περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο ΕΔΩ)

Κλειστή η εθνική οδός στο Ατσιπόπουλο

Κλειστή θα παραμείνει η Εθνική οδός στο ύψος του κόμβου Ατσιπόπουλου στο Ρέθυμνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου στη συνέλευση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά.

Παράλληλα, έχουν αποκλείσει και τους παράδρομους που οδηγούν στην παλαιά Εθνική οδό, οι οποίοι όμως από το απόγευμα θα απεγκλωβίζονται από τα αγροτικά μηχανήματα και οχήματα ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες που διέρχονται το νομό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γιώργο Βενετάκη όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποφασίστηκε επίσης, από αύριο Παρασκευή να ενταθεί ο αγώνας τους με κύρια την απόφαση τους, η Εθνική οδός να παραμένει κλειστή για περισσότερες ώρες.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συναντηθούν σε λίγοι ώρα με τους απεργούς που συμμετέχουν στην πορεία διαδήλωση από το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου και από κοινού να διαδηλώσουν επί της Εθνικής οδού κατά των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών που δημιουργούν «θηλιά» στην καθημερινότητα και στις ζωές των πολιτών όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Βενετάκης.

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ αυτών και ο δήμος Ανωγείων, ένας καθαρά αγροτοκτηνοτροφικός δήμος, ο δήμαρχος του οποίου εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη στήριξη του στους αγώνες των αγροτών.

«Στεκόμαστε δίπλα τους, συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες τους δεδομένου ότι πρόκειται για μικρομεσαίους αγρότες στο νομό μας οι οποίοι αν δεν υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα από το κράτος και δε ληφθούν τα σωστά μέτρα θα οδηγηθούν σίγουρα σε φτωχοποίηση και στην ανεργία. Πρέπει να μάθουν όλοι πως στην περιοχή μας και στο νομό εκατοντάδες είναι οι αγρότες οι ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, οι οποίοι μεταξύ των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και τις περικοπές των επιδοτήσεων. Εμείς ως δήμος προσπαθούμε και παρέχουμε βιβλιάρια υγείας και συμπαραστεκόμαστε όσο μπορούν ου δυνάμεις μας, αλλά είναι σοβαρό το γεγονός πως πάνω από το 80% που ασχολούνται με αγροτικά και κτηνοτροφικά δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ οπότε μιλάμε για ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας», δήλωσε ο δήμαρχος Μανόλης Καλλέργης.

 

 

http://www.creteplus.gr