Ηράκλειο: Επείγουσα ενημέρωση για τη συμπληρωματική διάθεση self test στα σχολεία
Ενημέρωση για τη συμπληρωματική διάθεση self test στα σχολεία, εξέδωσε η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου.

«Εν όψει της επανέναρξης των μαθημάτων, αύριο, Δευτέρα 10-01-2022 οι μαθητές θα πρέπει να επιδείξουν το 1ο αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) κατά την είσοδό τους στο σχολείο. Κατόπιν ενημέρωσης του ΥΠΑΙΘ, σας γνωρίζουμε πως αυτές τις ημέρες πάνω από το 87% των δικαιούχων έχουν πάρει από τα φαρμακεία selftest, ενώ συνήθως η απορρόφηση ήταν περίπου 70%.

Στις μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιοι γονείς δεν προμηθεύτηκαν έγκαιρα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests), το κάθε σχολείο θα διαθέτει από το απόθεμά του στους μαθητές που είναι απαραίτητο.

Για όσες σχολικές μονάδες χρειάζονται συμπληρωματική προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ, παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες – Προϊστάμενοι/νες, να προσέλθουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου (Πιτσουλάκη 73), σήμερα, Κυριακή 09-01-2022 και ώρα 18:00-20:00, για να προμηθευτούν, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν τις παραπάνω περιπτώσεις μαθητών για τη Δευτέρα 10-1-2022.

Για όσους/όσες δεν είναι εφικτό να προσέλθουν σήμερα, σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνσή μας θα είναι ανοιχτή για να τα παραλάβουν τη Δευτέρα από τις 7:00 το πρωί».

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα 10 Ιανουαρίου – Τι αλλάζει

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, χωρίς όμως η «κανονικότητα» αυτή να σχετίζεται και με τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς, όπως έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα υλοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όπως έχει τονίσει το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι τρεις βασικές αλλαγές που προβλέπονται είναι οι εξής:

Ένα επιπλέον self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Δωρεάν εβδομαδιαία self test από εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς
Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη προβλέπονται αυξημένοι δωρεάν έλεγχοι σε όλο το τμήμα για πέντε ημέρες.
Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid test και τρία self test.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test την εβδομάδα.
Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα για θετικό μαθητή;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.
Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο υποχωρούν και με αρνητικό self test.
Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ η απομόνωση θα παρατείνεται.
Γιατί ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δεν συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα.

Έτσι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς.

Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως:

Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

 

 

 

(φωτογραφία Intime)

neakriti.gr