Οι παππούδες περιμένουν να σε δουν. Θα τους επισκεφτείς;
papous giagia

Οι παππούδες περιμένουν να σε δουν. Θα τους επισκεφτείς;

Όταν ήμασταν μικροί, μας κρατούσαν από το χέρι, μας έπαιρναν από το σχολείο, μας μαγείρευαν το αγαπημένο μας φαγητό, μας πήγαιναν στην παιδική χαρά, ενώ δύσκολα άκουγες από το στόμα τους, τη λέξη «όχι». Η γιαγιά και ο παππούς τώρα μεγάλωσαν, όπως και εμείς. Πότε θα πάμε να τους δούμε;

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν ανάγκη την επικοινωνία και ιδιαίτερα με τους δικούς τους ανθρώπους, την οικογένειά τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη η επίσκεψη στη γιαγιά και στον παππού τρεις φορές την εβδομάδα, αρκεί για να μειώσει την πιθανότητα να τους «επισκεφθεί» η κατάθλιψη, κατά 50%.

Οι παππούδες περιμένουν να σε δουν. Θα τους επισκεφτείς;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, εξέτασαν 11.000 ενήλικες 50 ετών και άνω, μελετώντας πόσο συχνά ήρθαν σε επαφή με ένα δικό τους άτομο, στη διάρκεια ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος, μέσω τηλεφώνου, email, κοινωνικών δικτύων και τετ α τετ επαφής.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τον κίνδυνο κατάθλιψης για τα ίδια άτομα, δύο χρόνια αργότερα. Όσοι από τους ηλικιωμένους είχαν φυσική επαφή με την οικογένειά τους τρεις φορές την εβδομάδα εμφάνισαν 6,5% πιθανότητες για κατάθλιψη, σε σχέση με 11,5% που ήταν η πιθανότητα να υποφέρουν από κατάθλιψη όσοι από τους ηλικιωμένους έβλεπαν φίλους και συγγενείς, μία φορά κάθε λίγους μήνες.