ladi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανοδικά κινείται τις τελευταίες µέρες η τιµή παραγωγού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda, για το ελαιόλαδο σε περιοχές

της Πελοποννήσου, όπου βρισκόταν στα 3 ευρώ το κιλό την προηγούµενη βδοµάδα, αλλά και στην Ισπανία, όπου το εµπόριο χύµα ελαιολάδου οµαλοποιείται µετά από πολλές βδοµάδες συνεχών υποτιµήσεων, µε την εµφάνιση αυξήσεων στην τιµή του προϊόντος το τελευταίο διάστηµα.

Στα 3,35 η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο των Αγ. Αποστόλων, ενώ και στην Ισπανία μπήκε φρένο στο σπιράλ υποτιμήσεων των τιμών.

Ωστόσο, παρά τις υψηλές τιµές, που στη Λακωνία φτάνουν τα 3,35 ευρώ το κιλό, οι παραγωγοί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας συνεχίζουν να κρατάνε το προϊόν εκτιµώντας ότι η τιµή και η ζήτηση θα κινηθούν ανοδικά. Την εκτίµηση αυτή την στηρίζουν τόσο στη µειωµένη παραγωγή της Ελλάδας φέτος λόγω παρενιαυτοφορίας όσο και στα λεγόµενα ορισµένων µεσαζόντων και εξαγωγέων ότι τα ισπανικά ελαιόλαδα που προορίζονται στην Ιταλία, δεν είναι ποιοτικά.
Αναλυτικά, σύµφωνα µε πρόεδρο του Συνεταιρισµού Αγ. Αποστόλων Γιώργο Μπατσάκη, η τιµή παραγωγού είναι σε υψηλά επίπεδα, στα 3,35 ευρώ το κιλό, καθώς «το ελαιόλαδο είχε χαµηλές οξύτητες και οι πολυφαινόλες και τα οξείδια είναι σε πολύ καλά επίπεδα». Επίσης, από τις 10 ∆εκεµβρίου ο Συνεταιρισµός Γαργαλιάνων αγοράζει ελαιόλαδο εσοδείας 2015 έναντι 3,10 ευρώ το κιλό, µε την πληρωµή να γίνεται τοις µετρητοίς, ενώ και ο Συνεταιρισµός Κλένιας Κορινθίας πραγµατοποίησε δηµοπρασία 20 τόνων έναντι 3,10 ευρώ το κιλό. Υπενθυµίζεται ότι οι τιµές στην περιοχή πριν µία βδοµάδα ήταν στα 3 ευρώ το κιλό, µε αρκετούς να αγοράζουν και το τελευταίο διάστηµα σε αυτές τις τιµές.
Η ποιότητα στην Κορινθία φαίνεται «άριστη, χωρίς δάκο και µε πολύ καλή ελαιοπεριεκτικότητα», λέει στην Agrenda o πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγ. Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, ο οποίος συµπληρώνει ότι η παραγωγή στην περιοχή είναι µειωµένη κατά 50-60%, αλλά η ζήτηση χαµηλότερη σε σχέση µε άλλες χρονιές.
Όπως υπογράµµισε ο κ. Μπατσάκης, «άλλες χρονιές παίρνανε το λιγότερο 20 βυτία, ενώ φέτος µόνο 4-5». Ο ίδιος επισηµαίνει ότι «η παραγωγή φαίνεται µειωµένη, όπως και η ελαιοπεριεκτικότητα για το ελαιόλαδο της περιοχής (3,70% στα 10 κιλά ελιές έναντι 4,60% πέρυσι). Φέτος το ελαιόλαδο της περιοχής είναι ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς εκτός από τη χαµηλή οξύτητα, είχε και άρωµα λόγω της απουσίας βροχής, ενώ στη φετινή ποιότητα συνέβαλαν και η όψιµη περίπου κατά 2 µήνες φετινή χρονιά, και η απουσία δάκου».
Εκτονώθηκαν λίγο οι πιέσεις
Στην Κρήτη εκτόνωσε λίγο τις πιέσεις το γεγονός ότι δόθηκε η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, καθώς την προηγούµενη περίοδο λόγω της έλλειψης ρευστότητας οι παραγωγοί προέβαιναν σε άµεσες πωλήσεις για να εξασφαλίσουν τα προς τα ζην και διοχέτευαν το προϊόν σε ιδιώτες δεδοµένης της µη πληρωµής τους για ορισµένες περσινές ποσότητες ελαιολάδου από την Ένωση Πεζών.
Τώρα η τιµή παραγωγού, παρά την ανακοίνωση από την Ένωση Ηρακλείου, για 3 ευρώ το κιλό, είναι στα 2,90 ευρώ το κιλό στα Χανιά και στο Ηράκλειο, µε ορισµένες ποσότητες να πωλούνται και έναντι 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Μεσαράς ξεκινά από την ερχόµενη ∆ευτέρα να αγοράζει ελαιόλαδο µε αναµενόµενη τιµή τα 2,90 ευρώ το κιλό.
Σύµφωνα µε τους εµπλεκοµένους στον κλάδο, αυτή την περίοδο σχεδόν κάθε χρονιά εµφανίζεται µειωµένη ζήτηση από πλευράς Ιταλών εµπόρων, οι οποίοι ακόµα και πέρυσι το αντίστοιχο διάστηµα φαινόντουσαν διστακτικοί και µετά τον Ιανουάριο αντιστράφηκε η εικόνα. Τέλος, οι αποδόσεις αλλά και η ελαιοπεριεκτικότητα φαίνονται µειωµένες στο νησί.

 

Loading