Ικανοποίηση ΗΠΑ για το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων στους Πεσμεργκά
toyrkia

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση ιρακινών κούρδων μαχητών που θα ενισχύσουν την άμυνα της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι και το YPG, η οποία πολιορκείται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Η αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται τη στιγμή που πληθύνονται τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή του Κομπάνι, ενώ χθες τα ξημερώματα έγιναν για πρώτη φορά ρίψεις όπλων και πολεμοφοδίων για τους κούρδους υπερασπιστές της πόλης.

Από την πλευρά της, η Τουρκία έκανε χθες το βράδυ στροφή στην στρατηγική της ως προς τη Συρία ανακοινώνοντας ότι επιτρέπει πλέον στις δυνάμεις των πεσμεργκά να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να περάσουν στο συριακό έδαφος και να ενισχύσουν τις τάξεις των κούρδων μαχητών στο Κομπάνι.

«Βοηθούμε τις δυνάμεις των κούρδων πεσμεργκά να διασχίσουν τα σύνορα για να πάνε στο Κομπάνι…δεν θελήσαμε ποτέ την πτώση του Κομπάνι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλρούτ Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

Παρά τις πιέσεις των συμμάχων, η τουρκική κυβέρνηση είχε μέχρι στιγμής αποκλείσει κάθε στρατιωτική επέμβαση σε βοήθεια των κούρδων μαχητών που υπερασπίζονται εδώ και έναν μήνα την πόλη απέναντι στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, με το επιχείρημα ότι μία στρατιωτική επιχείρηση θα βοηθούσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ -Ασαντ.

Η Τουρκία θεωρεί επίσης ότι το Κόμμα τη;ς Δημοκρατικής Ενωσης, από όπου προέρχονται οι κούρδοι μαχητές που πολεμούν στο Κομπάνι , είναι η συριακή πτέρυγα του PKK. Αντίθετα, η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, οι μαχητές της οποίας είναι η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν ωστόσο να συζητούν με την Αγκυρα τρόπους για την τουρκική συμμετοχή στην υπεράσπιση του Κομπάνι.

«Δεν συμφωνώ με την ιδέα ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας για τον τρόπο απώθησης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους. Οι συνολικοί στόχοι μας είναι ταυτόσημοι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε (τους κούρδους μαχητές) να απωθήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει το Κομπάνι», προειδοποίησε.