s-400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα συστήματα S-400, που ήδη αναπτύχθηκαν στη Συρία, είναι η πρώτη απάντηση της Μόσχας στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης του πλοηγού του Su-24, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έχασαν επίσης ένα ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων, Mi-8, και σκοτώθηκε ένας πεζοναύτης.

Στις 25 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η αεράμυνα της ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Συρία θα ενισχυθεί. Με απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Συρία μεταφέρθηκε και αναπτύχθηκε πυραυλικό σύστημα S-400 για την πιο αποτελεσματική προστασία της περιοχής που επιχειρεί η ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Τώρα τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στη Συρία, παρέχουν προστασία σε αποστάσεις από 20 έως 400 χιλιόμετρα και σε ύψη από 3 μέχρι 30 χιλιόμετρα.

1. Τι είναι οι «S-400»;

Ρώσοι στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στην αεροπορική βάση «Χμεϊμίμ» στη Στρία. Πηγή: TASS, Dmitry Vinogradov/RIA Novosti

Το πυραυλικό συγκρότημα S-400 «Triumph», είναι βασικό στοιχείο του συστήματος της ρωσικής αεράμυνας και αποτελείται από συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων νέας γενιάς, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Στην παρούσα φάση, οι S-400 είναι το κύριο στοιχείο του ρωσικού συστήματος αεράμυνας στη Συρία. Το συγκρότημα μπορεί να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα μάχης σε μόλις 5-10 λεπτά.

2. Τι στόχους μπορεί να καταστρέψει το πυραυλικό σύστημα «Triumph» και σε ποιά απόσταση;
Το συγκρότημα S-400 «Triumph» έχει τη δυνατότητα κατάρριψης εχθρικών αεροσκαφών σε αποστάσεις μέχρι 400 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι τα 60 χιλιόμετρα, μπορεί να καταστρέφει βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα έως και 4,8 km/s, τακτικούς πυραύλους και βλήματα κρουζ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες αυτές, η πυραυλική ομπρέλα από S-400 θα μπορεί να ελέγχει το σύνολο σχεδόν του εναέριου χώρου της Συρίας, ενώ στην ακτίνα δράσης του πυραυλικού συστήματος βρίσκεται τμήμα της Τουρκίας, η Κύπρος, η ανατολική Μεσόγειος και το Ισραήλ.

3. Από πού μεταφέρθηκαν οι S-400 στη Συρία;
Μεταφέρθηκαν από την περιφέρεια της Μόσχας. Εκεί, είχαν την αποστολή της αντιαεροπορικής κάλυψης της Μόσχας. Τώρα, ένα από τα συγκροτήματα θα «υπηρετήσει» στη Συρία.

4. Πως η Ρωσία προστάτευε από αέρος την ομάδα των Αεροπορικών-Διαστημικών Δυνάμεων που επιχειρεί στη Συρία, πριν την ανάπτυξη των S-400;

Πριν από τη μεταφορά των S-400 στην περιοχή, η κύρια «ομπρέλα» που προστάτευε τα ρωσικά στρατεύματα από αεροπορικές επιθέσεις ήταν το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυραυλικό συγκρότημα «Buk», ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας μέσου βεληνεκούς σήμερα στον κόσμο. Οι πύραυλοι «Buk» μπορούν να «φτάσουν» εναέριους στόχους σε ύψη μέχρι και 25.000 μέτρα και να καταστρέψουν βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και στρατηγικά και τακτικά αεροσκάφη. Η ακτίνα δράσης του συγκροτήματος είναι από 3 έως 40 χιλιόμετρα.

5. Πως η Ρωσία προστατεύει τη βάση της από τη θάλασσα;
Μετά το περιστατικό με το καταρριφθέν Su-24, στις 25 Νοεμβρίου, το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva», που είναι εξοπλισμένο με το σύστημα αεράμυνας «Fort» κάθετης εκτόξευσης (η ναυτική έκδοση των S-300), έπλευσε στα παράλια της Συρίας στην περιοχή της Λαττάκειας και ανέλαβε να εκτελέσει καθήκοντα αντιαεροπορικής προστασίας της ρωσικής αεροπορικής βάσης ως μέσο αεράμυνας μέσης ζώνης.

6. Τι ακριβώς έχει αναλάβει να προστατεύσει η ναυτική έκδοση των S-300;
Το πυραυλικό σύστημα προστατεύει τις ακτές και τα τακτικά συγκροτήματα πολεμικών πλοίων από αεροσκάφη που φέρουν πυραύλους, περιλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, που μπορούν ελιχθούν σε χαμηλά ύψη. Η μέγιστη ακτίνα δράσης των «Fort» είναι 150 χιλιόμετρα. Η επιχειρησιακή οροφή που μπορούν να πλήξουν στόχους τα βλήματα, είναι στα 30 χιλιόμετρα.

7. Ποιά άλλα επίγεια μέσα προστασίας χρησιμοποιεί η Ρωσία στη Συρία;
Στην ξηρά, η εγγύς γραμμή άμυνας της περιοχής γύρω από τη βάση «Χμεϊμίμ», συνεχίζει να προστατεύεται από τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συγκροτήματα «Pantsir S», τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος αεράμυνας της Ρωσίας. Η αποστολή των «Πάντσερ» είναι η προστασία των πυραυλικών συγκροτημάτων μεγάλου βεληνεκούς S-400 από αεροπορικές επιθέσεις, καθώς και η προστασία της ίδιας βάσης.

8. Τι έκανε η Τουρκία, μετά την εγκατάσταση των S-400;
Η Τουρκία αποφάσισε να διακόψει τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών της στη Συρία, όπου οι πιλότοι της επιχειρούσαν στο πλαίσιο της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Loading