Εικόνες “αποσύνθεσης” Επτά Κέντρα Υγείας της Κρήτης συγκαταλέγονται στη «μαύρη» λίστα της ΠΟΕΔΗΝ
kymoiron

Έρευνα-αποκάλυψη αποτυπώνει τη “γύμνια” των Κέντρων Υγείας

Επτά Κέντρα Υγείας της Κρήτης συγκαταλέγονται στη «μαύρη» λίστα της ΠΟΕΔΗΝ με τα συνολικά 65 Κέντρα Υγείας στη χώρα, που εμφανίζουν εικόνες “αποσύνθεσης” σε ότι αφορά τη στελέχωση, αλλά και τη λειτουργία τους.

Στη λίστα, πιο συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Το Κέντρο Υγείας Ανωγείων με ελλείψεις όπως αναφέρεται σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το Κέντρο Υγείας Μοιρών, με ελλείψεις σε ιατρική υπηρεσία η οποία πρέπει να καλύψει τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία και το πολυδύναμο ιατρείο του Τυμπακίου την ώρα που η επισκεψιμότητα κατά μέσο όρο είναι 100 με 120 άτομα την ημέρα και κατά μέσο όρο έχει 5 διακομιδές το 24ωρο.

Το Κέντρο Υγείας Βάμου Χανίων, που από τους 10 ιατρούς, υπηρετούν οι 6 και προβλήματα εντοπίζονται με τη διακομιδή των ασθενών αφού με δύο οδηγούς δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

Το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, που εμφανίζει επίσης ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες για την εξυπηρέτηση διακομιδών.

Το Κέντρο Υγείας Περάματος, που έχει έλλειψη σε προσωπικό, το γραφείο κίνησης είναι στελεχωμένο με 1 άτομο και τεχνολόγος ακτινολόγος δεν υπάρχει.

Το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου, με τη μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Χωρίς προσωπικό να καλύψει για διακομιδές όλο το 24ωρο και επισκεψιμότητα 80 άτομα ημερησίως.

Και τέλος το Κέντρο Υγείας Κισσάμου: με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και Πρόβλημα στην κάλυψη διακομιδών για όλο το 24ωρο.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κέντρων υγείας είναι η μεγάλη επισκεψιμότητα σε τακτικά ή έκτακτα περιστατικά, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, τα προβλήματα στη διακομιδή ασθενών προς τα νοσοκομεία των νομών (οι γιατροί που συνοδεύουν τους ασθενείς αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω στα κέντρα υγείας με ταξί), καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων και των δομών των κέντρων Υγείας από παραβατικές ενέργειες, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας πάντως, την ώρα που οι πολίτες μάλλον εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους για τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, με φόντο το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα με το οποίο ιδρύονται οι τοπικές μονάδες υγείας… εξήγησαν ότι απλά είναι επικοινωνιακό τρικ με αλλαγή απλά ονομάτων και όχι ουσίας.

Οι κινητοποιήσεις με φόντο τις εξελίξεις ωστόσο ξεκινούν άμεσα αφού αύριο στο Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων του Αγίου Νικολάου θα πραγματοποιηθεί κατάληψη ως μήνυμα προς την πολιτεία που ένα τμήμα του κέντρου θα το μετατρέψει σε τοπική μονάδα υγείας με ότι αυτό λένε μπορεί να συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη