katastrofes amari (7)

Μεγαλύτερα τα προβλήματα σε Αμάρι και Μυλοπόταμο, μικρότερης έκτασης σε Δήμο Αγίου Βασιλείου

  • Προβλήματα σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου στο Δήμο Ρεθύμνης
  • Οδηγός κινδύνευσε στο Αμάρι

Eικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε και το Νομό Ρεθύμνου, δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου στους περισσότερους Δήμους.

Μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στους Δήμους Αμαρίου και Μυλοποτάμου, αλλά και στο Δήμο Ρεθύμνου, ενώ μικρότερης έκτασης ζημιές προκλήθηκαν στο Δήμο Αγίου Βασιλείου και λιγότερες στα Ανώγεια.

Το σύνολο του αγροτικού δικτύου του Νομού έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ενώ κατολισθήσεις και καθιζήσεις προκλήθηκαν σε πολλά σημεία του κεντρικού και του επαρχιακού δικτύου. Χωράφια και δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ στο Αμάρι ένας οδηγός κινδύνευσε το Σάββατο να παρασυρθεί με το όχημά του από τα ορμητικά νερά.

Πολλά ήταν και τα περιστατικά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και σε κατοικίες αφού αρκετά σπίτια πλημμύρισαν ενώ παλιά κατοικία σε οικισμό του Αμαρίου κατέρρευσε, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που σε διάφορα σημεία σχηματίστηκαν καταρράκτες από τα ορμητικά νερά ενώ το έδαφος παραμένει ακόμη «ποτισμένο» και συνεπώς τμήματα των δρόμων ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες των Δήμων συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς αλλά και τους κατοίκους που διέρχονται από περιοχές του Νομού. Κλειστά παρέμειναν μέχρι και χθες τμήματα δρόμων στους δήμους ενώ σε άλλα σημεία τα συνεργεία καθαρίζουν συνεχώς τα χώματα αλλά και τα υλικά που έχουν παρασυρθεί καταλήγοντας στο οδόστρωμα προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Τα συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο ενώ χθες σε όλους τους δήμους του Νομού ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών με τα δεδομένα μάλιστα να είναι απογοητευτικά, αφού οι ζημιές σε κάθε δήμο εκτιμάται πως θα ανέλθουν σε χιλιάδες ευρώ.

ΕΙΚΟΝΕΣ «ΧΑΟΥΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΙΟΥ

Η «επόμενη ημέρα» για το Δήμο Αμαρίου αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής και η δημοτική αρχή έστειλε αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο για να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Δρόμοι έχουν σχεδόν «κοπεί» στα δύο, χωράφια έχουν μετατραπεί σε λίμνες, ενώ χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων έχουν καταστραφεί με αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής να μην μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους, χωρίς ακόμη να γνωρίζουν και το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί τα κοπάδια και οι καλλιέργειες τους. Ζημιές έχουν προκληθεί και σε σπίτια, σε αντλιοστάσια και το δίκτυο ύδρευσης ενώ τα ορμητικά νερά των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν αμέτρητους καταρράκτες σε βραχώδη σημεία και πλαγιές. Αυτό ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να συνεχίζονται οι κατολισθήσεις.

Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και στην ηλεκτροδότηση σε όλο το Δήμο Αμαρίου στη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Μέχρι και χθες ο δρόμος Βισταγή- Πλατάνια και Λαμπιώτες-Πετροχώρι παρέμειναν κλειστοί εξ’ αιτίας της σοβαρής καθίζησης που έχουν υποστεί.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του Δήμου Αμαρίου Μενέλαος Φραγκιουδάκης τα συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας που εργάζονται αδιάκοπα στην περιοχή, φροντίζουν πρωτίστως ώστε να διατηρήσουν καθαρό το οδικό δίκτυο και προχωρούν σε μερική αποκατάσταση προκειμένου να μπορούν να διέρχονται οχήματα. Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η αποτίμηση των καταστροφών και η διεκδίκηση κονδυλίων από το αρμόδιο υπουργείο με στόχο την αποκατάστασή τους. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους και τους οδηγούς. Το έδαφος είναι υπερποτισμένο και υπάρχουν κίνδυνοι. Οι ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο, σε αγροτικούς δρόμους και στο κεντρικό οδικό δίκτυο είναι τεράστιες, όλα έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και ιδιαίτερα στους αγροτικούς δρόμους, αν δεν στεγνώσουν δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις. Συνεργεία καθαρίζουν συνεχώς ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να αποκαλυφθεί και να αποτιμηθεί όλο το μέγεθος της καταστροφής» επεσήμανε ο κος Φραγκιουδάκης.

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΜΗΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΣΤΟ Δ. ΑΜΑΡΙΟΥ

Παρ ολίγον τραγωδία απετράπη το μεσημέρι του Σαββάτου σε επαρχιακό δρόμο του Δήμου Αμαρίου, όταν οδηγός παρασύρθηκε με το όχημά του από τα ορμητικά νερά που υπήρχαν στο οδόστρωμα λόγω της υπερχείλισης ποταμού της περιοχής. Εκείνη την ώρα στο σημείο βρίσκονταν ευτυχώς μηχανήματα των συνεργείων του Δήμου και αντιλήφθηκαν το όχημα που είχε ήδη παρασυρθεί. Ο οδηγός του μηχανήματος ακολούθησε το ΙΧ αυτοκίνητο και κατάφερε την τελευταία στιγμή και βάζοντας και τον εαυτό του σε κίνδυνο, να ανακόψει την πορεία του.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Τα ορμητικά νερά που δημιουργήθηκαν από την βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιούργησαν προβλήματα σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου στο Δήμο Ρεθύμνης.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης Νίκος Αγριμάκης, η εικόνα που αντίκρισαν και χθες τα συνεργεία στη διάρκεια της αυτοψίας που έγινε προκειμένου να υπάρχει εκτίμηση των ζημιών ήταν απογοητευτική.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κος Αγριμάκης σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «κεντρικοί δρόμοι του οδικού δικτύου κινδύνεψαν να κλείσουν, είχαμε μάλιστα σε αρκετά σημεία διακοπή κυκλοφορίας μικρής διάρκειας και χρειάστηκε να παρέμβουμε με τα μηχανήματα του δήμου προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι και να παραμείνουν ανοιχτοί».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κος Αγριμάκης τα εντονότερα προβλήματα όπου υπήρξαν καθιζήσεις δρόμων και σοβαρές βραχοπτώσεις σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στους οικισμούς Σαΐτούρες, το Μαλάκι, το Κάτω Βαρσαμόνερο, τα Μικρά Ανώγεια, το Μούντρος, την Καλή Συκιά, στη Μέση, το Μαρουλά και τα Γουλεδιανά όπου μάλιστα υπήρξε έντονο πρόβλημα με πλημμύρες εντός του οικισμού. Στα Γουλεδιανά όπως ανέφερε ο κος Αγριμάκης πλακοσκεπής αγωγός έσπασε με αποτέλεσμα να χρειαστεί παρέμβαση από τα συνεργεία προκειμένου να καθαριστεί ενώ αναμένεται σύντομα εργολαβία για την άμεση αποκατάστασή του. «Ξεκινήσαμε την απογραφή με τους μηχανικούς μας ώστε να έχουμε μια σωστή εκτίμηση των ζημιών. Με μια πρώτη εκτίμηση οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές σε όλο το μήκος του επαρχιακού και αγροτικού δικτύου, κατολισθήσεις και καθιζήσεις δρόμων ακόμη και σε σημεία της παλιάς εθνικής οδού. Εμείς ακόμη παρεμβαίνουμε όπως κάναμε σε όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας, λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα και προσπαθούμε να κρατάμε το οδικό δίκτυο ασφαλές. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς και τους κατοίκους καθώς το έδαφος δεν έχει στεγνώσει αλλά και στις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις, διότι η ροή του νερού είναι συνεχής» σημείωσε ο κος Αγριμάκης.

ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ

Για ολοκληρωτική καταστροφή στο αγροτικό δίκτυο στο Δήμο Μυλοποτάμου κάνει λόγο μιλώντας στην «Κ.Ε» ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος. Ο ίδιος επεσήμανε πως πέρα από τις ζημιές που έχει υποστεί το κεντρικό οδικό δίκτυο, οι αγροτικοί δρόμοι είναι πλήρως κατεστραμμένοι, γεμάτοι χώμα και πέτρες λόγω των κατολισθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τμήμα του δρόμου Κράνα-Ζωνιανά είναι ανοιχτό μόλις ένα τμήμα του δρόμου, όπου μάλιστα δεν επιτρέπεται η διέλευση βαρέων οχημάτων, αφού έχει υποστεί σοβαρότατη καθίζηση. Σοβαρή καθίζηση υπέστη δρόμους και στον οικισμό Σιριπιδιανά με αποτέλεσμα μάλιστα κατοικία στην περιοχή να παραμείνει αποκλεισμένη για δύο ημέρες.

Όπως εξήγησε ο κος Κόκκινος, η αποτίμηση των ζημιών έχει ξεκινήσει ωστόσο θα χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου αποκαλυφθεί το σύνολο των προβλημάτων. Η δημοτική αρχή, όπως τόνισε βάζει πλέον προτεραιότητες αφού βασική μέριμνα είναι να διατηρήσει ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο και στη συνέχεια να παρέμβει και στους αγροτικούς δρόμους. «Τα μηχανήματα είναι στους δρόμους, έχουμε βάλει προτεραιότητα να καθαρίσουμε και να παρέμβουμε στο κεντρικό οδικό δίκτυο και στη συνέχεια αφού στεγνώσει το έδαφος θα μπορέσουμε σταδιακά να ξεκινήσουμε παρεμβάσεις και σε αγροτικούς δρόμους. Είναι βέβαιο πως οι ζημιές είναι μεγάλες, έχουμε μεγάλες κατολισθήσεις, δρόμους που έχουν υποχωρήσει, προχωράμε σε αποτίμηση προκειμένου να διεκδικήσουμε στη συνέχεια κονδύλι για την αποκατάσταση των ζημιών» επεσήμανε ο ίδιος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Προβλήματα, δημιουργήθηκαν και στο οδικό δίκτυο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, όπου τμήμα του δημοτικού οδικού δικτύου υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα να επείγει λόγω της θέσης και της επικινδυνότητάς η αποκατάστασή του τοιχίου. Στο μεταξύ το αγροτικό δίκτυο έχει υποστεί και στο Δήμο αγίου Βασιλείου σοβαρές καταστροφές. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο. Στους αγροτικούς δρόμους αρκετοί παραμένουν κλειστοί ενώ στο δημοτικό δίκτυο όλοι οι δρόμοι, παρά τα προβλήματα που είχαμε, καθαρίστηκαν και είναι ανοιχτοί. Ακόμα κάνουμε τον απολογισμό» ανέφερε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο Δήμαρχος Aγίου Βασιλείου ΓιάννηςΤαταράκης επισημαίνοντας πως μόλις ολοκληρωθεί η αποτίμηση η δημοτική αρχή θα υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο για την αποκατάσταση των ζημιών.

ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

Μικρής έκτασης ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Δήμο Ανωγείων, όπως ανέφερε στην «Κ.Ε» ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης. Τα προβλήματα που προέκυψαν στο οδικό δίκτυο, λόγω βραχοπτώσεων αποκαταστάθηκαν από τα συνεργεία των δήμων χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο οι αγροτικοί αναμένεται να αποκατασταθούν μόλις στεγνώσουν επαρκώς.

Πάντως, στα Ανώγεια η κακοκαιρίας έφερε και χιόνι σε υψηλότερα σημεία, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Νομό Χανίων, Ρεθύμνης και περιοχές του Νομού Ηρακλείου κάνοντας λόγο για στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων.

Συγκεκριμένα επισημαίνονται τα εξής:

«Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου οδήγησαν σε δεκάδες αποκλεισμένα χωριά, λαϊκές κατοικίες σε κίνδυνο από τις κατολισθήσεις, κατεστραμμένους βασικούς επαρχιακούς οδικούς άξονες, τον ΒΟΑΚ, κατεστραμμένο το αγροτικό δίκτυο, άλλες υποδομές όπως γέφυρες ενώ χιλιάδες σπίτια βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες.

Οι νέες τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες – για πολλοστή φορά στην περιοχή – είχαν αυτή τη φορά τραγικό αποτέλεσμα, 4 νεκρούς στην περιοχή της Μεσσαράς που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου.

Οι αποκλεισμοί δεκάδων χωριών στο Ν. Χανίων και στο Δήμο Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνου συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες με την πλειοψηφία του αγροτικού δικτύου να παραμένει κλειστή.

Επιπλέον, το εθνικό οδικό δίκτυο παραμένει σε άθλια κατάσταση καθώς σε διάφορα σημεία από το Δήμο Πλατανιά Χανίων ως το Δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου, ιδιαίτερα στην περιοχή Σταλός, υπάρχουν κατολισθήσεις, χωμάτινες μάζες,καθιστώντας το δρόμο μη ασφαλή για τους διερχόμενους και να κινδυνεύουν με κατάρρευση σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

Το πρόβλημα αυτό αποτελεί ένα μόνιμο κίνδυνο για την περιοχή της Κρήτης καθώς το οδικό δίκτυο εθνικό και επαρχιακό δεν διαθέτει την κατάλληλη στατική υποστήριξη με αποτέλεσμα πιθανόν η επόμενη πλημμύρα να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα εξαιτίας του μεγάλου χωμάτινου όγκου που συσσωρεύεται παράλληλα με την εθνική οδό αλλά και την έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων.

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει εν έτη 2019 με μια ισχυρή βροχή να κινδυνεύουν ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται. Μάλιστα ακόμα και στις κρίσιμες ώρες το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται μεταξύ κράτους, περιφέρειας και δήμων με ολέθριες συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες».

 

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

 

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να πληροφορηθεί ποια κοινοτικά ταμεία μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που έπληξαν την Κρήτη. Αναλυτικά η ερώτηση: «Οι πρόσφατες καταιγίδες στην Κρήτη προκάλεσαν εκτός από μεγάλες καταστροφές και την απώλεια τεσσάρων συνανθρώπων μας.

Είναι φανερό ότι οι υποδομές ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών (δρόμοι, γέφυρες, εθνική οδός) είναι οι πλέον ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες.

Σχεδόν σε όλο το μήκος του βόρειου οδικού άξονα της Δυτικής Κρήτης υπάρχουν κατολισθήσεις και καθιζήσεις του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων οδηγών.

Ρέματα και ποτάμια στην Κρήτη κατέστρεψαν γέφυρες και οδικές αρτηρίες, ενώ μία ολόκληρη οικογένεια εγκλωβίστηκε στο όχημά της με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου στην περιοχή της Μεσαράς.

Λόγω της αλλαγής του κλίματος τέτοια ακραία φαινόμενα αναμένεται να εμφανίζονται συχνότερα τις επόμενες δεκαετίες.

Η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και η πρόβλεψη για την κατασκευή των νέων υποδομών ώστε να είναι ανθεκτικές σε αντίστοιχα φαινόμενα είναι καίριας σημασίας για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον άλλες ζωές και να περιορίσουμε τις καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Μέσω ποιων κοινοτικών ταμείων μπορούν να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις;

– Έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογος με αντιπλημμυρικά έργα στην Κρήτη ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον;»

 

 

goodnet.gr

 

Loading