Η Πρυτανεία στην Κρήτη βάζει «Φρένο» στην καθηγήτρια για το εμβόλιο!
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης παίρνει θέση για την επιστολή που έστειλε στον Περιφεριάρχη Κρήτης καθηγήτρια του πανεπιστημίου ζητώντας χρηματοδότηση για το εμβόλιο κατά του Covid-19.

Το θέμα έλαβε μεγάλη διάσταση καθώς η επιστολή της καθηγήτριας φιλοξενήθηκε σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης. Η Πρυτανεία βάζει «φρένο» στην καθηγήτρια για τον τρόπο που (δεν) ακολούθησε τη διαδικασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης:

«Ευρεία δημοσιότητα γνωρίζει τις τελευταίες ώρες η πρόταση χρηματοδότησης που υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης διακεκριμένο μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη δημιουργία εμβολίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Για το λόγο αυτό και για την αποφυγή της άκριτης διακίνησης στα ΜΜΕ της πρότασης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τα διεθνώς παραδεδεγμένα, υπάρχει ένας συστηματικός τρόπος χαρακτηρισμού του επιπέδου ωριμότητας (Technology Readiness Level – TRL) οποιασδήποτε νέας τεχνολογίας, κατά τον κύκλο ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τη βασική έρευνα στην παραγωγή. Η μετάβαση από το εργαστήριο στο τελικό προϊόν είναι μία διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός εμβολίου για ένα νέο ιό.

Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.

Επίσης, η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. Οι έκτακτες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία που δημιουργεί η πανδημία του COVID-19 έχουν αναδείξει μια σειρά από οδούς χρηματοδότησης για πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η πρόταση της συναδέλφου θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει θετική εισήγηση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες, όπως για κάθε ερευνητική πρόταση, διαδικασίες».

Η επιστολή της Καθηγήτριας

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή της καθηγήτριας Ανοσολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ειρήνης Αθανασάκη, προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με την οποία ζητά χρηματοδότηση της τάξεως των 80 – 100.000 ευρώ «για την τελειοποίηση και εφαρμογή εξατομικευμένου εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό».